Taklamakan, gurun keusik ngagugulung

Gurun Taklamakan

Di Daérah Otonom Xinjiang Uyghur situs anu condong janten masalah masalah étnis sareng ngajantenkeun pamaréntahan Tiongkok rada sibuk, aya seueur situs anu hébat sareng salah sahijina nyaéta Gurun Taklamakan.

Gurun Cina ieu dikurilingan ku Pagunungan Kunlun, Pagunungan Pamir, sareng Gunung Tian Shan, tapi tatangga anu langkung kawéntar sareng populér ngagaduhanana ka wétan sareng mangrupikeun Gurun Gobi anu terkenal di dunya. Ngaranna sanés Cina tapi asalna tina basa Arab sareng dipercaya hartosna sapertos "tempat ruruntuhan." Anu megah Takkaman nempatan wilayah lega 337 rébu kilométer pasagi sareng kalebet Cekungan Tarim kalayan panjangna sarébu kilométerna.

Éta gurun anu luar biasa gurun kadua panglobana di dunya kalayan bukit-bukit pasir, sareng éta ogé ngagaduhan sajarah sareng budaya. Kunaon Kusabab aya dua jalan sisi Jalan Sutra anu ngaliwat arah kidul sareng teu lami deui pamaréntah Cina parantos ngawangun jalan raya pikeun nyebrang éta anu ngahubungkeun kota Hotal, di beulah kidul, sareng Luntai, di belah kalér. Naon deui, éta gurun anu terus tumuh kumargi prosés gurun pasir lumangsung di + el sareng dina wates-wates na. Anu sami anu nyiptakeunana mangabad-abad ka pengker teras-terasan bentukna.

Sakumaha anu di suku Himalaya ieu éta gurun anu cukup tiis, sareng angin datang ti Siberia anu dina usum salju nurunkeun suhu dugi ka ibun di handapeun 20 ºC. Nyatana, dina 2008 salju kacatet di dieu sareng -26 ºC. ¿Mangrupikeun gurun anu aya cai? Saeutik sareng sesah milari anjeunna sanaos ngagaduhan sababaraha oasis di sakuriling Jalan Sutra anu sumberna di tuang ku hujan ti gunung.

Akhirna, sakumaha namina namina, gurun Cina ieu éta tempat ruruntuhan janten saha waé petualang anu datang sareng pendak sareng anjeunna henteu angkat tanpa ngalangkungan reruntuhan peradaban Hellenic, India sareng Budha. Kagum.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*