Sapuluh abad arsitéktur di Praha

Salah sahiji kota anu paling indah di Éropa nyaéta Prague, ibukota Républik Céko. Ieu kota anu seueur sejarah kusabab sababaraha kajadian anu paling penting di Éropa anu ngagaduhan bab di dieu.

Éta sajarah mangrupikeun naon anu dipasihan ku propil urban anu saéstuna sareng éndah. Abad arsitéktur Éta tiasa ditingali di jalan-jalan Prague sareng urang bakal nyarios perkawis éta dina tulisan ayeuna.

Iraha, kota

Kelt mangrupikeun jalma anu mimiti cicing di dieu ku cara anu stabil, engké urang Jérman sareng Slavia sumping. Iraha didirikeun dina abad ka-XNUMX. Raja-raja Bohemia ngajantenkeun Prague janten tempat pamaréntahanana sareng seueur daulat ieu mangrupikeun Kaisar Romawi Suci.

Iraha tumuh pisan dina abad ka-XNUMX nalika King Charles IV ngagedekeun kota sareng gedong-gedong anyar dina dua sisi Vltava, ogé ngahijikeun sareng ngawangun jambatan. Dina abad ka-XNUMX Bohemia masrahkeun kana tangan Habsburgs sahingga Prague janten propinsi Austria.

Saatos Perang 30 Taun, kota neraskeun pertumbuhan ékonomi na yén bonanza ditarjamahkeun kana parobahan arsitéktur. Maka dua perang dunya bakal sumping na Czechoslovakia, dina kaayaan Soviét. Tungtungna, dina 1989 Praha pamit pikeun sosialisme, janten pusat Révolusi Beludru anu disebat.

Czechoslovakia ngaleungit tina peta sareng dua nagara lahir: Républik Céko sareng Slowakia. Iraha ti saprak éta ibukota anu munggaran.

Arsitéktur di Prague

Kalayan mangabad-abad ieu kahirupan kanyataanna nyaéta Iraha ngagaduhan arsitektur anu saé sareng rupa-rupa, nu seueur gaya anu hirup babarengan. Sareng kumargi éta sanés kota anu ageung pisan, langkung saé pikeun ngajalajah éta sacara lengkep sareng jalan-jalan, ngagumkeun gedong-gedong ieu.

Urang tiasa nyarioskeun hal-hal ieu gaya arsitéktur di Praha: Romanesque, Gothic, Renaissance, Baroque, Rococo, Classical and Imperial, Historiesist, Moorish Revival, Art-Noveau, Cubism and Rondocubism, Functionalist and Communist.

Arsitektur Romanesque di Prague

Nami Romanesque nyarioskeun yén arsitéktur ieu aya hubunganana sareng urang Romawi sareng éta gaya anu ditumpukeun di Éropa dina Abad Pertengahan, jelas diideuan ku jaman baheula klasik.

Arsitektur Romanesque mangrupikeun campuran gaya Romawi sareng Bizantium sareng dicirikeun ku lengkungan, kolom hiasan, munara anu kuat sareng maksakeun, témbok lega sareng kolong peuntas. Wangunanana sahingga saderhana sareng simetris.

Naon arsitektur Romanesque anu aya di Iraha? Nya aya Rotunda tina Palang Suci, ti akhir abad ka-XNUMX, di kota lawas. Rotunda anu sanésna, gedong bunderan, nyaéta San Martin, anu pangkolotna di kota Tanggalna ti jaman Vratislav I. Éta ti abad ka-XNUMX sareng ngan dibuka nalika ibadah.

Aya ogé anu rotunda ti St. Longinus, di jalan Stepanska sareng caket Garéja San Stepan. Mangrupikeun rotunda pangleutikna di kota sareng kaping ti satengah kadua abad ka-XNUMX. Kami gaduh Basilika Saint GeorgeSanaos ngagaduhan unsur barokah tinangtu anu ditambihan dina abad ka tujuh belas, tapi nahan interior anu endah sareng monumental.

Arsitéktur gotik di Praha

Sakumaha urang parantos nyarios di luhur, gaya Romanesque janten Gothic di Perancis dina abad ka-XNUMX. Teras éta ngalegaan di panjuru Éropa dugi ka abad ka-XNUMX, janten wangenan anu tangtu dina abad ka-XNUMX. Gaya ieu dicirikeun ku Gerbang runcing, kaca patri warna-warni, kolong ribbed sareng ruang soaring. Mangrupikeun gaya anu katingali pisan di garéja sareng engké di paguron luhur. Éta nyarioskeun kaagungan Gusti sareng élmu.

Di Iraha urang ningali gaya Gothic munggaran di Jambatan Charles, geulis, nembé dipulangkeun. Aya ogé anu Garéja St. Vitus, ditugaskeun ku Charles IV di 1344, sareng diideuan ku katedral Perancis, sareng Garéja Lady Kami sateuacan Tyn. Garéja ieu aya di tengah kota lami sareng matak pikasieuneun, utamina wengi. Éta diwangun dina 1365 kalayan dana ti padagang Jerman.

