Adat istiadat sareng budaya di daérah Amazon

suku Amazon

Wilayah Amazon Kolombia mangrupikeun salah sahiji anu paling beunghar di Amérika Kidul, boh dina etnik, budaya, bentangna bentang, jsb.. Aya seueur jalma anu mutuskeun pikeun ka dinya pikeun milarian émosi sareng tujuan anu saé Pikeun tiasa mikaresep pakansi anu di daérah sanés dunya, mustahil pikeun mendakan.  

Daérah Amazon

walungan amazon di daérah amazon

Daérah Amazon perenahna di belah kidul wétaneun Kolombia sareng diwangun ku nagara-nagara: Amazonas, Guainía, Guaviare, Putumayo sareng Vaupés. Walungan Amazon sareng sakurilingna milikna lolobana ka Matto Grosso, di Brazil, anu katelah paru-paru dunya sabab éta mangrupikeun sumber oksigén anu pangpentingna pikeun planét, bagéan na aya di Kolombia sareng kusabab ieu disebat daérah Amazon.

Kolombia terkenal pikeun kaanekaragaman hayati di flora sareng fauna, kabeungharan alam anu disayogikeun ku ciri-ciri na daérah anu bénten-bénten anu ngawangun Kolombia sareng daérah Amazon mangrupikeun salah sahiji diantarana. Kaayaan iklim sareng lingkungan ngajantenkeun daérah ieu euyeub ku fauna sareng flora, benten sareng anu aya di daérah Andes.

Wewengkon Amazon nempatan ampir 40% daérah Kolombia, éta ogé daérah anu sahenteuna pendudukna. Wewengkonna rata sareng leuweung geledegan, éta ngagaduhan bagian anu ageung dikenal salaku Amazon 'piedmont', sabab ayana di gigireun bentang gunung wétan.

Amazon Kolombia beunghar pisan

suku Amazon

Daérah Amazon euyeub pisan ku kelompok étnis, sedengkeun seuseueurna padumukna mangrupikeun jalma anu ngajaga adat istiadatna, bahasa na, budaya na oge tradisi. Aranjeunna teras-terasan hirup sauyunan sareng lingkunganana, damel atos dina pelestarian Amazon. Urang tiasa nyebatkeun yén aya Nukaks (aranjeunna perantau), Ticunas, Tucanos, Camsás, Huitotos, Yaguas sareng Ingas.

Dahareunana dicandak ku tatanén asli sareng aranjeunna ngala lauk kalayan metode khusus. Di daérah Amazon aya sababaraha buah anu aheng sapertos cupuaçu, anu arazá sareng buaya. Di daérah ieu aya Andes, sajaba ti éta, Kolombia ngagaduhan 9 taman anu luar biasa pikeun ngawétkeun kabeungharan kaanekaragaman hayati sareng nyiptakeun tempat perlindungan pikeun spésiés tutuwuhan sareng sasatoan anu hirup di taman sareng dihormat.

Sababaraha ibukota nagara bagian anu aya di daérah Amazon sambung ngalangkungan jalan. Éta ogé ngagaduhan tautan anu sanés sapertos walungan atanapi panggunaan kapal terbang. Maka, panggunaan angkutan bermotor ku darat diréduksi sareng pangaruhna ka daérah na berkurang sareng Amazon langkung saé dijaga salaku cagar dunya sareng tiasa teras janten paru-paru dunya, hal anu penting pisan pikeun sadaya jalma anu cicing di planet urang.

Pikeun sadayana ieu, daérah Amazon mangrupikeun tujuan anu idéal pikeun sadayana anu resep kana ékopelancongan, bakal aya tempat anu luar biasa pikeun didakan.

Adat istiadat sareng budaya di daérah Amazon

Walungan Amazon di Amazon Kolombia

Upami anjeun badé angkat ka daérah Amazon, perlu anjeun terang adat sareng budaya na pikeun ngahijikeun ogé pas anjeun aya. Hutan hujan Amazon ngawengku sakitar 4.264.761 km pasagi Amérika Kidul, éta langkung ti sapertilu ti sadayana buana ngajantenkeun baskom panggedéna di Bumi. Éta mangrupikeun bumi sakitar 400 suku pribumi, masing-masing ngagaduhan budaya, basa, sareng daérah anu béda-béda.

Gaya hirup anu dominan

Sacara tradisional, seuseueurna suku Amazon ngagaduhan budaya moro-pangumpul. Aranjeunna ngalih ka daérah anu anyar unggal sababaraha taun, tapi seueur suku akhir-akhir ieu langkung resep ngagaduhan ayana anu langkung cicing. Jalma cicing di gedong komunal sareng ngabagi sumberdaya sareng komunitasna.

Masing-masing suku gaduh bahasa sareng budaya na nyalira (jogét, karajinan, lagu, ubar ...). Éta ogé tiasa ngagaduhan pepelakan nyalira sareng sering gaduh inisiatif pikeun ngurus planét ieu.

Percanten aranjeunna

Amazonas Leuweung

Kaseueuran budaya Amazon ngalaksanakeun sababaraha jinis animisme. Sistem kapercayaan ieu ningali leuweung gelandang salaku bumi kahirupan spiritual, kalayan sagala kembang, pepelakan, sasatoan ... sareng sadayana ngagaduhan sumanget masing-masing.

Suku Yanomami di Vénézuéla kidul sareng Brasil kalér sering ngalakukeun ritual sareng pikeun ieu aranjeunna ngonsumsi obat-obatan hallucinogenik anu didamelna tina kulit tangkal. Tujuan anjeun pikeun tiasa ningali roh-rohna.

Dukun ngagunakeun kakuatan roh pikeun ngubaran anggota suku sareng naroskeun supados musuhna henteu nganyenyeri aranjeunna. Dukun biasana ngagaduhan kanyaho anu cukup canggih ngeunaan kaayaan médis.

Aya suku anu terasing

pamanah dina Amazon

Komo ayeuna aya sababaraha suku terasing di jero leuweung anu tetep di luar dunya modéren.. Aranjeunna melak sayuran sareng buahna nyalira sareng moro sato leuweung nyalira kanggo tuangeun. Suku anu kasohor anu difilmkeun tina hawa awakna dicét dina cet beureum, lalaki éta buuk panjang sareng katingalina dicukur.

Data ieu dikumpulkeun dina 2011 berkat Survival International, anu ngaluarkeun gambar-gambar suku ieu dina wates antara Brasil sareng Peru.

Aya ancaman anu lumangsung

Budaya asli Amazon diancam ku panerapan dina tambang, pembalakan, peternakan sapi sareng bahkan kagiatan misionaris.. Di Ékuador, ancaman utama asalna tina industri minyak, anu ngabersihan daérah ageung leuweung pikeun ngakses cadangan minyak, hal anu nyababkeun lahan kacemar sareng cai diracun. Ieu éra pisan sabab manusa henteu sadar yén dina milarian minyak pikeun milarian artos sareng kakuatan, aranjeunna ngaracun bumi urang, nyaéta ... dunya urang sareng diri urang sorangan.

Upami anjeun badé nganjang ka wilayah Amazon sareng mendakan juru-juru na, penting pisan anjeun tiasa mendakan pitunjuk anu saé anu terang juru-juru na. Ngan ku cara kieu anjeun bakal ngararasakeun pesona na tanpa kaleungitan sareng terang sadayana sumber anu anjeun gaduh ku anjeun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.