Sangu di Cina

Upami urang ngémutan beas, urang mikir ka Cina. Sangu sareng china aranjeunna ngagaduhan hubungan millenary sareng intim. Teu aya ragu yén éta mangrupikeun dasar tina tuangeun, tapi naha aya anu terang langkung seueur ngeunaan séréal ieu anu sigana mangrupikeun kadaharan daulat dunya, anu sanggup nyoco jutaan jalma?

Kumaha cara melak na, sabaraha dihasilkeunna, sabaraha kilo dikonsumsi per jalma, kumaha sangu janten hébat pikeun budaya Cina? Sadaya éta sareng seueur deui, dina tulisan kami ayeuna.

Asal na ciri béas

Ieu mangrupakeun sereal, séréal kadua anu paling dihasilkeun di dunya saatos jagong. Tutuwuhan, milik kulawarga jukut, ngagaduhan akar anu alus sareng serat, hiji batang silindris sareng knot sareng internod, kalayan daun selubung anu héjo sareng héjo janten kembang bodas.

Aya seueur jinis béas, langkung ti sarébu ragam anu aya dina dua kelompok ageung atanapi subspesies: ragam japonica anu dipelak di daérah tropis sareng zona sedeng, kalayan seueur aci, sareng ragam indica anu dipelak di daérah tropis.

Teras aya sisikian pondok, sisikian sedeng, sisikian panjang, liar, béas séréal sareng éta ogé tiasa diklasifikasikeun salaku ketan, aromatik sareng pigmén, sareng dina istilah industri, aya béas parboiled sareng béas gancang.

Sangu di Cina

Budidaya béas di Cina balik ka jaman, aya cariosan sababaraha 10 rebu taun meureun, dina jaman Kaisar Shennong anu legendaris. Teras, peradaban Cina ngalegaan sapanjang Walungan Yangzi, kalayan iklim anu idéal pikeun melak paré.

Mimitina, ngan anu paling beunghar anu tiasa nyéépkeun nasi, tapi engké, dina jaman Dinasti Han éta janten tuangeun sadidinten anu populér. Bener nyaéta yén kasuksésan béas nyaéta sajaba ti sagala hal éta gampang pikeun nyimpen sareng masak, sareng nalika digabungkeun sareng klasik Asia, kécap, janten bahan nutrisi.

ku sabab kitu, kasuksésan atanapi kagagalan penanaman padi parantos sareng masih mangrupakeun konci pikeun kaséhatan bangsa. Sadayana tiasa nyababkeun beuteung lengkep atanapi kalaparan anu menyeramkeun sareng sadaya ieu parantos kaalaman ku urang Tionghoa kana sababaraha waktos.

Janten, téknologi anu diterapkeun dina ngokolakeun béas ogé parantos sareng penting. Utamana anu aya hubunganana sareng irigasi lahan pikeun ngajaga tingkat cai di kebon, disebat sawah. Sangu peryogi seueur cai kanggo melak sareng pepelakan tolerates pertumbuhan anu hébat sapertos kieu, langkung seueur tibatan anu sanés. Irigasi dianggo dina 90% sawah pikeun ngagedékeun.

Umumna jerona sawah 15 sentimeter sareng tingkat cai parantos dikontrol ku pompa kaki ti saprak wangsa Song. Sawah ieu umumna didamel dina téras, sahingga ngamangpaatkeun jumlah anu paling ageung tina permukaan. Kami parantos ningali éta dina poto sareng film dokumenter, bageur, bentang sempit kalayan garis buleud anu nangkeup gunung. Cara anu ideal pikeun ngamangpaatkeun hujan.

Tangtosna, penanaman padi henteu unik pikeun Cina, sabab tumuh dimana-mana dimana tiasa nampi cai. Leres leres, 28% tina béas dunya dipelak di Cina dina jutaan héktar lahan. Sikina dipelak sakitar April sareng dipelak dina bulan Séptember, sareng di belah kidul, dimana éta haneutna, dipelak dua kali sataun, antara Maret sareng Juni sareng antara Juni sareng Nopémber.

