Tocororo, manuk nasional Kuba

tocororo, manuk nasional Kuba

El Tocororo éta langkung ti ngan ukur manuk: éta téh manuk nasional tina Kuba. Ieu ngandung harti yén éta mangrupikeun bagian tina simbol nasional nagara ieu dibarengan ku kembang kukupu, korma karajaan atanapi umbul Kuba sorangan, anu populér Demajagua.

Ngaran ilmiah sato mulia ieu nyaéta Priotelus temnurus sareng éta milik kulawarga anu sami sareng quetzals. Nanging, di Pulo Jawa katelah tocororo atanapi ogé salaku tocolour. Ngaran ieu diturunkeun tina sora lagu aranjeunna, anu onomatopoeia tiasa diréproduksi sapertos kieu: «to-co-ro-ro». Di sababaraha bagéan pulau, utamina di beulah wétan, éta dipikaterang ku nami guatiní, istilah asal Taino.

Tina sudut pandang ornithological éta mangrupikeun spésiés anu narik pisan, sabab éta a endemism. Tocororo ngan cicing di Kuba: di pulau utama, sareng sababaraha pulau anu langkung alit sapertos Guanaja Cay, Isla de la Juventud y Sabinal Cay.

Naha Tocororo dianggap manuk nasional Kuba? Alesanna aya dua:

Dina hiji sisi, bulu na anu mikat nunjukkeun warna anu sami sareng umbul Kuba. Di sisi séjén, éta kajadian kitu moal mungkin manuk ieu di tawanan. Nalika Tocororo dikurung, éta lirén nyanyi, lirén tuangeun, kaleungitan bulu na anu permén sareng kénging lalaunan maot. Karakteristik ieu diinterpretasi salaku kautamaan: Tocororo resep kabébasan sareng bakal ngagambarkeun sumanget bébas masarakat Kuba.

Karakteristik Tocororo

Tocororo nyaéta manuk ukuran sedeng anu jangkungna jangkung antara 27 sareng 29 séntiméter. Buntutna panjang, ukuranana sami sareng sésana awak. Kalayan jangjang manjang manuk ieu tiasa ngahontal ampir 40 séntiméter dina jangjangna.

tocororo kuba

Warna tina bulu-bulu ti Tocororo sami sareng umbul-umbul Kuba

Buntut Tocororo diwangun ku bulu panjang, mancung anu ngawangun tungtung na dina ragaji. Panonna beureum, sedengkeun cucukna hideung di luhurna sareng beureum di handapeunana. Cakarna sami sareng manuk manuk kulawarga Trogonidae

Hal anu paling matak ngeunaan aspék fisik Tocororo nyaéta bulu na warna-warni. Bagian luhur sareng tukang sirahna biru-Violet, sedengkeun bagian tukang sareng buntutna héjo poék sareng ngagurilap. Di sisi anu sanésna, bulu dina beuheung sareng dada anu bodas atanapi kulawu bulak, tapi beuteung sareng dasar buntutna beureum pisan cerah. Ieu mangrupikeun komposisi chromatic tina plumage lalaki. Bikangna tiasa dikenal kusabab dadana na ogé beureum, sareng henteu bodas sapertos anu jalu. Ieu sacara praktis hiji-hijina bédana morfologis antara dua jenis kelamin.

Aya dua subspesies ti Tocororo di Kuba:

  • Priotelus temnurus temnurus, anu paling umum sareng nyebar di panjuru pulau.
  • Priotelus temnurus vescus, katalog pikeun kahiji kalina dina 1905 sareng netep ngan di Pulo Pemuda. Éta sami sareng subspesies anu sanés, sanaos ukuran na langkung alit.

Habitat sareng adat istiadat Tocororo

Tocororo ayana di ampir leuweung di sakumna nagara, sanaos langkung gampang mendakanana di leuweung anu langkung berdaun sareng ngagaduhan tangkal kalayan makuta luhur. Éta anu paling loba di satengah wétan Kuba: di Sierra de los Órganos, Ciénaga de Zapata, Sierra del Escambray sareng pagunungan Sierra Maestra.

Sering disebatkeun yén Tocororo nyaéta manuk sepi. Anjeunna nyéépkeun kaseueuran dinten nyarandé kana dahan, beuheung najungkel, tunduh. Nyatana, éta ngan ukur ngalih kana tuangeun nyalira, éta nalika éta nunjukkeun yén sanggup penerbangan gancang sareng gerakan lincah. Éta tuang dina buah sareng serangga alit.

Ciri na pisan pupuh (anu kawéntar "to-co-ro-ro"), anu biasana dibarengan ku clucking sareng chirping. Dina video ti luhur anjeun tiasa ngahargaan sora anu aneh ieu.

nu kabiasaan beternak tina manuk ieu rada panasaran. Bikangna Tocororo nyéépkeun endogna antara sasih April sareng Juli, sok dina tangkurak 3 atanapi 4 endog. Hal anu paling matak nyaéta watekna nunda dina sarang batur, umumna tukang pelat. Endogna diinkubasi sacara jelas ku jalu boh bikang. Saatos kalahiran, tugas nyoco anu anom ogé dibagi diantara dua jenis kelamin.

Perlindungan sareng konservasi

Pamaréntah Kuba nyatujuan undang-undang di 1999 anu ngalarang moro sareng néwak Tocororo. Sanaos spésiésna henteu kaancam punah atanapi kaancam punah, éta dianggap a dijaga manuk aheng.

Naon waé ogé, ukuran panyalindungan hukum ieu langkung simbolis tibatan praktis, kumargi Tocororo mangrupikeun sato anu paling dipikacinta sareng terhormat di fauna nagara éta. Kuba cinta Tocororo henteu ngan ukur pikeun kageulisan sareng lagu na, tapi ogé pikeun statusna salaku Manuk Nasional, simbol idéntitas Kuba. Ngabahayakeun sato ieu dianggap nganggur mangrupikeun pelanggaran ka nagara.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*