Lingkungan di Australia

Lingkungan di Australia seueur pisan sareng euyeub ageung. Émut yén urang nuju nyarios ngeunaan nagara anu raksasa ampir dalapan juta kilométer pasagi, langkung ti lima belas kali langkung ageung tibatan Spanyol. Nyatana, éta kagenep panggedéna di dunya.

Kusabab kitu, pikeun nyarioskeun lingkungan di Australia nyaéta nyarioskeun keragaman anu hébat, tina sajumlah penting spésiés tutuwuhan sareng, pangutamana, tina hiji fauna anu ngagaduhan sato unik di dunya. Upami anjeun hoyong terang sakedik deui ngeunaan daérah anu saé ieu, kami ngajak anjeun pikeun teraskeun maca.

Kumaha lingkunganana di Australia?

Sanaos sadayana, seueur Australia éta semi gersang sareng gurun. Nanging, aya bénten-bénten habitat anu dibasajankeun leuweung tropis ka luhur héaths tipe alpine sareng yén éta mangrupikeun hasil tina sababaraha jinis iklim.

Sadaya ieu, babarengan sareng isolasi sekuler daérah na, parantos nyababkeun bagian ageung tina flora sareng fauna na mahluk endemik. Sakumaha anjeun terang, konsép ieu ngandung harti yén aranjeunna aya di daérah éta, tapi teu dimana waé di dunya. Khususna, langkung ti dalapan puluh persén tutuwuhan sareng mamalia na. Pikeun lauk basisir sedeng, jumlah endemism dugi ka XNUMX%, sedengkeun XNUMX% manuk na ogé dipendakan sacara éksklusif di Australia. Kituna, tanpa ado deui, urang badé nyarios sareng anjeun ngeunaan flora éta sareng, khususna, fauna éta, kusabab anu terakhir nyaéta panasaran pisan.

Lingkungan di Australia: flora

Janten penting pisan sareng anu anéh nyaéta pepelakan nagara anu nyusunna sacara gembleng karajaan kembang, denominasi numana daérah ageung planét urang anu ngagaduhan vegetasi umum diatur.

nurutkeun RL Spetch, Profésor Botani di Universitas Queensland, daérah Australia kabagi kana daérah leuweung hujan tropis, kayu putih sareng leuweung akasia, sabana, steppes sareng maquia. Anu terakhir dibentuk ku sapasang tangkal renek.

Pagunungan Biru

Pagunungan biru

Diantara sadaya pepelakan ieu, anu disebat Leuweung hujan Gondwana, dinyatakeun Warisan Dunya ku UNESCO. Éta mangrupikeun daérah anu ageung ampir opat rébu kilométer pasagi lokasina diantara Victoria sareng Queensland anu tempatna seueur tatangkalan kuno. Sanés ngan hiji-hijina daérah Australia anu ngagaduhan gelar éta. Ogé anu pulau fraser mangrupikeun Situs Warisan Dunya ku pines kaurís gigantic na sareng pakis prasejarah na. Sarua hal anu sami tiasa disebatkeun pikeun nelepon Pagunungan biru, perenahna di New South Wales, kalayan dalapan taman nasional sareng formasi batuan jenis karst spektakuler di Gua Jenolan.

Karang Terbatas

Sanaos kaajaiban alam anu sanés ieu teu aya hubunganana sareng flora atanapi fauna, penting pisan urang nyarioskeun éta dina tulisan anu khusus pikeun nyarioskeun lingkungan di Australia.

Éta batu karang panggedéna di dunya, kalayan panjangna langkung ti dua rébu kilométer sareng lébar maksimal tilu ratus, sareng ngalangkungan bagian anu hadé di basisir timur laut nagara anu nimbulkeun seueur pulau. Tempatna di sisieun Queensland, tepatna anu disebut laut karang.

