Muzika tradicionale ruse dhe veshjet tipike ruse

Veshje tradicionale ruse

El kostum tipik rus Isshtë ndryshe nga veshjet e vendeve të tjera në botë dhe madje ndryshon mjaft nga vendet fqinje. Siç ndodh shpesh, traditat në lidhje me veshjen dhe aspektet e tjera kulturore në Rusi janë ruajtur kryesisht brenda fshatarësisë. 

Muzikë tradicionale ruse

Muzikë tradicionale ruse

Ata thonë se shpirti sllav është më romantiku nga të gjithë, prandaj ndoshta muzika ruse është e ngarkuar me nostalgji, e kombinuar me forcën e pasionit. Kur flasim për muzikë tradicionale ruse duhet të mendojmë për muzikën popullore, e cila përfshin pakica etnike që kanë qenë pjesë e Federatës Ruse dhe shteteve paraardhëse të saj, dhe këtu unë përfshij nga BRSS në principatat mesjetare ruse ose Perandorinë Ruse.

Vallëzimi, si shprehje e trupit të muzikës popullore, zë një vend shumë të rëndësishëm në kulturën ruse, dhe është koha kur kemi mundësinë të shohim dhe admirojmë shumë nga veshjet e tyre tradicionale. Për të qenë në gjendje të kërcejnë të qetë, kostumet që krijohen nga kostumi tradicional, duke e ndriçuar atë në maksimum, janë gjithmonë me ngjyra të ndritshme dhe të zbukuruara me qëndisje të bollshme. Kostumet janë shumë të ndryshme, ato ndryshojnë pothuajse në secilin lokalitet, ato ndryshojnë në kombinimin e ngjyrave, në prerjet e sarafany (kostum tradicional rus, të gjatë, pa mëngë), në formën e kapelës dhe veshjes së kokës ose arabeskave.

Këngë popullore ruse

Balakaia

Në Rusi si në të gjitha kulturat dhe popujt Ekziston një numër i madh i këngëve popullore të karakterizuara nga timbri i zërit të kraharorit, zanoret e tij të hapura dhe tingulli është i drejtpërdrejtë, domethënë nuk ka dridhje në zë. Këto rrënjë të muzikës ruse kthehen në artin e fiseve sllave lindore që populluan territorin e Rusisë antike.

Një personazh që ka mbetur deri më sot përmes traditës dhe këngëve gojore është Sadko, një muzikant tregtar, aventurier dhe shantazhues që luante guslin e tij, një instrument me tela. Ky lloj instrumenti ishte shumë i zakonshëm në Rusinë mesjetare.

Gjatë Mesjetës bartësit kryesorë të kulturës artistike ishin djemtë, krijuesit, rrëfyesit dhe këngëtarët e poezive epike ruse, të tregimeve popullore që ndërthuren me veçoritë artistike të banorëve të zonave të ndryshme të vendit dhe arti i të cilave vazhdon të jetë i domosdoshëm në të gjitha festat popullore, ashtu siç ishte në oborrin Carist.

Meqe ra fjala, një instrument që nuk mund të ndahet nga muzika tradicionale ruse është balalaika, e cila nuk do të mbërrinte deri në shekullin e shtatëmbëdhjetë, është një lahutë me tre tela metalikë karakterizohet nga trupi i saj pothuajse i sheshtë, në formë trekëndëshi, me një hapje të vogël rezonance pranë kulmit të sipërm të majës dhe një qafë të gjatë dhe të ngushtë.

Këngë e shenjtë në Rusi

Sacra, një muzikë tradicionale ruse

Këndimi fetar zhvilloi një rol shumë të rëndësishëm në Rusi për shkak të profesionalizimit që u bë prej saj, si në nivelin e autorëve ashtu edhe të këngëtarëve.. Trajnimi profesional u zhvillua para se të hynte në shkollat ​​monastike, këngëtarët mësuan teorinë e muzikës dhe u trajnuan në teorinë e muzikës.

Muzika e shenjtë ishte ekskluzivisht e zëshme, përdorimi i instrumenteve nuk lejohej në kisha duke ndjekur format tipike bizantine.

Këngët kishtare karakterizoheshin nga një karakter i ngadaltë dhe madhështor narrativ, melodi të buta dhe i rrjedhshëm, mungesa e intervaleve të mëdha, shqiptimi i fjalëve ishte i saktë, intonacion i patëmetë, i cili kërkonte frymëmarrje adekuate nga këngëtarët, duke çuar në profesionalizëm absolut, i cili, nga ana tjetër, lejoi artistët rusë të mbizotëronin repertorin operistik kur mbërriti në vend në shekullin e XNUMX-të.

