Firaun pangpentingna Mesir Kuno

Abu Simbel

Kuil Ramses II di Abu Simbel

Fir'aun pangpentingna Mesir Kuno umumna tanggung jawab kana popularitas anu masih dipimilik ku peradaban di panjuru planét ayeuna. Pikeun aranjeunna urang ngahutang karya monumental hébat yén urang ayeuna ngalestarikan sareng ogé yén dunya anjeun ngajaga sadayana aura tina misteri sareng sihir.

Sareng éta bahkan sarjana anu pangsaéna di Mesir Kuno henteu tiasa ngajelaskeun kumaha peradaban Nil tiasa ngawangun karya-karya arsitéktur sareng rékayasa anu megah dina jaman pamaréntahan raja-raja éta nalika budaya-budaya sanésna anu bieu tinggaleun Neolitikum. Upami anjeun hoyong terang karakter-karakter anu luar biasa ieu langkung saé, urang ngajak anjeun nuturkeun kami dina wisata firaun anu paling penting di dunya. Mesir Kuno.

Fir'aun pangpentingna Mesir Kuno, ti Djoser dugi ka Cleopatra

Fir'aun ngarahkeun takdir Mesir Kuno dina jangka waktos anu panjang tilu rébu taun kalebet sagala rupa dinasti. Aranjeunna ampir karakter ketuhanan atanapi, sahenteuna, dianggap katurunan dewa sapertos Horus o Ra. Nanging, éta dina maotna, dihijikeun sareng Osiris, aranjeunna ngahontal kategori ketuhanan sajati. Tapi, tanpa ado salajengna, hayu urang pendak sareng anu paling kawéntar diantarana.

Zoser, panulis piramida anu mimiti dilestarikan

Firaun ieu, ogé katelah Necherjet sareng yén anjeunna maréntah antara 2665 sareng 2645 SM, anjeunna henteu kawéntar sapertos anu engké. Tapi, upami urang nyarios sareng anjeun ngeunaan Imhotep, meureun anjeun bakal nempatkeun diri langkung saé Ditugaskeun ku anu kahiji, anu kadua ngawangun éta lengkah piramida Saqqara, kiduleun Memphis, ibukota karajaanna.

Disebut ogé Step Pyramid of Djoser kusabab bentukna, éta dijantenkeun modél pikeun kompleks Giza engkéna sareng sadaya piramida anu sanésna. Sareng Imhotep dianggap arsiték hébat munggaran dina sajarah.

Piramida Saqqara

Léngkah piramida Saqqara

Cheops, anu pangpayunna diantara para firaun anu paling penting di Mesir Kuno

Justru firaun anu kagungan Piramida Giza anu hébat éta sakedik engké sareng parantos leres-leres penting. Disebat ogé Khufu, maréntah takdir Mesir antara taun 2589 sareng 2566 sateuacan Isa Al Masih. Dina sajarahna, anjeunna parantos gaduh reputasi salaku tiran, anu Yunani ageung masihan sumbangan Hérodotus, saurang sajarawan anu henteu ketat pisan.

Bisi wae, ngawariskeun ka kami Piramida Ageung tina Giza ngalereskeun hal-hal sanés. Sanés kanggo nanaon, éta ngan ukur hiji Tujuh Kaajaiban Dunya kuno anu urang gaduh dinten ayeuna sareng ogé piramida pangageungna tina sabaraha anu diwangun di Mesir Kuno.

Dipercaya yén jenius anu tanggung jawab ngangkat éta nyaéta arsiték Hemiunu, anu dina waktos éta ogé galecok atanapi munggaran hakim saatos firaun nyalira. Sareng kamahéran karyana bakal masihan anjeun ideu kanyataan yén éta mangrupikeun gedong jangkung di planét dugi ka abad ka-XNUMX saatos Al Masih, nalika éta diungkulan ibukota Katedral Lincoln, di Britania Raya.

dina Museum Mesir di Kairo anjeun tiasa ningali perwakilan Cheops. Éta mangrupikeun patung gading alit anu dipendakan ku arkéologis Inggris Flinders Petrie di Abydos, Disebat Kota Suci Osiris.

Khafre, panerus anu pantes

Putra Cheops, firaun ieu moal tiasa disebatkeun nempatkeun bapakna di tempat anu goréng. Kusabab anjeunna henteu ngan ukur ngawangun piramida nyalira, tapi ogé anu kawéntar Sphinx hébat, salah sahiji simbol hébat Mesir Kuno.

Khafre maréntah antara taun 2547 sareng 2521 sareng, upami ngan ukur pikeun nilai monumér anu parantos dipasihkeun ku anjeunna, anjeunna kedah pangkat diantawis para firaun anu paling penting di Mesir Kuno. Salaku tambahan, urang ogé ngagaduhan perwakilan ti anjeunna: di patung Jafra anu dumuk, anu anjeun ogé tiasa ningali dina Museum Mesir di Kairo.

The Great Sphinx

Hébat Sphinx sareng Piramida Jaffra

Tuthmosis III, anu nalukkeun

Fir'aun hébat urang salajengna henteu menonjol pisan pikeun masalah ngawangunna salaku kahoyong na naklukkeun. Nyatana, anjeunna ngayakeun seueur kampanye ngalangkungan daérah Libanon ayeuna, Suriah, sareng Paléstina anu, nalika kakuasaanna, Kakaisaran Mesir ngahontal penyuluhan wilayah maksimum.

Tuthmosis III maréntah ti 1479 dugi ka 1425 SM sareng, tibatan ngawangun candi, anjeunna ngungkulan mulangkeun sareng mekarna anu aya. Nanging, anjeunna ngahutang tujuh anu hébat Karnak obél. Makamna dipanggihan dina pertandingan Lebak Raja.