Sanaos kadang-kadang disebat sato paling ageung di dunya, éta saéstuna diwangun tina rorongkong rébuan koloni karang anu kagolong kana ordo Scleractinia. Konsentrasi kaanekaragaman hayati ageung parantos dipasang dina sésa-sésa ieu.

Nanging, kaajaiban alam ieu, sapertos seueur anu sanés, kaancam serius ku pemanasan global sareng polusi. Bahkan kaancam punah ku mancing sareng spésiés sato sapertos kéwan laut mahkota tina cucuk, anu ngarusak karang.

Upami Karang Ageung parantos réngsé, salah sahiji permata ékologis planét. Tapi, salaku tambahan, ékosistem sababaraha spésiés penyu laut, paus, lumba-lumba komo buaya sareng dudong bakal musnah. Anu terakhir mangrupikeun sato anu khas kagolong kulawarga Sirénidos anu tetep salaku hiji-hijina wawakil génusna. Sareng ieu ngarahkeun urang ngobrol sareng anjeun ngeunaan fauna Australia.

Karang karang

Fragmen Karang Hadé Ageung

Lingkungan di Australia: fauna

Upami flora Australia spektakuler, teu kirang ogé fauna, anu ogé ngagaduhan seueur spésiés endemik. Kami parantos ngawartosan anjeun yén ampir salapan puluh persén mamalia téh, sapertos perséntase sami lauk, amfibi, sareng réptil. Tapi hal anu paling matak nyaéta fauna ieu kaasup sato anu aya diantarana beuki panasaran tina dunya. Kami bade nyaritakeun ngeunaan sababaraha diantarana.

Kanguru sareng marsupial sanés

Éta mangrupikeun sato anu paling populér di sato ieu, dugi ka éta tempat éta parantos janten salah sahiji simbol Australia. Ieu sanés tempat pikeun ngajelaskeun panjelasan ilmiah ngeunaan kanguru. Kami bakal ngawatesan diri pikeun ngawartosan yén aranjeunna kalebet kulawarga di Marsupial Macropodinae sareng yén aya tilu subspesies di nagara éta: kanguru beureum, abu wétan sareng abu kulon.

Tapi ieu sanés ngan ukur marsupial di Australia. Kitu ogé anu ramah koalaéta wombat atawa ajag tasmania. Nanging, tepatna di pulau ieu mangrupikeun sato anu unik: di Iblis Tasmania, anu, sanaos namina pikasieuneun, ukuranana anjing leutik sareng buluna hideung hideung hideung pisan. Sugan namina disababkeun ku bau anu teu raoseun anu diserahkeun sareng ceurik anu ngaganggu.

Dingo atanapi ajag Australia

Diadegkeun di tanah Australia sakitar lima rebu taun, dina waktos anu sami sareng anu dumuk heula, dingo dianggap salaku katurunan ajag asia. Nanging, éta ogé disebat Anjing liar sabab ngabagi seueur sipat sareng kanid domestik. Nyatana, numutkeun sababaraha tiori, éta tiasa janten anu miheulaan na.

Nalika urang Éropa munggaran sumping di Australia, aranjeunna nyebrang anjing-anjingna sareng sato-sato ieu. Ku alatan éta, dingo murni dina bahaya punah. Ieu ngandung hartos yén, di seueur daérah nagara, éta mangrupikeun spésiés anu dijagaan. Nanging, di batur terus diburu.

Salaku panasaran, kami bakal nyaritakeun yén éta mangrupikeun hiji spésiés leuwih gampang dijinak tibatan ajag Éropa. Kusabab kitu, di Australia aranjeunna parantos dianggo janten ingon ingon bahkan ku urang aborigin. Nanging, nalika usum kawin sumping (biasana sataun sakali) aranjeunna biasana kabur.

Kangaroo

Kanguru, salah sahiji simbol lingkungan di Australia

Monotremes, platypus anu luar biasa

Disebut kitu, monotremes, ka mamalia oviparous, nyaéta anu nyebatkeun yén aranjeunna baranahan ku endog. Ayeuna, ngan ukur lima spésiés diantarana dilestarikan sareng dua pribumi di Australia. Salah sahijina nyaéta echidna, sami sareng landak.

