The Taino cicing

Taino perumahan

Nalika urang mikirkeun Kuba aranjeunna bakal émut Varadero, Malecón anu kawéntar di Havana atanapi jalan-jalanna dihijikeun sareng mobil modél, tapi jarang urang ngagali kana budaya anu murni bahkan anu nyerang sababaraha juru pulau panggedéna di Karibia.

Salah sahiji conto anu pangsaéna cicing dina konstruksi anu katelah bohíos, nami anu dibéré ka imah khas Taino di Kuba didirikeun nalika pra-Columbian. Naha urang ngungsi handapeun hateup leutak sareng tangkal palem? Sareng upami tiasa, dina palu kapas?

Kuba: budaya perumahan Taino

Sababaraha imah Taíno  

saencan kadatangan Christopher Columbus ka Kuba sareng kapuloan Karibia sanésna dina 1492, Pulo habanos sareng mojitos parantos kapendak ku anu disebat Taínos, lalaki anu sumping ti Amérika Kidul ngalangkungan muara Walungan Orinoco, langkung ti 4.500 taun ka pengker. Tainos henteu ngan ukur dugi ka pulau-pulau sapertos Bahama, tapi ogé sumebar ka Greater Antilles, anu ngagaduhan Kuba, sareng Antillen Kecil.

Saatos kadatanganna, Tainos mendakan yén fauna sareng flora Kuba bénten pisan sareng leuweung hujan Amazon: aya dugi ka genep puluh spésiés tangkal palem, kebon kopi sareng dedaunan leuweung digentos ku pantai, gunung, bukit sareng dataran. anu lengkep ngonpigurasi kemungkinan padumukan di tempat anyar ieu.

Ku cara kieu, pendatang mimiti ngawangun imahna berkat bahan-bahan énggal, hasilna pondok khas Taino Cuba dikenal salaku bohío. Pondok saderhana didamel nganggo bahan sapertos kai sareng daun anu khusus sasari tina tangkal korma karajaan. Urang Taínos ngadegkeun tempat cicingna dina rencana anu buleud, didégdég ku tulisan balok sareng balok anu kuat sahingga strukturna tiasa tahan angin karibia Karibia. Dina gilirannana, alang-alang sareng daun korma dianggo naékkeun témbok, anu unsur-unsur na dihijikeun sareng wit anggur.

Sanaos teu gaduh jandéla, pondok ngagaduhan ventilasi anu saé kumargi bahan alami anu dianggo seger sareng kénging kesang langkung saé. Hateup bumi diwangun ku yaguas sareng leutak anu saling, pikeun nyegah kabocoran cai nalika hujan. Ngeunaan pedalaman, pondok ngagaduhan kutub anu tempatna tempat gantung ditenun sareng katun ngagantung. Tangtosna, padumukan anu panggedéna kagungan kapala (atanapi pimpinan) suku.

Taino perumahan

Pondok-pondokna dijantenkeun tempat bobo, bobo atanapi ngayakinkeun nalika gering, kumargi Taínos nyéépkeun waktosna di luar ruangan. Di jero pondok ampir teu aya objék atanapi barang sanés kajabi korsi kai opat suku ogé katelah dujo, kapal atanapi kontainer, sababaraha benda agama sareng senjata.

Najan kanyataan yén di awal pondok rada buleudan sareng hateup kerucut, aranjeunna ogé kabeneran ngagaduhan bentuk segi opat anu didukung handapeun hateup anu ngagantung, mereun arsitéktur kolonial dikerahkan salami lima ratus taun saatos kadatangan Christopher Columbus di 1492.

Kanyataanna, hut bakal dipaké nalika jaman penjajahan pikeun ngajaga budak Karibia di cek, anu dina gilirannana mimiti hirup henteu ngan ukur budak anu dibawa ti Afrika, tapi ogé sareng coolies Cina. Éta ngeunaan ngamangpaatkeun konstruksi anu aranjeunna mendakan, kumargi boh pepelakan sareng bahanna bénten pisan sareng anu di Éropa.

Pondok persegi panjang teras-terasan bakal méré ilham pikeun nyiptakeun barak anu terkenal, konstruksi anu suksés pisan di Brazil anu gaduh budak tapi anu di Kuba diwatesan janten tempat panyimpenan pikeun anu gaduh kopi. Barak ogé henteu seueur, kusabab konstruksi na, dumasar kana batu sareng bahan anu langkung mahal, henteu pas kana anggaran sababaraha mandor sareng pamilik bumi, janten pondok janten alternatif anu saé pikeun nahan budak, khususna anu Taíno anu bakal aranjeunna teraskeun pikeun hirup babarengan di sababaraha juru Pulo Kuba dugi ka akhir abad ka-XNUMX.

Nganjang ka bumi Taino di Kuba

Perumahan Taino Kuba

Upami anjeun angkat ka Kuba, panggihan pesona budaya na saluareun anu biasa highlights pariwisata kedah, mahluk Los bohíos conto anu saé ti éta etnik, karuhun sareng naturis Kuba anu masih hirup di sababaraha juru pulau.

ayeuna, bagian Kuba kalayan konsentrasi pondok gubuk saluyu sareng bagian wétan pulau, utamina di Baracoa, lokasi anu ngajantenkeun hubungan antara Kuba sareng Hispaniola (Haiti sareng Républik Dominika) nalika jaman Kolombia sareng kolonial.

Di tempat ieu jalma masih kénéh ngobrolkeun Prajurit Taíno Hatuey, katelah First Rebelde del Caribe sareng pondok na muncul di sisi kebon palem, janten prototipe perumahan anu pulih dina taun-taun ayeuna berkat biaya murah sareng adaptasi na anu sampurna ka pulau lembab anu diserang ku siklon sareng hujan tropis. Pondok anu henteu mopohokeun hakékat jaman baheula sareng kamuflase anu sampurna sareng tropis ngajantenkeun aranjeunna tempat sigana henteu gampang ditingali mimitina.

Upami teu kitu, anjeun tiasa teras dipandu ku méga haseup anu masihan anu ngagaduhan pondok pondok masak heula kopi énjing.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*