Zakonet dhe traditat e Masais

Zakonet masai

Masaitë janë një popull që jeton në Tanzani dhe Kenia. Ata janë një nga fiset më të njohura në botë, pjesërisht për shkak të veshjeve ose vallëzimeve të tyre, por pa harruar që e gjithë kjo përfshihet në zakonet dhe traditat e Masais për të cilat do të flasim sot.

Një mënyrë shumë kurioze e jetës për një pjesë tjetër të botës, megjithëse gjithmonë e veçantë për veten e tyre. Ata kanë shumë për të na thënë dhe hyrja në një qytet si kjo është gjithmonë një aventurë. Dëshironi të dini sekretet më të veçanta të saj?

Për t'u bërë një burrë i rritur, atyre iu desh të gjuanin një luan

Ndër zakonet dhe traditat e Masais ne e gjejmë këtë. E gjitha vjen nga fakti që qyteti është i përbërë nga mosha. Prandaj ka disa grupe midis njerëzve që përbëjnë këtë fis dhe varion nga fëmijëria ose luftëtari i vogël deri te luftëtari kryesor ose i mituri dhe i rrituri i moshuar. Por hapi kryesor për të qenë një i rritur i plotë ishte gjuaj një luan. Ishte një nga ritet më të zakonshëm ku demonstrohej vlera e njeriut që do të bëhej luftëtar. Por meqenëse luani është një specie e mbrojtur, kjo traditë nuk ndiqet më. Në ditët e sotme, ajo që bëhet është e kundërta dhe ata bëhen mbrojtës të luanit.

Më i fuqishmi, ai me më shumë bagëti

Nëse doni të jeni dikush i rëndësishëm ose i fuqishëm në mes të këtij fisi, atëherë duhet të merrni më shumë krerë bagëti. Sepse këtu nuk llogaritet nga statusi apo paratë, logjikisht. Për ta pasuria më e çmuar është blegtoria dhe kushdo që ka më shumë në fushën e tyre do të jetë më i rëndësishmi. Isshtë sinonim i pasurisë dhe fuqisë para të tjerëve.

Besimet masai

Sistemi i tyre politik bazohet në mbledhjet e pleqve

Më të mençurit e vendit janë të moshuarit dhe si të tillë, ata kanë një zë. Prandaj, pasi sistemi i tyre është i decentralizuar, ajo që bëhet është të takohen me të gjithë anëtarët e tjerë të fisit dhe të diskutojnë çështje të caktuara. Këto diskutime ose takime janë të natyrës publike.

Profeti i popullit dhe detyrat e tij

Brenda zakoneve dhe traditave të Masais ne e gjejmë këtë. Në qytet është një person që thirret profet ose 'Laibon'. Cili është misioni i tij? Epo, duke vepruar si një ndërmjetës midis fisit vetë dhe Zotit Ngai. Ju nuk merrni një punë si kjo rastësisht, por është e trashëgueshme, kështu që kalohet nga brezi në brez dhe kufizohet vetëm në disa njerëz. Isshtë si një lloj gjykatësi që në të njëjtën kohë gjithashtu ka një vizion për të ardhmen. Përveç gjithë kësaj, ai është gjithashtu ai që administron ceremonitë, si dhe i jep përparësi luftës ose është i ngarkuar me thirrjen e ujit për të bërë që të bjerë shi.

Bari është i shenjtë

Për Masais është një element i shenjtë, sepse është ajo që ushqehen bagëtitë. Pra, në traditën e tyre thuhej se kur një person do të godiste ose shante një fëmijë, ai mund të shkulte ca bar dhe nuk mund të dënohej. Domethënë, e shfuqizoi dënimin.

valle masai

Ju kurrë nuk flisni për të ndjerin

Megjithëse kemi besimin se një person vdes vetëm kur ata pushojnë së foluri për ta ose kur harrojnë, këta njerëz nuk zgjedhin të flasin për këtë mes zakoneve të tyre. Kështu që kur një person vdes, ata nuk do të flasin më asgjë për të drejtpërdrejt, sepse nëse duhet të lënë të kuptohet, atëherë ata i emërtojnë me një pseudonim. Si shtesë, ata e konsiderojnë atë vetëm disa të zgjedhur meritojnë jetë të përjetshme, ata do të lënë kufomat në ajër të hapur që pastruesit të hanë. Njerëzit më të rëndësishëm të fisit do të varrosen, por gjithmonë në një thellësi të cekët. Pranë tyre ata do të vendosin disa bar, si dhe disa sandale dhe një kallam.

Gratë, burrat dhe bizhuteritë e tyre

Me siguri e keni parë që, përveç rrobave të tyre të kuqe, gratë gjithashtu mbajnë gjerdan ose rrathë të ndryshëm dhe aksesorë të tjerë shumëngjyrësh. Ato bëhen vetë me perla që kanë nuanca të ndryshme. Për ta do të ketë edhe vathë dhe aksesorë. Për më tepër, vrimat (zgjerimet) priren të bëhen mjaft të mëdha, për këtë arsye ato priren të varen elemente mjaft të dukshëm, ndër të cilët ne nxjerrim në pah disa tusks të kafshëve.

fiset africa

Poligamia

Shtë e vërtetë që në shumicën e fiseve ideja e poligamisë është e përhapur. Sa më shumë gra të kenë, aq më e madhe është fuqia e tyre. Për këtë arsye, dhe bazuar në këtë ide, martesat rregullohen pasi gruaja është shumë e re. Por duhet përmendur gjithashtu se kjo nuk e parandalon atë para martesa e rregulluar, mund të ketë një marrëdhënie me të rinj të tjerë të moshës së tyre.

Gjaku i bagëtive është ilaçi më i mirë

Ne e dimë që bagëtia është jetesa e këtij fisi. Më parë përmendëm se bari ishte i shenjtë, sepse siguronte ushqim për lopët, të cilat janë gjithashtu të shenjta. Por ndonjëherë nëse ata heqin qafe një kafshë do të jetë për të ngrënë dhe aq më shumë, saqë ata përfitojnë nga gjithçka. Nga brirët në thundrat që këto mund të shërbejnë si zbukurim. Por nëse ka diçka kryesore është gjaku, sepse e konsiderojnë atë si një restaurues të vërtetë. Kjo është arsyeja pse zakonisht u jepet njerëzve të sëmurë ose djemve kur ata sapo kanë bërë synet. Isshtë gjithashtu e zakonshme që ata të bëjnë një lloj kos me qumështin dhe gjakun e kafshëve.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*