Muzika tradicionale ruse gjatë Perandorisë dhe Revolucionit Rus

mamushka

Nga shekulli i XNUMX-të, veçanërisht me Perandoreshat Elizabeth I dhe Catherine II, gjykata perandorake ruse tërhoqi shumë muzikantë nga Italia që prezantuan muzikën klasike evropiane e cila më vonë do të shërbente si një frymëzim për kompozitorët e mëdhenj rusë si Çajkovsky, autor i baleteve të njohura si Liqeni i Mjellmave ose Bukuroshja e Fjetur që e ka bërë atë të jetë kompozitori më i njohur jashtë kufijve të tij.

Në fund të shekullit të XNUMX-të dhe fillimit të shekullit të XNUMX-të, vazhduan të shfaqen autorë të mëdhenj si Stravinsky, Aleksandr Skriabin, Sergei Prokofiev dhe Dmitri Shostakovich, të cilët eksperimentuan me stilin dhe gjuhën muzikore.. Disa prej tyre emigruan pas Revolucionit Rus, por të tjerët, si Prokofiev, mbetën në vend, duke frymëzuar frymën revolucionare të kohës.

Gjatë Luftës Civile Ruse, muzika miratoi stile dhe tema të orientuara drejt proletarit. Shumë muzikantë morën pjesë në programet mësimore të klasave të punës, të cilat rezultuan në përhapja e grupeve dhe korave amatore. Kur konservatorizmi u vendos në Rusinë Sovjetike koret ushtarake kane origjinen, kënga më e njohur e së cilës është kalinka, e cila tashmë është pjesë e imagjinatës popullore.

Kostum tipik rus

Tjetra do të shpjegojmë se cili ka qenë kostumi tipik rus sipas secilës epokë.

Veshje ruse gjatë mbretërimit të Pjetrit I

Peter I i Rusisë me kostum tipik rus

Peter I i Rusisë konsiderohet si një nga sundimtarët më të mëdhenj të Rusisë, i cili luajti një rol të rëndësishëm në veshjen e rusëve. Gjatë mbretërimit të tij, Pedro I nxori një dekret në të cilin Përdorimi i veshjeve tradicionale ruse ishte i ndaluar dhe veshjet e huaja u zgjodhën. Ky ishte në fakt manifestimi i parë i jashtëm i të gjitha risive që ky Car Rus do të prezantonte përfundimisht në vendin e tij.

Pavarësisht këtij dekreti, fshatarët në Rusi nuk u prekën nga ndalimi. Në fakt fshatarët rusë janë konservatorë të vërtetë të cilët shumë rrallë kanë bërë modifikime ose ndryshime në veshjet e tyre. Veshjet tradicionale në Rusi midis fshatarëve janë trashëguar nga brezi në brez. Përveç kësaj, veshjet zakonisht bëheshin në secilën duke përdorur materiale që prodhoheshin saktësisht në shtëpi.

Jo vetëm kaq, përveç fshatarëve, Veshjet tradicionale në Rusi janë ruajtur gjithashtu nga Kozakët, Besimtarët e Vjetër, Mbajtësit e Lirë dhe segmente ose shtresa të tjera të shoqërisë Ruse.. Padyshim, pasi Rusia është një vend kaq i madh dhe me zona të ndryshme klimatike që variojnë nga klimat subtropikale deri në klimat e Arktikut, stile të ndryshme veshjesh u shfaqën në të gjitha rajonet e Rusisë.

Stili konservativ i veshjeve të fshatarëve rusë

Grua me kostum tipik rus

Faktorë të rëndësishëm si mënyra e pandryshueshme e jetesës së fshatarëve, moderimi i tyre dhe lidhja e tyre e fortë me traditat, kanë ndikuar në kostumin tipik të grave ruse. Rrobat tradicionale të veshura nga gratë ruse pothuajse fsheh totalisht figurën e saj femërore, duke u përqëndruar në fytyrë përmes një koke që shërbente për të fshehur flokët plotësisht. Kur bëhet fjalë për veshjet e burrave në fushë, kjo ka qenë gjithmonë jashtëzakonisht e thjeshtë dhe përgjithësisht e të njëjtit lloj në të gjithë Rusinë.

