'Baile de las Cintas', një nga vallëzimet më të gjalla tradicionale në Jukatan

Vallja e Shiritave, Jukatan

Ndoshta shprehja më e njohur folklorike e shtetit meksikan të Jukatan bëhu Vallja e Shiritave, megjithëse është gjithashtu i pranishëm në rajone të tjera të vendit, gjithmonë i lidhur me festa dhe festime.

Ashtu si shumë manifestime të tjera kulturore të Amerikës, edhe në këtë vallëzim ne gjejmë një shkrirje interesante të elementëve autoktonë dhe evropianë. Këtu ju tregojmë origjinën dhe karakteristikat e kësaj vallëzimi të bukur, të gëzueshëm dhe plot ngjyra.

Origjina e Vallëzimit të Shiritit

Sado kurioz mund të duket, e vërteta është se origjina e Baile de las Cintas kaq e famshme sot në Jukatan dhe vende të tjera të Meksikë, ndodhet në anën tjetër të Oqeanit Atlantik.

Vallja lindi në rajonin gjerman të Bavaria, në zemër të Evropës së vjetër, ku edhe sot festohet me entuziazëm. Isshtë traditë e majpole ("Maypole" në gjermanisht).

Kjo është një traditë e vjetër pagane gjermanike që ka mbijetuar deri më sot. Për të festuar mbërritjen e pranverës, ngrihet një shtyllë ose trung shumë i gjatë, i zbukuruar me stilolapsa dhe zbukurime të ndryshme. Në pjesën më të lartë të tij, shiritat e bardhë dhe blu janë të lidhur (ato të flamurit bavarez), aq të gjata sa arrijnë në tokë. Valltarët marrin secilën nga këto shirita për dore dhe kryejnë një vallëzim të komplikuar rreth tyre.

vallëzimi tradicional Bavaria Gjermani

Origjina e Vallëzimit të Shiritit Jukatan mund të jetë në traditën Maibaum në Bavari, Gjermani

Nga Bavaria në Meksikë

Por Si arriti gjermani Baile de las Cintas në Meksikë? Historianët besojnë se kjo valle, e cila u përhap nga Bavaria gjatë gjithë kohës mesjetare në rajone të tjera evropiane si Flanders, erdhi në Amerikë nga dora e Spanjollëve gjatë dekadave të para të pushtimit. Pasi të kurorëzohej mbret, Carlos V do të kishte sjellë në Spanjë shoqërimin e tij të përbërë nga pasues dhe të afërm të shumtë nga Genti i tij i lindjes. Kështu do të kishte arritur thirrja në Gadishullin Iberik Vallja e Kordonit, i cili më vonë do të eksportohej në mëkëmbësinë e Spanjës së Re (Meksika e sotme).

Sidoqoftë, sipas një teorie tjetër, Vallja e Shiritit u bë e njohur gjatë mbretërimit të shkurtër të Maximilian I, Perandori i Meksikës, midis 1864 dhe 1867. Nuk duhet të neglizhohet se gruaja e tij Sofja ishte gjithashtu Princesha bavareze. Me të udhëtuan shumë familje bavareze që u vendosën në territorin meksikan. Quiteshtë mjaft e mundshme që ata ishin të parët që performuan këtë vallëzim në botën e re. Vetëm tre vjet, por mjaft që kjo vallëzim të zërë rrënjë në vend.

Prej atëherë e deri më sot, në të gjitha fermat e qumështit (festivalet tipike të Jukatekanit të lidhura fillimisht me panairet e bagëtive), kërcehet Baile de las Cintas.

Stili Jukatan

Sigurisht që ka disa dallimet midis traditës bavareze dhe asaj të Jukatanit. Vallja dhe të gjithë elementët që e rrethojnë janë përshtatur me zakonet dhe traditat lokale, me një rezultat më tërheqës se vallja origjinale gjermane.

Për shembull: posti, i cili në Gjermani është zakonisht trungu i një bredhi, është në Meksikë të dru ceiba. Lartësia e saj është afërsisht pesë metra dhe shiritat që varen nga pjesa e saj më e lartë janë me ngjyra të ndryshme, jo vetëm blu dhe e bardhë, siç dikton zakoni bavarez. Vallëzimi është gjithashtu disi i ndryshëm, pasi përfshin disa kthesa dhe lëvizje më tipike për vallëzimet Latine.

Vallja e Shiritave është një traditë e lidhur ngushtë me të identitetin e Jukatanit. Aq sa logoja institucionale e qeverisë së këtij shteti frymëzohet prej saj.

Si interpretohet Vallja e Shiritave?

Siç është logjike, që vallja të ekzekutohet si duhet duhet të ketë aq shumë valltarë sa ka grupe, përgjithësisht 10 ose 12. Gjysma e tyre janë burra dhe gjysma tjetër gra. Të gjithë ata mbajnë fundin e shiritit me njërën nga duart ndërsa rrotullohen rreth shtyllës me një ritëm të gëzueshëm treçerekësh. qejf (Kështu njihet stili muzikor që shoqëron këtë vallëzim).

Qëllimi i vallëzimit është që shiritat të ngatërrohen dhe të enden derisa të formojnë një model të bukur me ngjyra. Lëvizja e dytë e kësaj vallëzimi konsiston pikërisht në prishjen e këtij vizatimi dhe kthimin në pikën e fillimit.

Interesante, një ose dy nga pjesëmarrësit në Vallëzimin e Shiritave duhet të sakrifikojnë për shokët e tyre dhe të heqin dorë nga vallëzimi. Misioni juaj është të mbajeni fort postën dhe sigurohuni që ajo të mbetet vertikale. E tij është një punë pak e njohur, por thelbësore për zhvillimin optimal të partisë.

Lëvizjet e valltarëve duhet të jenë precize dhe të koordinuara, përndryshe shiritat do të ngatërroheshin dhe koreografia do të bëhej kaotike. Në video Nga lart mund të shihni shkallën e vështirësisë së kësaj vallëzimi dhe rezultatin vizual spektakolar që u ofron spektatorëve.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*