Kuba sareng asal usul namina

Ngaran Kuba

Éta mangrupikeun pulau panggedéna di Antilles sareng salah sahiji tujuan wisata anu pangsaéna di Karibia. Tempat anu unik sareng khusus kusabab seueur alesan sareng ku sejarah anu panjang sareng menarik. Tapi, Dimana nami Kuba? Naon asal tina namina? Ieu patarosan anu bakal urang cobian pikeun dibéréskeun dina pos ieu.

Kabeneran aya asal étimologis kecap Kuba éta sama sekali henteu jelas sareng masih janten masalah kontropérsi di kalangan sarjana ayeuna. Aya sababaraha hipotesis, sababaraha langkung ditampi tibatan anu sanés, sareng sababaraha diantarana panasaran.


Mimiti, hiji poin anu penting kedah diklarifikasi: iraha Christopher Columbus Anjeunna dugi di Pulo Jawa pikeun kahiji kalina (dina 28 Oktober 1492), dina waktos sanés anjeunna pikir anjeunna badé ngincer buana anyar. Nyatana, numutkeun perhitungan lepatna, yén lahan énggal ngan ukur tiasa janten Cipango (sapertos Jepang harita dikenal), anu kamungkinan ngabaptis pulau éta henteu dianggap ku cara naon waé.

titik dina cuba

Christopher Columbus dugi ka Pulo 28 Oktober 1492, nguping kecap "Kuba" ti sungut pribumi pikeun kahiji kalina.

Mangtaun-taun saatosna, urang Spanyol mutuskeun namina pamanggihan ieu ku nami Pulo Juana, pikeun ngahargaan pangeran ngora John, hiji-hijina anak lalaki ti Raja Katolik. Nanging, nami ieu henteu teras-terasan. Henteu diragukeun, ieu dipangaruhan ku maot dini dina 1497 jalma anu disebut janten panerus makuta, dina yuswa 19 taun.

Salajengna, ku ID karajaan tanggal 28 Pébruari 1515, diusahakeun nami resmi Kuba nyaéta nami Pulo Fernandina, pikeun ngahargaan raja, tapi nami-nami tempatna henteu tetep. Nyatana, tindakan resmi paruh kadua abad ka-XNUMX ngan ukur ngarujuk ka daérah ieu dina nami Kuba.

Asal pribumi

Kiwari panjelasan anu paling ditampi pikeun patarosan "timana nami Kuba" nyaéta anu asal pribumi.

Seueur urang Kuba resep kana ide yén nami nagara na asalna tina kecap pribumi kuno: kuba, biasa panginten dina bahasa anu diucapkeun ku Taínos. Kecap ieu bakal hartosna "Lahan" atanapi "kebon." Numutkeun kana tiori ieu, éta bakal Columbus nyalira anu bakal mimiti ngadangukeun denominasi ieu.

Salajengna, kamungkinan kecap anu sami ieu dianggo ku urang asli anu sanés di kapuloan Karibia sanésna, anu basana asalna tina akar anu sami, kulawarga linguistik Arauca.

Kuba

Dimana nami Kuba? Numutkeun ka sababaraha ahli, éta tiasa ningali ka gunung sareng jangkung

Dina hipotesa pribumi anu sami, aya deui varian anu nunjukkeun yén hartos tina nami ieu tiasa dikaitkeun sareng tempat dimana luhurna sareng gunung didominasi. Ieu sigana dibuktikeun ku sababaraha ngaran tempat anu pantes pikeun Kuba, Haiti sareng Républik Dominika.

Bapa Bartolomé de las Casas, anu ilubiung dina penaklukan sareng penginjilan pulau di antara taun 1512 sareng 1515, nunjukkeun dina karyana panggunaan kecap "cuba" sareng "cibao" salaku sinonim pikeun batu ageung sareng gunung. Di sisi anu sanésna, ti saprak éta dugi ka ayeuna nami pribumi tina Cubanacan ka daérah pagunungan di tengah nagara sareng Wétan.

Ngaran Kuba bakal janten salah sahiji kasus dimana bentangna masihan nami ka nagara. Hanjakalna, kurangna kanyaho urang ayeuna ngeunaan basa Taíno sareng Antillean nyegah urang negeskeun ieu langkung teges.

Hipotesis panasaran ngeunaan asal kecap Kuba

Sanaos aya sababaraha konsensus di kalangan sajarawan sareng ahli bahasa ngeunaan ti mana asalna nami Kuba, aya hipotesis panasaran anu sanés anu kedah disebatkeun:

Téori Portugis

Aya ogé anu Hipotesis Portugis pikeun ngajelaskeun ti mana nami Kuba, sanaos ayeuna boro-boro dianggap. Numutkeun tiori ieu, kecap "Kuba" asalna ti kota di Portugal kidul anu ngagaduhan nami éta.

Kuba, Portugal

Patung Columbus di kota Portugis Kuba

"Kuba" Portugal aya di daérah Baixo Alentejo, caket kota beja. Éta mangrupikeun salah sahiji tempat anu ngaku janten tempat kalahiran Columbus (nyatana aya patung anu mendakan di kota). Gagasan anu ngadukung téori ieu nyaéta yén bakal anjeunna anu bakal ngabaptis pulau Karibia pikeun émut tanah airna.

Sanaos hipotesa panasaran, éta kakurangan sajarah.

Téori Arab

Malah langkung keuna tibatan anu tiheula, sanaos ogé ngagaduhan sababaraha pendukung. Numutkeun ka dirina, toponim "Kuba" bakal janten variasi kecap arab koba. Ieu dianggo pikeun nunjuk masjid anu di luhur ku kubah.

Téori Arab diadegkeun dina situs badarat Christopher Columbus, anu Bariay bay, ayeuna di propinsi Holguín. Di dinya éta bakal janten bentuk gunung anu rata di caket basisir anu bakal ngingetan palataran éta kobas Arab.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*