Aya ogé anu Bubuk Tower 65 méter jangkungna, diwangun ku Matous Rejsek taun 1475. Tempatna di awal jalur Penobatan sareng aristokrat pisan. Éta dituturkeun ku Biara San Agnes de Bohemia, diadegkeun ku Princess Agenes of Premyslid di 1231. Nya éta wangunan gothic pangkolotna di Prague sareng kagolong kana urutan Fransiskan. Éta ogé ngajantenkeun crypt pikeun dinasti ieu.

La House Bell Batu Éta di Old Town Square sareng mangrupikeun conto anu hadé pikeun Gothic di Prague. Éta diwangun dina abad ka-80 sareng lengkep disimpen dina taun XNUMXan abad ka-XNUMX.

Arsitektur Renaissance di Praha

Arsitéktur Renaissance dikembangkeun antara awal abad ka-XNUMX sareng abad ka-XNUMX. Florence sareng kubah na sapertos conto. Gaya ieu sumebar ka Itali heula teras ka Perancis, Jérman sareng nagara-nagara tatangga, bahkan dugi ka Rusia.

Arsitektur Renaissance nyandak unsur budaya Yunani sareng Romawi kitu mulih ka simétri, géométri sareng babandingan tina waktos éta. Kumaha? Ngagunakeun pilar, kubah, relung, kolom sareng fresko.

Di Praha gaya Renaisans tiasa ditingali dina Istana Musim Panas Karajaan, ditugaskeun ku Ferdinando I dina 1538 pikeun pamajikanana, Ratu Anne. Ogé di Kamar buruanÉta di Royal Gardens, ti mimiti abad ka-XNUMX. Ténis sareng badmington dimaénkeun di dieu, sahenteuna dina bentuk primitifna. Conto sanésna nyaéta Istana Schwarzenberg, di Hradcanske Square, hideung bodas sapanjang fasad na.

El Star Istana Usum Panas Éta mangrupikeun gedong Renaissance anu sanés, simétris ogé, sareng ogé Imah Menit, di alun-alun kota lami. Mibanda facade super dipapaésan kalayan gambar tina mitologi Yunani sareng sababaraha rujukan alkitabi ogé. Éta ti mimiti abad ka-XNUMX sareng dipercaya janten toko bako.

Arsitéktur barok di Praha

Gaya baroque lahir di awal abad tujuh belas di Itali sareng tumuh sareng Katolik sareng Nagara. Gaya ieu Éta dicirikeun ku patung kembang, seueur warna, cahaya, bayangan, lukisan, fresko warna-warni sareng seueur emas. Bangsawan Italia sareng garéja ngamajukeun gaya ieu janten nunjukkeun kakuatan sareng kabeungharanana.

Di Praha gaya ieu katingali dina Garéja Lady kami kameunangan, diwangun ku Jérman Luteran di 1613. Éta dilebetkeun kana tangan Orang-orang Karmelit Disebat dina 1620. The Biara Strahov Éta di gunung sareng biara kadua pangkolotna di kota. Tanggal éta ti abad ka-XNUMX sareng ngajentul, situs anu damai sareng éndah.

Aya ogé anu Garéja San Nicolás, kalayan kubah anu maksakeun, ti abad ka-XNUMX. The Château Troja Dikurilingan ku kebon anu éndah sareng kebon anggur tua. Éta diwangun ku artos ti kulawarga Sternnberg anu beunghar sareng anjeun moal sono. The Loreta Éta ti taun 1626 sareng éta terang kumaha aya dina panangan biarawan Capuchin. Biasana janten tujuan ziarah sareng ngagaduhan fresko éndah.

El Istana Sternberg Éta di Hradcanske Square éta disumputkeun di tukangeun istana Uskup Agung. Tukangeun gerbang beusi masif nyaéta permata Baroque ieu diwangun dina akhir abad ka-XNUMX.

Arsitéktur Rococo di Prague

Rococo lahir di akhir abad ka-XNUMX di buana Éropa sareng vérsi pang anyarna ngahiji unsur-unsur Perancis. Ngaranna nyaéta union tina barok Italia kalayan kecap Perancis batu karang, cangkang. Janten gaya ieu euyeub ku kurva rumit, hiasan anu overload, permadani, kaca spion, relief, lukisan ...

Di Iraha anjeun mendakan gaya rococo di Istana Uskup Agung diwangun dina abad ka-1420, ngagentos gedong rococo lami diduruk taun XNUMX. ageung, bodas sareng maksakeun. Aya ogé anu Istana Kinsky, ku fasad stucco bodas sareng bodas anu éndah. Éta diwangun di tengah abad ka-XNUMX.

Arsitéktur klasik sareng kaisar di Prague

Gaya ieu dicirikeun ku mahluk maksakeun sareng tos ciri wangunan umum sapanjang dunya, ngaganti gaya hiasan Rococo. Éta gaya anu nolol, sober, langkung seueur dina sisi jalma sareng Nagara tibatan bangsawan atanapi ulama.

