Cina sareng gangsa

Pembuluh parunggu Cina

Upami anjeun ngagabungkeun timah sareng tambaga anjeun kéngingkeun gangsa. Tingali kana hal-hal perunggu anu anjeun gaduh di bumi, kuring mendakan yén ampir sadaya jelema ngagaduhan kenop gangsa atanapi asbak, sareng pikir yén dina sababaraha waktos kamekaran urang salaku spésiés kami mendakan paduan ieu sareng éta mangrupikeun paduan penting anu munggaran, seueur pisan sahingga Anjeunna bahkan masihan nami salah sahiji umur urang, Jaman Perunggu.

Mangrupikeun jaman Prehistory dicirikeun ku minting sareng panggunaan logam ieu. Téknologi sapertos lahir di Wétan Tengah sareng aya seueur conto di Cina kuno. Nalika urang nyarioskeun ngeunaan Zaman Perunggu, urang nyarios ngeunaan tilu waktos, formatif, pamekaran sareng péngkolan sareng hubunganana sareng momen anu munggaran sareng Cina urang nyarioskeun budaya Longshan, antara 4500 sareng 400 taun ka pengker, sareng upami urang ngobrol ngeunaan Terakhir urang asup kana Dinasti Xia, Shang sareng Zhou, Abad ka-XNUMX, jaman dimana panggunaan parunggu ngahontal penguasaan anu hébat.

Mangsa jaman dinasti ieu urang Cina diajar ngagunakeun parunggu sareng masihan bentuk anu megah: di alat musik candidi pakarang perang jeung kapal pikeun dianggo sapopoé. Désain hiasan nyaéta urutan poé sareng anu paling populér nyaéta sato sasatoan anu nyata sareng mitologis sapertos phoenix atanapi naga. Kana waktosna, batu semi-permata sapertos batu giok, pirus atanapi logam sanés sapertos tambaga sareng beusi dilebetkeun kana kapal parunggu.

Waktos parantos ngawariskeun kami leres harta karun ayeuna dipajang di sagala rupa musium sapanjang Chinka. Akhirna, kapal perunggu diganti ku beusi sareng keramik, sareng gangsa utamina dialihkeun kana kaca spion, tapi kabeneran masih aya conto kumaha urang Cina ngadominasi logam ieu. Dimana anjeun tiasa ningali conto karya parunggu Cina? Nya dina Museum propinsi Yunan, Hebei sareng Hunandina éta Museum Sejarah Shaanxabdi sareng Museum Makam Raja Nanyue, di Guangzhou.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*