Cumbia, wirahma tradisional Kolombia

cumbia

Tanpa ragu wirahma musik anu paling dikaitkeun kana Colombia, pikeun budaya na sareng umatna, nyaéta cumbia. Teu aya pésta atanapi perayaan di nagara ieu anu kord na henteu disada sareng jogét kana sora para Cumbia Colombia. Ikon idéntitas nasional na.

Genre musik sareng jogét masarakat anu hirup ieu lahir di basisir Karibia, tapi henteu lami sateuacan janten populér di sadaya nagara. Dina tulisan ieu kami bakal nyarios sareng anjeun ngeunaan asal usulna, tradisi sareng seueur hal-hal sanés anu aya hubunganana sareng cumbia Kolombia.

Asalna cumbia Kolombia

Sapertos seueur ungkapan seni sareng budaya anu sanés di dunya, cumbia mangrupikeun hasil tina pergaulan. Pikeun ngalacak asal usulna anjeun kedah indit ka abad ka-XNUMX, ka basisir Atlantik anu ayeuna janten Kolombia. Di ditu aya unsur budaya ti tilu tradisi bénten pisan: di Pribumi amerika, la Eropa (sasarengan sareng Spanyol) sareng urang afrika, dibawa ku budak anu dibawa ka dunya anyar.

Unggal kota atanapi tradisi budaya nyumbangkeun unsur anu béda. Mélodi bisa dumasar kana wirahma urang Asli, sedengkeun téma sareng lirik lagu na jelas ngandung akar Spanyol. Tungtungna, protagonisme tina perkusi sareng jogét Afrika Aranjeunna beres resep anu tungtungna bakal ngahasilkeun cumbia Kolombia.

Sareng ieu kumaha lahirna hasil anu hadé tina campuran anu euyeub sareng beragam.

cumbia, musik tradisional ti Kolombia

Cumbia mangrupikeun wirahma musik paling tradisional di Kolombia

Nanging, na Asal étimologis tina kecap cumbia sigana henteu jelas teuing. Kaseueuran sarjana mertahankeun yén éta asalna tina istilah kumbé, anu hartosna "pésta" atanapi "sora" dina sababaraha basa Afrika.

Naon anu henteu diragukeun deui nyaéta kasuksésan anu hebat tina penemuan, anu ti saprak Lawu di Kolombia sumebar mangtaun-taun seueur nagara sanés di Amérika Tengah sareng Amérika Kidul. Cumbia ayeuna dinyanyikeun sareng ditari di tempat anu jauh tina silih sapertos Mexico, Peru, El Salvador, Venezuela, Argentina atanapi Peru.

Kolumbia cumbia: alat

Deui jiwa triple (Amerian, Éropa sareng Afrika) cumbia sampurna kagambar dina alat musik anu dianggo pikeun nafsirkeunana.

Peran pamimpinna henteu diragukeun pikeun alat perkusi. Wirahma tina kendang, Kontribusi budaya Afrika, mangrupikeun tulang tonggong sadaya komposisi. Aranjeunna nyetél wirahma utami sareng dibantosan ku instrumén pribumi sapertos tong gedang atawa bagpipe, asal Spanyol henteu diragukeun.

cañamillero

Caña de millo, alat dasar tina cumbia Kolombia

Di cumbia aya tilu jinis nyaéta kendang utama:

  • El Wilujeng Kendang, anu nuturkeun wirahma wirahma.
  • El Nelepon Kendang, anu dipaké pikeun nyetél cadén lagu laguna.
  • La Tambora. Ieu hiji-hijina kendang cumbian anu henteu ngagaduhan asal Afrika. Éta diteunggeulan ku panangan, tanpa nganggo stik drum, duanana dina kulit boh dina kotak kai.

Aya ogé tilu jinis bagpipe:

  • Tapak jalu, anu disada sapertos tukang.
  • Kantong awéwé, anu ngiringan wirahma.
  • Kantong pondok, Dianggo salaku alat solo sareng kasohor pisan dina hiji-hijina alat instrumental.

Cañamillero mangrupikeun palaku penting dina unggal grup cumbia Kolombia. Anjeunna anu keuna kana Millo tiwu, alat musik angin anu penampilanana ngingetkeun suling transversal. Sakumaha namina nunjukkeun, éta didamel nganggo tiwu gedang, tapi éta ogé tiasa didamel tina tulang atanapi bahkan awi. The maracas, akordion sareng instrumen sékundér sanés ngalengkepan gambar.

Cumbia Kolombia: pakéan tradisional

Cumbia sanés acara musik, tapi ogé pintonan visual. Sareng dina aspék ieu dimana para penari campur kalayan pakean tradisional anu warna-warni. Pakean anu dianggo pikeun cumbia ogé dianggo dina tarian khas Kolombia anu sanés.

Pakéan cumbia Kolombia

Kostum khas cumbia Kolombia

  • Éta awéwé: pesenan kostum supados para penari nganggo baju bodas klasik kalayan rok atanapi rok lega. Ieu dihias ku pita sareng, ampir-ampiran, ku bolero pikeun pamer warna bendera Kolombia (konéng, beureum sareng biru). Éta ogé nganggo blus kalayan leungeun baju anu lega tapi éta kénca taktak bulistir.
  • Sang lalaki: papakéan aranjeunna langkung saderhana. Éta diwangun ku calana panjang bodas sareng kaos sareng, pikeun masihan warna na warna, syal beureum anu dikenal salaku "buntut hayam jago." Bagian dasar tina jas lalaki nyaéta tradisional topi vueltiao.

Sadaya detil sareng ornamén tina baju ieu ngagaduhan peranan penting dina ngajalankeun tarian cumbia.

Cumbia Kolombia: jogét

Aya sababaraha jinis jogét sareng koreografi anu dihubungkeun sareng cumbia Kolombia. Ieu ngagambarkeun khususna hiji jogét pacaran. Lalaki sareng awéwé lebet kana panggung tina sudut sabalikna. Aranjeunna teras ngiringan ngariung di tengah sareng jogét sakitar silih ku kendang. Dina pidéo ieu kami gaduh conto anu saé pikeun nari ieu:

diantara nu modalitas régional atanapi varian Anu paling kawéntar dina cumbia Kolombia kalebet hal-hal ieu:

  • Cumbia klasik, henteu ditembangkeun. Murni instrumental.
  • Cumbia sabanera, di mana alat anu khas pisan anu disebat daun lemon dianggo. Éta ditari di departemén Sucre, Córdoba sareng Bolívar.
  • Cumbia vallenata, anu akordion (alat anu paling ciri tina vallenatos) ngiringan. Dina subgenre cumbia Kolombia ieu aya seueur jinis.
  • Cumbiamba. Éta ditari dina bentuk jogét paduan suara anu pamer pisan.

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1.   dianita cenahna

    Cumbia, mangrupikeun jogét khas Kolombia, tiasa ditari ku sakumpulan opat awéwé atanapi homble éta penting pisan.

    Gracias

  2.   nati melcon cenahna

    che que vuena pag di Argentina aranjeunna nempatkeun urang pikeun milarian terang ngeunaan cumbia naon anu saé