Polska, vallja e djallit në Suedi

vallëzimi tradicional Suedia

Vallëzimet më të njohura të Suedi është Polska (për të mos u ngatërruar me polka ose polka, me origjinë nga Evropa Qendrore). Kjo vallëzim, e pranishme në pothuajse të gjitha festimet tradicionale të vendit, ka gjithashtu një histori kurioze pas saj, duke u njohur edhe me emrin e "Vallja e Djallit".

Ndryshe nga sa ndodh në vendet e tjera evropiane, në Suedi muzika tradicionale (Muzikë Popullore) është më e gjallë se kurrë. Ka shumë grupe popullore që kultivojnë këto tradita të vjetra, të transmetuara nga brezi në brez. spelmansstämmor, një fjalë që mund të përkthehet si "takimi i muzikantëve", janë festivalet e vogla të muzikës, ngjarjet ideale për t'u afruar më shumë me këtë traditë muzikore dhe për të zbuluar magnetizmin e vallëzimeve suedeze siç është polska.

Nga qershori deri në shtator, këto festivale në natyrë mbahen në të gjithë vendin. Në përgjithësi, këto janë takime të vogla, edhe pse disa prej tyre, për shembull, ajo e Bingsjo, e cila zhvillohet në fillim të korrikut, mbledh së bashku mijëra njerëz. Në të gjitha ato akordet e lumtura të polskës gjithmonë tingëllojnë.

Origjina e Polskës

Siç sugjeron emri i saj, rrënjët e polskës kthehen në ndikimin e monarkisë së Polonia në vendet e Evropës veriore në fillim të shekullit XVII (në suedisht fjala polska përdoret gjithashtu për të emërtuar gjuhën polake).

Sidoqoftë, shumë studiues pretendojnë se përveç emrit, vallëzimit dhe muzikës së polskës suedeze që ka ekskluzivisht rrënjët skandinave. Ndoshta lindja e polskës lindi nga një shkrirje midis traditave të ndryshme muzikore, të cilat do të kishin evoluar në formën e saj aktuale.

 E vërteta është se në vendet e tjera Nordike si Norvegji, Danimarkë o Finlandë Polska kërcehet gjithashtu, edhe pse në variante të ndryshme. Polska suedeze është një melodi që ka të njëjtin ritëm si ajo Vals. Për t'u kërcyer, duhen të paktën katër njerëz, ashtu siç ndodh me minutë. Sidoqoftë, polska vallëzohet më energjikisht dhe më pak solemne. Në fakt, vënia në skenë dhe koreografia e saj është më afër asaj të disa vallëzimeve tradicionale ballkanike sesa kërcimeve aristokratike që u shfaqën në sallonet elegante evropiane të shekullit të XNUMX-të. Shembulli më i mirë i gjithë kësaj kemi në vijim video:

Polska në Suedi

Polska është luajtur dhe kërcyer në Suedi për disa shekuj. Tradita është vazhduar nga babai tek djali, edhe pse stile të ndryshme rajonale janë zhvilluar me kalimin e kohës.

Nga shekulli i XNUMX-të, meloditë e vjetra popullore filluan të shkruheshin në partitura muzikore. Falë punës së shumë muzikantëve, polska mbijetoi, si ishte gati të zhdukej gjatë periudhës së industrializimit të vendit, i cili solli me vete eksodin rural, braktisjen e shumë fshatrave dhe harrimin e shumë traditave të vjetra.

Në të vërtetë, interesi për rikuperimi i polskës lind pas Luftës së Dytë Botërore, me iniciativa të shumta private të grupeve kulturore dhe folklorike, tërheqëse për kujtesën dhe traditën e njerëzve më të vjetër nga rajone të ndryshme të vendit. Shumë polskas të vjetër u shpëtuan dhe muzika e tyre u luajt përsëri dekada pasi u luajtën për herë të fundit.

Varieteteve rajonale

Brenda Suedisë, stilet e ndryshme të polskës dallohen sipas secilit rajon. Këto janë varietetet më të njohura:

  • La Polska e notës së XNUMX-të, më e butë dhe më uniforme, kërcehet në jug të Suedisë, veçanërisht në rajonin e Skania dhe bregdetin e detit Baltik.
  • La nota e tetë polska Vallëzohet praktikisht në të gjithë vendin, megjithëse është veçanërisht i famshëm në rajonin qendror të Dalarna.
  • La treshe polska është stili tipik i rajoneve malore të Suedisë perëndimore (Varmland, Jamtland y Harjedalen), më afër kufirit Norvegjez.

Legjenda Djalli

Por Pse polska njihet si "vallja e Djallit"? Ky emër e ka zanafillën në një legjendë kurioze.

djallëzor

Legjenda e "vallëzimit të Djallit"

Siç mund të shihet në videon më lart, fyell është instrumenti më i rëndësishëm kur luani një polska. Ndonjëherë notat e violinave zgjaten dhe arrijnë tonet aq shumë saqë na kujtojnë tinguj kafshësh apo edhe muzikë nga një botë tjetër.

Legjenda thotë se në një rast, një grup njerëzish nga një qytet suedez thirrën horga u mblodhën rreth një violinist për të dëgjuar muzikën dhe vallëzimin e tij. Në një moment, në mes të ahengut, u shfaq një personazh i çuditshëm i veshur plotësisht me të zeza, i cili kërkoi të lejohej të luante violinë. Kur e kishte instrumentin në duar filloi të luante një melodi hipnotike dhe e ethshme: polska.

E tillë ishte forca e asaj muzike, saqë askush nuk mund të ndalonte së kërcyeri. Dhe kështu ata vazhduan derisa vdiqën, plotësisht të rraskapitur. Skeletet e tyre vazhdonin të kërcenin dhe ata përfunduan duke u rrotulluar poshtë malit. Ata mjerë të varfër kishin qenë viktima të "vallëzimit të Djallit". Në të vërtetë, ishte vetë ai, njeriu misterioz me të zeza, që kishte luajtur violinë për t'i marrë me vete në Ferr.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1.   të dyja dijo

    Unë jam monse dhe nëse më pëlqen