Budaya Olmec

Olimpiade aranjeunna anu pangpayunna peradaban anu dikembangkeun di Méksiko dina waktosna pribumi. Su kabudayaan mekar di nagara bagian tina Tabasco y Veracruz sakitar 1200 SM sareng dugi ka 600 SM

Sacara étimologis, istilah "Olmec" hartosna "pangeusi daérah olmnan", Nyaéta," pangeusi lahan karét. " Istilah ieu diciptakeun pikeun nunjuk sababaraha populasi anu nyicingan naon anu katelah daérah Olmec.

Kota ieu milih salaku bumi di daérah rawa sareng leuweung tina cekungan walungan utama anu aya di antara Veracruz sareng Tabasco, anu ngalir ka Teluk Méksiko, ngadegkeun salah sahiji ibukota anu hébat, La Venta, di caket Walungan Tonalá, kota anu ngagaduhan kaindahanana salami fase telat tina budaya ieu.

Daérah-daérah ieu ayeuna dibentuk salaku lahan anu beunghar kalayan kaayaanana sumberdaya alam siga minyak. Jaman harita (1200 - 600 SM) daérah éta dijajah ku tundra vegetal anu réa anu ngajantenkeun taneuh beunghar ku humus sareng sayuran, ngarah nambih pepelakan tina sagala rupa, nyayogikeun kadaharan pikeun jilid ageung jalma.

La ekonomi ti Olmecs didasarkeun kana hasil tatanén, anu aranjeunna dagang, duanana diantara aranjeunna ogé sareng anu sanés pueblos Tatanggana (hususna perantau atanapi komunitas géografis jauh sapertos Méksiko Tengah atanapi Guatemala).

Aranjeunna mangrupikeun pemahat anu pangkolotna di Mesoamerica (Méksiko). Aranjeunna damel henteu ngan ukur batu vulkanik pikeun monuménna, tapi ogé batu keras, padet sareng semi-permata.

Aranjeunna kagungan agama musyrik museurkeun kultus muja na ka Jaguar, anu nembongan sapanjang sadaya ikonografi na. Salian ti éta, aranjeunna dianggap salaku déwa seueur sato sapertos buaya atanapi bangkong, ngaitkeun penguasa na sareng déwa, anu ti mana aranjeunna yakin yén aranjeunna turun sareng ngawariskeun kakuatanana.

Sababaraha piramida munggaran di Amérika disababkeun ku Olmecs, anu dianggo salaku pusat ritual atanapi rapat politik warga.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

7 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1.   Diana cenahna

    aranjeunna henteu terang kumaha nyeratna
    k balikkeun aranjeunna heula huh

  2.   malaikat cenahna

    aranjeunna henteu terang kumaha nyerat k balikeun deui heula

  3.   Lola cenahna

    Abdi resep padamelan ieu sabab nunjukkeun sadayana pisan! SELAMAT

  4.   Daniela cenahna

    numutkeun kuring mah sigana tulisan ieu rada teu lengkep
    tapi hei, éta mangpaat kuring miharep anjeun tiasa ningkatkeun tulisan anjeun.
    Hatur nuhun.

  5.   kembang bakung cenahna

    Saé pisan hatur nuhun

  6.   vanessa cenahna

    Sigana mah éta saé pisan, ngan ukur masihan kuring inpormasi

  7.   gay cenahna

    ieu sapertos puncak tarzan ala-ala ala anjeun