Tapi langkung panasaran ieu teh platypus, anu pastina anjeun kantos nguping sabab mangrupikeun salah sahiji mahluk anu paling aneh tina karajaan sato. Pisan panasaran éta, nalika naturalis Inggris ditampilkeun kulitna dina abad ka-XNUMX, aranjeunna pikir éta guyonan praktis.

Sacara umum, platypus katingalina sapertos bebek pikeun moncong na, tapi buntutna mirip sareng tangkal kai sareng suku na mirip sareng otter. Saolah-olah sadayana ieu henteu cekap, jalu spésiésna ngagaduhan jinis anu nyurung dina suku tukangna anu ngaleupaskeun racun. Éta henteu fatal pikeun manusa, tapi éta nyababkeun nyeri anu parah. Sareng, salaku tambahan, aranjeunna ngagaduhan éléktroréséktor kuat anu ngabantosan aranjeunna pikeun milarian mangsa. Ieu ngandung harti yén aranjeunna mendakan aranjeunna ku listrik anu dihasilkeun ku kontraksi ototna.

Pisan panasaran sato ieu anu, ti saprak kapanggihna, éta parantos dijantenkeun objék ku biologi épolusi. Dina hartos anu sanés, éta mangrupikeun simbol Australia. Éta mangrupikeun lambang New South Wales sareng nembongan dina koin dua puluh sén.

Nu dugong

Kami parantos nyaritakeun ngeunaan dugong, maka ayeuna kami bakal nyaritakeun naon éta hiji-hijina mamalia laut hérbivora di planét ieu sareng yén saderek anu caket na nyaéta gajah, anu panasaran, kumargi urutna parantos adaptasi sampurna kana cai. Tapi, di laut Australia aya spésiés panasaran sanés.

Buaya

Anu mangrupikeun bagian tina lingkungan di Australia kagolong kana spésiésna crocodrylus porosus, anu panggedéna di dunya. Kolosus otentik ieu tiasa ngahontal panjang tujuh méter sareng beuratna sarébu lima ratus kilogram. Kusabab kitu, éta mangrupikeun prédator super anu, unggal taun, maéhan sababaraha manusa. Sakelompok sato ieu dikredit ku meuncit sarébu prajurit Jepang nguasaan Pulo Ramree Burma di taun 1945.

Buaya laut

Buaya laut anu pikasieuneun

Anu emu

Panasaran sanésna Oséania nyaéta manuk anu teu aya hiber ageung ieu. Nyatana, éta anu kadua pangageungna di dunya saatos manuk onta. Upami anjeun hoyong langkung seueur data anékdot ngeunaan spésiés ieu, kami bakal ngawartosan anjeun endogna héjo poék, henteu sapertos anu nempatkeun mahluk-mahluk sanés tina dunya unggas.

Oray-orayan

Akhirna, kami bakal nyaritakeun ngeunaan oray di lingkungan Australia. Nagara ieu ngagaduhan jumlah anu pangageungna diantarana karacunan di dunya. Anu paling bahaya nyaéta oray tangga y Macan ngeunaan anu darat sareng kulawarga Hydrophiinae dugi ka laut.

Dina kacindekan, lingkungan di Australia éta salah sahiji anu pang beragam di dunya. Kusabab kitu, éta ngagaduhan spésiés panasaran sapertos anu parantos kami sebatkeun. Sareng ogé ku rupa-rupa kadal sareng lauk anu pikasieuneun sapertos hiu banténg. Ku alatan éta, lamun indit ka nagara sagara, anjeun bakal ningali sato unik di planét.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Hiji koméntar

  1.   Zend Caelus cenahna

    Bumi Australia ngajak urang ngajajahana. Naon anu urang ngantosan? =)