Teba, qyteti më i madh i Egjiptit të Lashtë

Turizmi në Egjipt

Një nga destinacionet emocionuese të udhëtimit të makinës në kohë në historinë e Egjiptit të Lashtë është Teba, i cili është emri grek i një qyteti egjiptian i njohur si i humbur, ndodhet rreth 800 km në jug të Mesdheut, në bregun lindor të lumit Nil.

Në qytetin modern të Luxor. Nekropoli i Tebës ndodhet afër bregut perëndimor të Nilit.Teba ishte e banuar që nga viti 3200 para Krishtit. Waset ishte kryeqyteti i Egjiptit gjatë një pjese të Dinastisë së 11-të (Mbretëria e Mesme) dhe pjesa më e madhe e Dinastisë së 18-të (Mbretëria e Re).

Kur Faraoni Hatshepsut ndërtoi një flotë të Detit të Kuq për të lehtësuar tregtinë midis Tebës dhe portit Elim të Detit të Kuq. Historia tregon se Teba kishte rreth 40.000 banorë në 2000 para Krishtit (krahasuar me 60.000 në Memfis, qyteti më i madh në botë në atë kohë).

Deri në vitin 1800 para Krishtit, popullsia e Memfisit kishte rënë në 30.000, duke e bërë Tebën qyteti më i madh në Egjipt. Në periudhën e Amarna (shek. 14 para Krishtit), Teba mund të jetë rritur duke u bërë qyteti më i madh në botë, me një popullsi prej rreth 80.000, pozicionin që e mbajti deri rreth 1000 pes, kur u kap përsëri nga Memphis.

Sot mbetjet arkeologjike të Tebës ofrojnë një dëshmi të habitshme për civilizimin egjiptian në kulmin e tij. Poeti grek Homeri lartësoi pasurinë e Tebës në Iliadë, Libri 9 (rreth shek. VIII para Krishtit).

Në vitin 1979, rrënojat e Tebës antike u klasifikuan nga UNESCO si një Trashëgimi Botërore. Aty, dy tempujt e mëdhenj, Tempulli i Luxor dhe Karnak dhe Lugina e Mbretërve dhe Lugina e Mbretëreshave janë disa nga arritjet e mëdha të Egjiptit të Lashtë.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*