Dublin émut Pemberontakan Irlandia 1798

Tugu Pemberontakan 1798

Urang Irlandia parantos berontak sababaraha kali ngalawan basa Inggris sareng salah sahiji pemberontakan getih dina sajarahna nyaéta anu disebut Pemberontakan Irlandia ti 1798. Éta pertandingan tangguh anu dimimitian dina Méi sareng réngsé dina bulan Séptember taun éta.

Di Dublin dinten ayeuna tugu nangtung urang Irlandia ieu. Anjeun tiasa mendakannana di jalan Benburb sareng kumargi éta mangrupikeun ruang terbuka éta henteu ngagaduhan waktos lebet sareng hargana gratis. Éta aya di tempat dimana Irlandia dieksekusi dina pemberontakan éta dipercaya dikubur, pas di Collins Barracks. Tapi naon anu kajantenan dina bulan-bulan éta?

nu kasang tukang pemberontakan ieu di Irlandia kedah dipilarian dina akhir abad tujuh belas nalika Irlandia aya dina kakawasaan minoritas katurunan Protestan sareng Anglikan sareng satia ka Mahkota Inggris. Anu disebut Hukum Pidana diaktipkeun, anu dina praktékna ngagambarkeun diskriminasi anu kuat pisan ka Katolik Irlandia sanés sanés Anglikan tapi Protestan. Dina kaayaan éta sumping berita ngeunaan Révolusi Amérika sareng hurungkeun percikanana.

Urang Irlandia nyauran kamerdekaan anu langkung ageung, hak milih, lirén diskriminasi agama, sareng sajabana. A) Leres, sakumpulan Protestan liberal ti Belfast patepung di masarakat, éta Masyarakat Irlandia Serikat, dina 1791. Aya anu teu percanten Katolik, Metodis, Presbyterians sareng Protestan. Sababaraha taun ka hareup, sareng dibantuan ku Perancis, aranjeunna ngatur a pemberontakan bersenjata yén éta nyobian ngarusak hubungan sareng Inggris.

Masarakat suksés sareng ngagaduhan langkung ti 200 rébu anggota sareng organisasi pemberontakan ku pitulung Perancis diteruskeun. Organisasi anu goréng sareng badai anu kuat tungtungna nyegah armada Perancis dugi ka Irlandia. Kasempetan leungit sabab pasukan Perancis geuwat dikirim ka tujuan anu sanés. Basa inggris ngabales dendam ngudag jalma, ngaduruk imah sareng rajapati. Salaku tambahan, aranjeunna ngalaksanakeun frasa anu kasohor "ngabagi sareng nalukkeun", mangaruhan masarakat.

Pemberontakan di sababaraha daérah Irlandia diteken sareng kitu Paguyuban Irlandia Manunggal mutuskeun pikeun memberontak bahkan tanpa pitulung Perancis. Detilna dugi ka basa Inggris anu campur dina menit terakhir sareng nyabut senjata api di Dublin. Tapi di kabupaten di sakitar éta henteu gampang sapertos na aya sapuluh pemberontakan dina total anu lumangsung sababaraha bulan. Éta sadayana réngsé dina 1798 sareng seueur pamimpin anu dicekel sareng dieksekusi.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*