Di Iraha kami ningali éta kagambar dina Teater Propinsi Iraha, sareng kolomna, palet lampu na sareng tembok na dicét warna héjo ngora. Di dieu Mozart nyalira ngarahkeun karyana.

Arsitéktur sejarah di Prague

Historisisme dina arsitéktur sareng seni mangrupikeun a balik ka tukang, kana klasikisme sanaos ku némpél tinangtu tina gaya sanés ogé. Éta henteu pati katingali, sabab arsitéktur sakuduna dituju ka hareup sareng henteu ka tukang, tapi masih kénéh aya di Praha.

Dimana? Dina Museum Nasional di Iraha, bobogohan ti akhir abad ka-XNUMX, di Wenceslas Square, di Teater nasional ti jaman anu sami, pedalaman dina Gedong Opera Propinsi, ti taun 1888, éta Mastaka Hanavsky, di Lena Park, diwangun taun 1891 sareng dina gaya neo-baroque kalayan seueur beusi.

Aya ogé anu Garéja San Pedro sareng San Pablo, di benteng Vysehrad, neo-Gothic, sareng dua menara spiral sareng Garéja Saint Ludmila, sareng fasad anu berkesan.

Arsitéktur kebangkitan Moor di Prague

Dina sababaraha waktos dina gerakan Romantis, Éropa resep kana gaya Wétan, utamina dina abad ka-XNUMX.

Waktu éta seueur gedong diwangun dina gaya kebangkitan Moor, sareng dina kasus Praha kami ningali éta di Sinagog Spanyol taun 1868, dumasar kana Alhambra sareng Sinagog Yobel tina 1906.

Arsitéktur Art-Nouveau di Prague

Gaya karesep kuring, kuring kedah nyebatkeun, éta kagambar dina seueur daérah: perhiasan, papakéan, mebel, gedong ... Di Praha kami ningali gaya anu megah ieu Imah Kotamadya taun 1911, éta Hotél Evropa dina Wenceslas Square, diwangun taun 1889, éta Hotél Paris 1904 jeung Gedong Wilsonova di stasiun karéta.

Aya ogé anu Istana Industrial, salah sahiji anu munggaran struktur waja di ieu nagri, istana nyata kaca sareng beusi anu kawitna ti 1891. Akhirna, ogé dina gaya Art-Nouveau nyaéta Jejer Topik, di payuneun Teater Nasional sareng Stasiun Kereta Vysehrad, stasiun anu ditinggalkeun anu biasa ngajentul, éta Teater Vinohrady, la Villa Salounéta Koruna Passage atawa Villa Bilek anu ayeuna janten Balai Kota.

Arsitéktur Cubist sareng Rondocubist

Cubism saluyu sareng Paul cezanne sareng kaping ti dékade kahiji abad ke. Kubus, skéma, gaya a picassoatanapi khusus pisan, éta ngeunaan gaya ieu. Éta moal dugi ka hiji nagara sareng di Céko urang tiasa émut kana pelukis Emil Fila atanapi Josef Capek sareng sagala rupa arsiték sareng pematung anu ngantepkeun markasna di kota.

Janten, dina gaya ieu nyaéta Imah Madonna Hideung, tina beton bertulang, diwangun antara 1911 sareng 1912, éta Villa Kovarović, tujuan mahasiswa arsitéktur. Aya ogé anu pos lampu cubist, hiji-hijina di dunya, di juru Wenceslas Square sareng Istana Adriaéta Bank Legio, langkung rondocubist.

Arsitéktur fungsionalis di Praha

Gaya ieu nyarios yén wangunan kedah adaptasi sareng panggunaanana, kana fungsina, janten dicirikeun ku garis jelas tur saeutik atanapi henteu rincis sareng hiasan.

Dina gaya fungsionalis nyaéta Villa Mulleréta Istana Veletrzni, Gedong Manes 1930, éta Garéja St. Wenceslas, ti taun 30-an, sareng Barrandov Terrace, di walungan Vltava, sanaos hanjakalna dina parobihan langsung. Biasana janten réstoran di 1929, ngagaduhan kolam renang, balkon ...

Arsitéktur komunis di Praha

Tungtungna, urang sumping ka jaman soviet ti Iraha. Komunisme ogé ngagaduhan gaya na nyalira: grand, kulawu, beton. Lumayan awon.

Di Iraha urang tingali dina gedong Parlemén tilas, kawitna ti taun 60an, éta réstoran Expo 58, di Letna Park, éta Hotel Crown Crown ti taun 50an, tKotva department store, ti taun 1975, dugi ka Menara TV Zizkov 216 méter jangkung diwangun antara 1985 sareng 1992, sareng Panelaks, Wangunan monumental anu diwangun di luar kota sareng diideuan ku Le Corbusier.

Saatos ragrag Komunisme, sakedik pisan diwangun di Prague, tapi kuring pikir ku seueur gaya anu sumebar di sapanjang kota, saha waé anu resep sajarah, seni sareng arsitéktur bakal dijamin jalan-jalan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*