Si ishin zakonet e Majave

Cilat ishin zakonet e Majave? Nëse keni vizituar jugun e Meksikës dhe keni parë vende si Chichen ItzaGadishulli i Jukatanitose Comalcalco, me siguri ju ia keni bërë vetes këtë pyetje. Sepse kjo qytetërimi i lashtë mesoamerikan ende ngjall interes të madh tek ne.

Përgjatë historisë së saj më shumë se tre mijë vjeçare, kultura maja arriti një nivel i lartë zhvillimi. Ai ishte në gjendje të ndërtonte piramida kolosale dhe ndërtime të tjera që i kanë rezistuar në mënyrë perfekte kalimit të kohës; të organizojë sisteme komplekse politike nën strukturën e shteteve të qyteteve; për të krijuar rrjete tregtare me territore të gjera dhe për të arritur një nivel të rëndësishëm intelektual të zhvillimit, me shkrimet më të përparuara në të gjithë Amerikën Qendrore. Nëse doni të zbuloni se si ishin zakonet e Majave, ne ju inkurajojmë të vazhdoni të lexoni.

Si ishin zakonet e Majanëve në periudhën e tyre të shkëlqimit maksimal

Mënyra më e mirë për t'u afruar me zakonet e Majave është të përqendroheni në koha e mbërritjes së spanjollëve. Dhe kjo për dy arsye: është faza më e dokumentuar dhe koha kur ai civilizim kishte arritur një shkallë më të lartë të zhvillimit. Ne do t'i shohim këto zakone duke i strukturuar në fusha të ndryshme të shoqërisë.

Feja

Si të gjithë fqinjët e tyre të Amerikës Qendrore, edhe Majat ishin politeistë. Ndër hyjnitë e tyre, ishte Itzamna, zoti krijues i cili gjithashtu mishëron kozmosin dhe, më saktësisht, diellin. Por edhe të katër Kërdi ose perënditë e stuhive; të Pawatun mbajti Tokën dhe bacabe ata bënë të njëjtën gjë me kupën qiellore.

Gjithashtu shumë të rëndësishme ishin hyjnia e gjarprit me pendë, e cila mori emra të ndryshëm në varësi të zonës (për shembull, në Jukatan quhej Kukulcan), dhe Quetzalcoatl, perëndia e jetës. Majat madje kishin librin e tyre të shenjtë mbi origjinën mitike të botës. Ishte ai Popol Vuh, i quajtur gjithashtu Libri i këshillave për vlerësimin e shumë prej njohurive të civilizimit tuaj.

Pamje e Comalcalco

Comalcalco

Nga ana tjetër, majanët kishin një koncept disi mizor të perëndive të tyre. Ata i bënë haraç atyre deri në sakrifica njerëzore sepse ata besuan se kështu i ushqyen dhe i kënaqën. Por, përveç kësaj, mund të themi se ata vranë për të jetuar më gjatë. Majanët besuan se duke siguruar jetë për hyjnitë e tyre, ata zgjatën të tyret.

Nuk ishte e vetmja arsye që ata bënë sakrifica njerëzore. Ata gjithashtu u kryen për të kërkoni korrje të mira dhe çështje të tjera në lidhje me funksionimi i Universit si stinët dhe moti.

Më në fund, ndërsa Olimpi i tyre ishte i destinuar vetëm për perënditë, majanët kishin qiellin e tyre. Xibalba Ishte ai vend, por të mirat dhe të këqijtë shkuan atje. Në varësi të sjelljes së tyre, ata u trajtuan butë ose ashpër atje.

Ceremonitë e Majave

Të lidhura ngushtë me fenë ishin ceremonitë e njerëzve maja. Ky nuk ishte rasti në të gjitha rastet, disa prej tyre ishin të ndyra. Por, në çdo rast, gjithçka që lidhet me aktet e tyre rituale me siguri do të tërheqë vëmendjen tuaj. Ne do t'ju tregojmë disa nga këto ceremoni.

