Dinasti Tang

Tang wangsa

Minggu kamari urang nyarioskeun ngeunaan Dinasti Ming, salah sahiji dinasti kaisar pangpentingna di Cina sabab éta ngandung kamekaran budaya anu hébat. Salah sahiji dinasti Tionghoa anu paling penting sareng terkenal nyaéta Tang wangsa.

Dinasti Tang ngaliwat jaman anu dimimitian dina 618 sareng réngsé dina 907. Aranjeunna mangabad-abad tumuh, kakuatan sareng karaharjaan dina bidang politik, budaya, ékonomi sareng militér. Tapi kumaha sejarah naékna sareng turunna Dinasti Tang? Nuju abad ka-XNUMX pamaréntahan Dinasti Sui réngsé, anu bakal dugi kirang ti saabad, dina kaayaan anu kacau sareng teu kabendung anu nyababkeun pemberontakan ngabeledug di panjuru nagara. Éta mimiti carita.

Salah sahiji perwira kaisar anu ditugaskeun di Taiyuan, Li Yuan, ngatur tentara anu tungtungna néwak ibukota kaisar, kota Xian ayeuna, nempatkeun kaisar anyar dina tahta. Li Yuan nyatakeun dirina Perdana Menteri sareng Raja Tang, tapi sataun saatosna kaisar dibunuh teras perwira pemberontak tungtungna janten kaisar Cina sareng Xian tetep salaku ibukota, sanaos dina waktos éta namina Chang'an.

Dinasti Tang beuki kuat dina dasawarsa kahiji, antara 627 sareng 649. Perdagangan makmur sareng perdamaian sosial maréntah. Dina puluhan taun ka handap sapasang awéwé bakal janten permaisuri sareng bakal aya kudéta, tapi teu aya anu bakal ngarobih jalan kakaisaran. Tapi sadayana parantos aya tungtungna sareng dina abad ka-XNUMX korupsi sareng kinerja goréng sababaraha kaisar pengadilan, anggota déwan sareng kasim nyusahkeun kaayaan. Dinasti Tang mimiti turun sareng dina 907 kaisar terakhir, Ai, nguasaan, anu dipaksa ninggalkeun tahta.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*