Gratë në Egjiptin e Lashtë

Tempulli Kom Ombo

Asnjë civilizim antik nuk i ka respektuar gratë aq shumë sa kanë bërë në Egjiptin e Lashtë. Atje, ata natyrisht kishin detyra për të përmbushur, por këto ishin të nevojshme për të arritur të drejta të barabarta midis qenieve njerëzore të të dy gjinive. Burrat gjithashtu kishin rolin e tyre. Kjo nuk u pa si një gjë e keqe ose negative: përkundrazi. Në civilizimin e sotëm është mjaft e zakonshme që të ketë konkurrencë, dhe që për shkak të kësaj "konkurrence" ne mund ta gjejmë veten të zhytur në diskutime, ose në konflikte të mëdha. Këto ngjarje, fatkeqësisht kaq të shpeshta sot, nuk ndodhën aq shumë ose kanë të njëjtin intensitet si në kohët moderne.

Egjiptianët besuan se ekzistonte Rendi (emëruar pas Maat, një perëndeshë femër) dhe Kaos (të cilin ata e quajtën Seth). Kështu që, gratë mund të ishin perëndesha. Por ka akoma më shumë ...

Megjithëse zakonisht vetëm një burrë mund të bëhet Faraon dhe ajo grua mund të aspirojë vetëm të jetë bashkë-regjent, në të vërtetë kishte disa faraonë. Gratë që arritën të ulen në fronin e Guvernatorit dhe të respektohen nga njerëzit e tyre. Sot ne i njohim ata si Hatshepsut, Nefertiti dhe Kleopatra antike. Kishte edhe disa të tjera, por ato janë tre prej të cilave janë gjetur më shumë mbetje, prej të cilave ka qenë e mundur të mësohen më shumë detaje për jetën e tyre.

Të tre kanë një histori të ngjashme. Faraoni vdes pa fëmijë, ose me një djalë shumë të ri për të sunduar. Pastaj ai martohet me motrën ose motrën e tij, me gjak mbretëror, i cili në fund përfundon duke lënë në prapavijë kush duhet të jetë sundimtari, të jesh ai që përfundon duke mbajtur kurorën që bashkon Dy Tokat: Egjipti i Epërm dhe i Poshtëm.

pikturë

Por le të flasim pak për gratë që jetonin në fshatra. Ata, së bashku me ata të gjakut mbretëror, ata mund të kishin pronë dhe madje edhe të divorcoheshin nëse ajo do të pushonte së dashuruari burrin e saj. Ajo punoi, së bashku me burrin, në fusha, përveç që ishte e ngarkuara për t'u dhënë ushqim atyre punëtorëve të mrekullueshëm që ndërtuan monumentet e çmuara dhe enigmatike që kanë mbijetuar deri më sot.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*