Budaya Karibia sareng sajarah na

pantai karibia

Tulisan ieu ngeunaan sajarah sareng budaya Karibia tiasa janten buku anu aya ratusan halaman, sareng éta Budaya Karibia rongkah pisan. Ieu parantos diwangun tina idéntitas anu hétérogén pikeun masarakat adat, padumuk (kalolobaanana Éropa) sareng budak ti Afrika sareng sadayana ieu dipiguraan di diaspora masarakat ieu, sareng pangaruh Amérika Latin.

Janten kuring badé nyobian nyarios sakedik perkawis ieu. pikeun ngamimitian Kuring sacara géografis bakal ngawatesan daérah Karibia, ayana di belah kidul Amérika Kalér, wétan Amérika Tengah, sareng kalér Amérika Kidul, sareng jumlah pendudukna langkung ti 36 juta jalma.  

Sejarah Karibia

Sejarah Karibia

Nalika kuring nyarios, kuring bakal gaduh ratusan halaman kanggo nyerat sajarah Karibia anu parantos ditandaan ku kanyataan kolonial kalayan jejer sapertos: perkebunan sareng ékonomi, perbudakan sareng pangaruh sosialna, urang Maroon sareng kontribusina budaya, parobihan basa, ras sareng campuran na, spiritualitas.

Sapanjang sajarah, daérah Karibia parantos janten cerminan konflik Éropa nyalira. Y Dimimitian dina abad ka-XNUMX, konsép kadaulatan muncul, tilu pulo panggedéna, sapertos: Kuba, Républik Dominika sareng Puerto Rico, ngalaman serangan parah ti nagara-nagara Éropa sareng Amérika Serikat.. Tindakan ieu langsung mangaruhan gerakan révolusionér sareng perjuangan anu tetep pikeun ngahontal hormat pikeun idéntitasna.

Pikeun ngamimitian, nalika urang nyarioskeun budaya Karibia, urang nyarioskeun komposisi multibasa, multiétnis, hibrid, sinkretis anu teras-terasan transkulturasi.

Bahasa Karibia

Suku Karibia khas

Upami dina momen ieu basa dominan di sapanjang Karibia nyaéta Spanyol, dituturkeun ku Inggris, Perancis sareng Walanda. Tapi, masarakat asli daérah-daérah ieu ngagaduhan anu sanés, anu dina sababaraha kasus dijaga, sanaos dina minoritas anu leutik, éta kasus Haiti, Jamaika atanapi pulau San Andrés milik Kolombia, dimana basa Creole diucapkeun (Kréol). Atuh ku basa-basa ieu, dimungkinkeun pikeun ngagaduhan aksés kana kabeungharan budaya mitos, legenda, sareng adat istiadat pangeusi Karibia.

Musika Karibia

Musisi Karibia

Saha anu henteu ngaitkeun Karibia sareng musik? Upami aya gambar atanapi sora anu sigana ngahijikeun pulau-pulau sareng pantai ieu, éta mangrupikeun geter anu hadé pikeun disada.

Sakumaha anjeun ngabayangkeun musik Karibia mangrupikeun kelompok musik, lagu sareng jogét ti Amérika Tengah sareng Karibia, anu kalebet daérah basisir Vénézuéla sareng Kolombia. Irama ieu mangrupikeun pilar tina naon anu katelah wirahma Latin, sareng dicirikeun ku cara ngagunakeun alat musik perkusi sareng angin.

Abdi tiasa ngajantenkeun anjeun daptar panjang tina sagala wirahma ieu, tapi anu paling dikenal nyaéta rumba, salsa, vallenato, bachata, calypso, cumbia, guaracha, bolero, merengue, champeta ... sareng ngalirna generasi anu sanés sapertos choquesalsa atanapi reggaeton.

Hideung di Karibia

Jalma hideung di Karibia

Abdi henteu tiasa nyarios budaya atanapi idéntitas Karibia tanpa namina Caribbean Negro, sareng konsép Afro-Caribbean.

Salila penjajahan, Spanyol ngenalkeun budak hideung utamina ka Karibia pikeun meringankeun kakurangan buruh pituin.. Lalaki sareng awéwé anu asalna ti Afrika dicandak ku paksaan sareng dijual janten budak ka tuanna, anu nganggap éta milikna.

Budak munggaran di kapuloan Karibia dicandak ka Hispaniola (Kuba) taun 1502, sareng ngan 20 taun saatosna perdagangan hideung parantos dilembaga. Pemberontakan anu munggaran dina rékor nyaéta dina 1522 sareng pemberontakan anu béda pikeun budak hideung diulang di sapanjang daérah Karibia. Di sakumna daérah, budak anu barontak, sababaraha diantaranana buronan, anu hirup kabébasan di juru jauh, disebut cimarrón.

Spiritualitas Karibia

Santeria di Karibia

Nalika leres yén Spanyol, sareng Éropa sacara umum, ngalaksanakeun kapercayaan Kristen, sinkretisme anu khas di daérah Amérika Tengah sareng Amérika Kidul ieu parantos ngarahkeun ngembangkeun spiritualitas nyalira.

Di Karibia aya sistem kapercayaan anu ngahijikeun sareng prakték suci kalayan analogi antara unsur agama aborigin, Hispanik sareng Afrika, anu parantos janten religiusitas anyar. Urang nyarioskeun agama Karibia anu populér, pikeun ngabédakeun éta sareng agama-agama, sapertos anu dicirikeun ku pakaitna sareng kahirupan sadidinten sareng masalah sareng budaya masarakat, ku ayana unsur-unsur perayaan, mitos sareng tahayul; ziarah sareng gambar; maturan sareng janji votive, ogé karakter utilitarian.

Manifestasi agama utama di Karibia nyaéta:

  • Aturan Osha
  • Conga atanapi Palo Monte Ruler
  • Spiritisme
  • Voodoo
  • Abdi
  • Kultus Chango
  • Nyembah ka María Lionza
  • Rastafarians
  • Gorowok

Mudah-mudahan kuring parantos masihan anjeun sababaraha ideu ngeunaan Karibia, masarakatna sareng cara hirupna, sahingga anjeun tiasa ngaraosan marahmay sapinuhna. Kuring resep cicing sareng kamungkinan tiori ngeunaan nami Caribe, sareng éta yén navigator Italia Américo Vespucio negeskeun yén istilah Charaibi di kalangan masarakat adat hartosna lalaki bijaksana ...


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

5 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1.   rogel tun mutul cenahna

    jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

  2.   lawbistro cenahna

    mmmm ngaganggu kuring teu resep nanaon

  3.   palang yorainy cenahna

    Éta téh bohong kuring henteu mendakan naon-naon anu murni

  4.   jardasha cenahna

    Nya, kuring mikir yén dina halaman ieu upami naon anu kuring pilari némbongan, anjeun anu henteu terang kumaha milari éta kusabab anjeun males ah sareng ngagunakeun sirah anjeun pikeun mikir henteu ngan ukur pikeun slobs-das

  5.   Gabriela cenahna

    Koréksi: pulau Hispaniola sanés Kuba tapi anu ayeuna pakait sareng Haiti sareng Républik Dominika.