Ngokolakeun béas di Cina

Sangu tumuh tina siki anu dijaga dijaga dina cai anu tenang. Tah kitu saatos 40 dinten aya di ditu aranjeunna dialihkeun ka sawah. Aya bagéan Cina dimana lauk, lauk mas sareng lauk mas dilebetkeun kana sawah ieu, janten aranjeunna tuang serangga anu tiasa bau na pepelakan. Saurna, béas dipelak sareng lauk ogé didahar.

La panén Éta kalebet nyéépkeun béas, ngantosan béas garing, teras diteukteuk teras dilebetkeun kana polong. Gandumna teras dipisahkeun tina gagang sareng kénging garing. Sakali garing daunna dipisahkeun tina jarami. Sadaya ieu biasa dilakukeun ku leungeun sareng éta sesah pisan, tapi kabeneran antukna aranjeunna mékanis sanaos panginten di daérah-daérah tertentu masih seueur kuli manual.

Tapi Naon kagunaan béas di Cina? Khususna, béas ketan tumuh di beulah kidul wétaneun nagara, nyaéta béas anu nempel nalika asak sareng anu bungkus dibungkus ku daun awi. Sabenerna, kedah diémutan yén béas sacara umum a bahan nétral dina asakan Cina sareng ayana na ningkatkeun rasa amis atanapi rasa tina piring anu sanés. Éta fungsina pikeun ngeusi beuteung sareng ngalemeskeun rasa anu sanés.

Aci akibat tina nasi asak parantos dianggo mangabad-abad dina pondasi gedong, siga unsur mortir. Ogé daun pepelakan dianggo ngadamel kertas, kertas béas, sareng séréal taneuh janten tipung béas pikeun nyieun mie.

Janten dasarna sakabeh pepelakan ngamangpaatkeun. Henteu kakantun yén ngéparasi béas ogé hasilna anggur sareng arwah sababaraha…

Tapi kumaha upami bisnis nasi? Kaleresan nyaéta ngalangkungan waktos beas impor di Cina parantos turun harga, Janten peternakan di daratan anu miskin parantos henteu kompetitif.

Tren ieu parantos gancang kusabab lahan sapertos kitu ogé diperyogikeun pikeun industri sareng perumahan, sahingga lahan garapan anu rata janten beuki langka sareng alit. Di Puncak Penanaman Padi, dina pertengahan taun 70an, béas dipanén dina 37 juta hektar, dugi ka 31 taun 90an sareng sakitar 30 juta sapuluh taun ka pengker.

Sanaos leres yén béas mangrupikeun bahan dasar asakan Cina, di sababaraha bagéan nagara gandum langkung penting, di kalér, contona. Sareng sanaos nasi aya dina tuangeun nasional, leres éta pentingna na geus turun dina lima belas taun ka pengker. Data resmi nunjukkeun yén konsumsi béas per kapita parantos turun ti 78 kilo per taun di 1995 dugi ka 76.5 di 2009.

Tatanggana sapertos Burma, Vietnam, Kamboja atanapi Thailand ogé ngahasilkeun béas sareng dijual ka Cina, kitu Cina sanés ngan ukur produser ageung tapi ogé pembeli anu ageung. Sareng bakal langkung seueur deui kapayunna. Éta impor sareng ékspor, sanaos béas anu diékspor ku Cina sedeng dugi kualitasna handap. Kusabab 2004 pamaréntah parantos nyubsidi sareng ngahapus pajak pikeun tatanén.

Cina mangrupikeun raksasa sareng sapertos kitu, kalayan populasi anu tumuh unggal taun sakitar 13 juta, éta bakal kedah ngahasilkeun sahenteuna 20% langkung béas dina 2030. Ngan ku cara ieu bakal tiasa nyayogikeun kabutuhan konsumsi béas internal per kapita.

Éta moal gampang, aya lahan anu kirang dipupuk, aya kakurangan cai, aya perubahan iklim, kurangna tenaga kerja, naékna paménta konsumsi béas anu kualitas luhur, janten ngarugikeun ragam anu sanés ... sareng tangtosna, masalah sapertos heureut genetik tina sisikian, langkung tina pembuahan, langkung seueur panggunaan péstisida, yuswa struktur irigasi anu kadang dijaga tapi henteu teras diénggalan, jst.

Éta sajarah beas di Cina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1.   edy lopez vazquez cenahna

    Éta asik