Adhurimi i cenotave

Këto torçe ose zona të terrenit të mbytur karstik janë shumë të shpeshta në gadishullin Jukatan, ku ka qytete turistike të të ashtuquajturës Riviera Maya. Si do t'i vizitoni nëse udhëtoni në zonë, ne do t'ju tregojmë se, për Mayans, cenotes ishin Vende të shenjta. Ata konsideroheshin si porta hyrëse për në botën e nëndheshme dhe prandaj kryenin ceremoni dhe sakrifica në to.

Loja me top, e pashmangshme kur flitet se si ishin zakonet e Majanëve

Karakter shumë i ndryshëm kishte për këtë qytet pok në pok ose lojë me top, një nga ceremonitë më të njohura të zakoneve të tyre. Edhe sot mund të shihni në vendet arkeologjike fushat ku praktikohej. Por ishte gjithashtu me një rëndësi të jashtëzakonshme për Mayanët. Përmes partive të tyre, ata zgjidhnin mosmarrëveshjet midis qyteteve, domethënë, ishte një alternativë ndaj luftës.

Fusha e lojës me top

Fusha e lojës me top në Monte Alban

Sidoqoftë, ata që humbën tronditjen zakonisht u bë eutanizim. Prandaj, ajo gjithashtu kishte një të shquar përbërësi ritual. Ndërsa do të jeni të interesuar të dini se nga përbëhej kjo lojë, ne do t'ju tregojmë se bëhej fjalë për kalimin e një topi mbi një rrjetë murature pa prekur tokën. Dhe ata mund ta godisnin vetëm me shpatulla, bërryla ose ije.

Hanal Pixan, dita e tij e të vdekurve

Siç është rasti sot, majanët gjithashtu patën ditën e të vdekurve. Ishte festivali piksan hanal dhe kujtuan të dashurit e tyre me temjan, muzikë, vakte dhe ceremoni të tjera.

Akte vlerësimi për të korrat

Të jesh mirënjohës për të korrat është një akt që është i pranishëm në të gjitha kulturat e botës, të kaluarën dhe të tashmen. Majat kishin ceremoni të ndryshme për të gjithë procesin e pjellorisë së tokës.

Me Pa Puul ata kërkuan që qielli të binte shi dhe me Sac Ha ata kërkuan që misri të zhvillohej. Sapo të ishin mbledhur frytet e tokës, ata i falënderuan ata me vallëzimin e Nan Paç. Për këtë ceremoni të fundit, ata krijuan kukulla nga kallinjtë e misrit, i vendosën në altarë dhe falën lutje ndërsa pinin. pinol, e bërë me vetë misrin.

Ritualet e tjera

Së fundi, ai Xukulen Ishte një ceremoni e afrimit me Itzamna, zotin krijues, për t'i kërkuar atij shëndet dhe prosperitet, ndërsa Hetzmek ishte një lloj ceremonie pagëzimi për të vegjlit.

Politika dhe struktura shoqërore

Majat kishin si qeveri të tyre monarki, megjithëse shumë e ndryshme nga ajo që ekzistonte për shembull në Spanjë, Angli ose Francë në ato kohëra. Sidoqoftë, kishte disa ngjashmëri. Mbretërit e tyre konsideroheshin bij të perëndisë dhe, prandaj, fuqia e tij erdhi nga hyjnia. Në të njëjtën kohë, ata ushtruan qeverisjen e qytetit-shtetit ose territorit të tyre dhe madje vepruan si priftërinjtë.

Tempulli i Jaguarit të Madh

Tempulli i Jaguarit të Madh

Lidhur me shoqërinë, klasa sunduese ose e sipërme u formua, përveç mbretit vetë, nga të tjerë priftërinjtë me karakter shamanik. Feja ishte shumë e rëndësishme në botën e Majave dhe kjo është arsyeja pse shamanët kishin një fuqi të madhe. Ata madje morën pjesë në vendimet e monarkut. Më në fund, një shkallë e tretë midis të pasurve ishin fisnikët, titujt e të cilit ishin të trashëgueshëm dhe që gjithashtu këshilluan mbretin.

Nga ana tjetër, ishte klasa e ulët në të cilën punëtorët dhe shërbëtorët pranë lidhjes më të ulët, skllevërit. Këta të fundit nuk kishin të gjitha të drejtat dhe ishin pronë e fisnikut që i kishte blerë ato. Më në fund, me zhvillimin e civilizimit Mayan, a klasa mediale, i përbërë nga nëpunës civilë, tregtarë, artizanë dhe personel ushtarak i rangut të mesëm.