Skemat e ngjyrave në veshjet ruse

Tradicionalisht veshjet ruse bazohen në përdorimi i dy ngjyrave themelore: ngjyra e bardhë dhe ngjyra e kuqe. Çuditërisht, fjala "e kuqe" është përdorur në të kaluarën për të emëruar gjithçka që ishte e bukur. Prandaj, elementet e kuq të rregulluar në veshje u konsideruan si elemente të bukura. Përveç kësaj, bashkëveprimi me vendet e tjera çoi në shfaqjen e ngjyrave të reja në veshjet ruse të tilla si blu, ari ose të verdhë.

Modelet dhe qëndisjet si elemente dekorative

Në pjesën jugore të Rusisë, modelet gjeometrike dhe bimore ato ishin shumë të zakonshme në veshjet që banorët kishin veshur. Në zonën veriore, modelet gjeometrike, modelet e kopshtit zoologjik dhe modelet që lidhen me jetën njerëzore u vunë re. Kjo është, figurat e leopardëve, kuajve, pallonjve, forma diamanti, pema e jetës, etj.

Rripi: aksesor i detyrueshëm në veshjet ruse

Rrip tipik i veshjes tradicionale ruse

Rripi vazhdon të jetë një pjesë e detyrueshme e veshjes tradicionale të rusëve, burra dhe gra. Rëndësia e tij është e tillë që në të kaluarën konsiderohej të kishte fuqi mbrojtëse dhe të funksiononte si një amulet i fuqishëm. Vajzat e reja ruse kishin një lloj rripi sigurie të njohur si "lakomki", ndërsa gratë mbanin çanta parash dhe sende të vogla në rripa.

Ishte gjithashtu e zakonshme që gratë të lidhnin rripat nën gjoks ose nën bark, ndërsa burrat zakonisht mbanin pajisje për pirjen e duhanit në rripa.

Veshje ruse në pranverë, vjeshtë dhe dimër

me kureshtje veshja e jashtme ishte e njëjtë si për burrat ashtu edhe për gratë. Janë përdorur kaftanët tradicionalë, mantelet shtëpiake dhe mantelet fshatare. Ngjashmëria kryesore në veshje ishte një rrudhë e thellë në zonën e majtë. Kjo veshje ruse zakonisht vishej në pranverë dhe vjeshtë.

Gjatë dimrit, veshjet tradicionale ruse ishin të ngjashme për burrat dhe gratë. Njerëzit mbanin veshur pallto lëkure deleje, pallto lëkure dreri, përveç palltove të gjata dhe në të gjitha rastet leshja ishte gjithmonë brenda.

Veshje ruse gjatë Revolucionit Industrial

rroba të vjetra ruse

Me zhvillim industrial dhe rënia e çmimeve të pëlhurave dhe veshjeve, zhvillimi i qyteteve përjetoi një ndikim në veshjet tradicionale të rusëve. Përfundimisht, midis fshatarëve konservatorë, llojet e veshjeve të tilla si funde dhe bluza filluan të shfaqeshin.

Kostum tipik rus për njeriun

Tradicionalisht burrat vishnin pantallona, ​​këmishë, zakonisht me jakë të zhdrejtë, dhe sipër u mbyllën me rrip. Ishte gjithashtu e zakonshme që ata të vishnin kapele leshi të ndjerë, të cilat mund të gjenden në forma të ndryshme. Pak nga pak kapelja u zëvendësua nga një kapelë pëlhure ose një kapak lëkure, me një ndikim të fortë të stilit urban.

Kostum tipik rus për gratë

L Gratë ruse kishin zakon të vishnin një këmishë me një fund dhe një lloj shiriti të quajtur "Soroka". Ishte e zakonshme që ata të vishnin një këmishë prej liri me mëngë të gjata dhe mbi të kishin një fund të njohur si "Poneva". Në pjesën e përparme ata përdorën një përparëse, ndërsa në pjesën e sipërme disa elemente shtesë.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

9 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1.   Roxy dijo

  veshje ruse për një ekspozim

 2.   nelisa dijo

  Nuk më pëlqen veshja

 3.   hh dijo

  Kjo faqe nuk është e mirë, kjo është e mrekullueshme!

 4.   Cc dijo

  Bleh. L.

 5.   Valeria Espinosa Medina dijo

  Unë e dua Rusinë, është një nga vendet që kam qenë në gjendje të vizitoj shumë kohë më parë, por është me të vërtetë i bukur.

 6.   daniel dijo

  Rusia është vendi im dhe për mua është gjëja më e bukur që pashë

 7.   isam dijo

  kur shkova uji ishte i lagur

 8.   lili dijo

  Nuk e di por nuk mendoj se më përshtatet kjo faqe, rrobat janë të çuditshme

 9.   yy dijo

  absolutisht e mrekullueshme!