Ushtria dhe lufta

Pikërisht lufta kishte një rëndësi të madhe në mentalitetin e këtij populli parakolumbian. Ata ishin të shpeshtë midis tyre ose kundër territoreve aty pranë dhe ushtria e Majave ishte e përgatitur mirë dhe sillej me të disiplina e madhe. Atje ishte mercenarëPor të gjithë burrave të rritur të shëndetshëm u kërkohej të merrnin pjesë në luftëra, dhe madje duket se gratë luajtën një rol edhe në këto konflikte.

Nga ana tjetër, këta luftëtarë Maja përdorën si armë hark dhe shigjetë. Por, kryesisht ata përdorën atlatl, një hedhës shigjetash, dhe tashmë në kohët spanjolle, një shpatë e gjatë ose fjale e madhe. Përveç kësaj, ata rreshtuan trupat e tyre me forca të blinduara e bërë nga pambuku i mbushur i ngurtësuar me ujë të kripur.

Qytetet dhe arkitektura e Majave, më e njohura nga zakonet e Majave

Qytetet e këtij qyteti para-kolumbian nuk ishin planifikuar në mënyrë urbanistike. Kështu që, u zgjerua në mënyrë të parregullt. Sidoqoftë, pothuajse të gjithë kanë një qendër të përbërë nga ndërtesa ceremoniale dhe administrative dhe, rreth kësaj, disa zona banimi që u shtuan me kalimin e kohës.

Shumë më komplekse ishte arkitektura maja, deri në pikën që ky civilizim konsiderohet si një nga më të zhvilluarit e antikitetit për nga ndërtimi. Ata madje kishin punëtorë të specializuar.

Observatori i Palenque

Observatori i Palenque

Ata ndërtuan sheshe, oborre, fusha për lojën me top dhe qesharake ose rrugëkalimet. Por mbi të gjitha pallatet, tempujt, piramidat dhe madje edhe observatorët. Për më tepër, shumë prej këtyre ndërtimeve ishin të zbukuruara me piktura, skulptura ose me llaqe.

Ndoshta një nga ndërtesat e saj më të suksesshme është piramida triazike. Ai përbëhet nga një ndërtesë kryesore e mbështetur nga dy më të vogla në anët e saj dhe me drejtim nga brenda, të gjitha të ndërtuara në të njëjtën sipërfaqe baze. Ata erdhën për t'i bërë ato me dimensione të mëdha dhe besohet se kjo formë kishte të bënte me mitologji të atij qyteti.

Arti Maja

Arti Maja ka një qëllim kryesisht ritual, megjithëse përfshinte edhe tema të tjera. Shtë i përbërë nga skulptura prej guri ose druri, piktura, gurë të çmuar dhe qeramika. Ata kishin një predispozitë të veçantë për ngjyrat jeshile dhe blu për të cilën ata përdorën shumë lodrën e atyre toneve.

Nga ana tjetër, në qytetet e tyre stela në gur. Por mbi të gjitha, fasadat e zbukuruara me llaç i pikturuar me ngjyra të ndritshme. Në fakt, ata kishin një diplomë pikturë murale. Sa i përket qeramikës së tyre, ata megjithëse dinin teknika të përparuara të qitjes ata nuk kishin rrota poçari. Për këtë arsye, copa të rrumbullakëta, siç janë gotat, prodhoheshin me teknika të tjera si p.sh.

Gjuha dhe shkrimi, thelbësore për të ditur se si ishin zakonet e Majanëve

Secili territor i këtij civilizimi kishte gjuhën e vet. Sidoqoftë, të gjithë vinin nga një gjuhë e përbashkët e quajtur protomaja i cili besohet se ka lindur në malësinë e Guatemalës. Po kështu, të gjitha tekstet e ruajtura të Periudhës Klasike (rreth shek. III para Krishtit) duket se janë shkruar në të ashtuquajturën cholti ose gjuhë klasike maja.

Pikërisht sistemi i shkrimit të këtij qyteti është shumë i rëndësishëm për të njohur zakonet e tyre. Dhe kjo për dy arsye: arriti një nivel të lartë të sofistikimi dhe, mbi të gjitha, i njohim falë mbishkrimeve dhe teksteve që na kanë lënë.

Kodiku i Drezdenit

Dresden Codex

Ndërsa ka studiues që e mohojnë atë, të tjerët e tregojnë këtë shkrim si shumë të zhvilluar. Mostrat e para datojnë nga shekulli i XNUMX-të para Krishtit. Por më parë, ekzistonin tashmë sisteme të tjera mesoamerikane të shkrimit si p.sh. Zapotec.

Shtë një lloj i shkrime glyfike, kjo do të thotë, bazuar në hieroglifet në stilin, për shembull, të Egjiptit të lashtë. Duke shkuar pak më thellë, ne do t'ju tregojmë se çfarë përdor logogramet ose përfaqësime të një fjale, të kombinuara me shenjat rrokje. Dhe tani është deshifruar pothuajse tërësisht.

Janë ruajtur katër libra maja para-kolumbiane. Kodiku i Madridit është i tipit hyjnor dhe bazohet në tzolkin ose cikli i shenjtë i ditëve për këtë popull mesoamerikan. Dresden Codex ajo përmban tabela astronomike dhe astrologjike, si dhe përshkrime të ceremonive në lidhje me vitin e ri. Nga ana e tij, Kodiku i Parisit Konsiderohet një lloj manuali për priftërinjtë Maja. Më në fund, Codex Grolier, origjinaliteti i të cilit ishte i diskutueshëm deri vonë, kohët e fundit është konfirmuar si i vërtetë dhe përmban imazhe të hyjnive.

Astronomia dhe kalendari Maja

Aq shumë janë spekuluar në lidhje me njohuritë astronomike dhe datat e kalendarit Mayan sa është e nevojshme të flitet për të gjitha. Shtë e vërtetë që ky qytet para-kolumbian studioi me kujdes trupat qiellorë.

Por qëllimi i tij nuk ishte njohja e universit, por kishte një qëllimi astrologjik, hyjnore. Si kuriozitet, do t'ju tregojmë se ata i konsideronin eklipset e diellit dhe hënës si veçanërisht paralajmëruese të fatkeqësive.

Sa për kalendarin, majanët arritën llogarit vitin diellor madje edhe më mirë se evropianët e kohës së tij. Ata e ndanë kohën e tyre në ditë ose farefisnor, rezultatet ose winai dhe vitet 360-ditore ose fuçi. Por në mënyrë të barabartë, ato bazoheshin në tre cikle kohore të ndërthurura: ato të lartpërmendurat tzolkin, 260 ditë; të haab të vitit 365 dhe thirrjes rrota e kalendarit, të viteve 52.

Një murale e Majave

Pikturë murale e Majave

Ekonomia dhe tregtia

Më në fund, ne do t'ju tregojmë për ekonominë e Majave. Lidhur me bujqësinë e tyre, duket se ata e dinin teknikat e përparuara. Ata e praktikuan atë në tarracat dhe sipërfaqet e tjera të ngritura që ujisnin përmes Canales. Midis produkteve bujqësore që morën, misri, manovra, fasulet, kungulli, luledielli ose pambuku ishin shumë të rëndësishëm. Por kakao, veçanërisht nga klasat e tij sunduese, aq sa ndonjëherë përdorej si monedhë.

Nga ana tjetër, majat duket se kanë qenë tregtarët e mëdhenj. Qytetet e mëdha festuan Tregjet dhe ato u bënë qendra të rëndësishme tregtare. Mallrat transportoheshin nga kafshët përgjatë rrugëve të saj ose me anije nëpër lumenj dhe arriheshin i gjithë rajoni Mesoamerikan. Artikujt më të njohur ishin tekstilet, bizhuteri ose qeramika, por edhe produkte ushqimore.

Si përfundim, ne ju kemi treguar si ishin zakonet e Majave, një nga popujt më të përparuar parakolumbianë në të gjithë kontinentin Amerikan. Ata formuan një shoqëri shumë të interesuar për astronominë dhe arkitekturën, por edhe për tregtinë dhe gjërat me vlerë.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*