Aminofis III

Sapertos anu sateuacanna, éta milik Dinasti ka-XNUMX Mesir sareng anjeunna maréntah antara 1390 sareng 1353 sateuacan Isa Al Masih. Pemerintahanana panjang sareng sejahtera, kumargi anjeunna terang kumaha ngamangpaatkeun penaklukan para leluhurna pikeun ngajaga posisi hégémoni di daérah éta.

Anjeunna ogé tukang ngawangun anu hadé. Diantara karya-karya anu diwanohkeunana, anu anyar kuil Thebes o Urang Soleb, di Nubia. Da makamna ngan ukur anu disebat Colossi of Memnon, dua arca diuk anu gigisik, masing-masing jangkungna dalapan belas meter.

Amenhotep IV atanapi Akhenaten, disebut Firaun bid'ah

Putra ti anu sateuacana, anjeunna maréntah antara taun 1353 sareng 1336. Anjeunna parantos turun dina sajarah kalayan landian Firaun Heretic sabab anjeunna ngadegkeun kultus tauhid Aten, anu henteu sanés nyaéta matahari.

Saolah-olah éta henteu cekap, anjeunna ngalih ibukota karajaan Tebas a Ajetaton, Amarna ayeuna, dimana anjeunna ngawangun candi hébat ditakdirkeun pikeun kultus énggal kalayan harta anu disita ti pandita lami. Tapi ieu ogé hartosna révolusi seni. Dugi ka waktos éta, ikonografi seni Mesir ngagambarkeun déwa-déwa sakumaha anu dikamanusiakeun. Tapi ku Amenhotep IV protagonisme diturunkeun ka kulawarga karajaan.

Akhenaten

Bust Akhenaten

Sareng urang ogé kedah nyarios sareng anjeun perkawis ieu, sabab pamajikan Fir'aun anu paling kawéntar Nefertiti anu parantos muncul sababaraha kali dina pilem sareng novel. Awéwé anu saageungna dipasihan kakawasaan, sababaraha paleo-sejarawan yakin yén anjeunna éta Semenejkara yén anjeunna ko-ngatur sareng firaun dirina heula sareng nyalira engké. Balik deui kana poko seni, tepatna teh Nefertiti bust Mangrupikeun salah sahiji patung anu kawéntar di Mesir Kuno.

Salaku penguasa, Akhenaten, kalayan bantosan Nefertiti, ngalaksanakeun sadaya parobihan anu parantos kami carioskeun sareng anjeun anu katelah Révolusi Amarna. Kalayan éta, anjeunna ngahijikeun kakuatan karajaan ngalawan imam-imam tinggi sareng waktosna mangrupikeun kamakmuran pikeun karajaan.

Tutankhamun, anu bungsu diantara firaun anu paling penting di Mesir Kuno

Anjeunna putra anu tilas tapi sanés istrina tapi ti Meketaton, saderek angkatna, numutkeun sababaraha sumber, atanapi salah sahiji bibi na, numutkeun anu sanés. Anjeunna maréntah takdir Mesir antara 1334 sareng 1325, kalolobaan ngaleungitkeun naon anu dilakukeun ku ramana.

Disebut Raja Kid, dipulangkeun dina kultus musyrik balikkeun seueur kakuatan ka pandita. Anjeunna ogé ngahijikeun deui modal pikeun Tebas. Tapi anjeunna ogé mulangkeun bagian anu saé tina monumén anu rusak dina tahapan anu gelut harita.

Tutankhamun bisa jadi teu kaasup firaun pangpentingna Mesir Kuno, tapi anjeunna pasti aya anu paling populér. Kapendakan makamna anu ampir gembleng ku Howard Carter sareng dugaan kutukan anu siga anu tumiba ka sadaya anu ngiringan dina papanggihan parantos ngajantenkeun anjeunna janten karakter anu dikurilingan ku aura mitos. Ti dinya ka bioskop sareng literatur ngan aya hiji léngkah sareng King King parantos ngabéntangan sababaraha pilem sareng novel.

Tutankhamen

Tutankhamun di Luxor

Ramses II, Raja Pembina

Anjeunna dianggap firaun kalayan pamaréntahan anu pangpanjangna, nalika anjeunna ngarajaan salami 66 taun (ti 1279 dugi ka 1213 SM). Anjeunna ogé panginten anu ngagaduhan paling seueur murangkalih, kumargi diperkirakeun kirang langkung saratus.

Tapi éta ogé katelah raja pembina pikeun sajumlah ageung candi spektakuler anu parantos didamelna. Diantarana, makamna nyalira, teh Rameseum, di Lebak Raja-Raja, atanapi candi-candi terkenal anu ngawangun Abu Simbel. Tapi Ramses II langkung jauh. Anjeunna ngawangun ibukota anyar karajaan di wétaneun délta Nil. Anjeunna nyebatna Pi-Ramses Aa-najtu atanapi Kota Ramses. Akhirna, nami Pamajikan Karajaan Ageung ogé bakal wawuh pikeun anjeun: Nefertari, anu ditarjamahkeun salaku "dimana panonpoé bersinar."

Cleopatra VII, jalma anu ngecék Kakaisaran Romawi

Nalika anjeunna sumping ka tahta dina 51 SM, hégemoni dunya parantos dipiboga Roma. Nanging, awéwé anu kuat ieu ngalakukeun anu pangsaéna pikeun ngawétkeun Mesir, anu parantos henteu hirup dina perdana na, ti tangan urang Latin.

Tanpa diragukeun, éta anu paling kawéntar ti sadayana anu ngagaduhan kalungguhan firaun. Hubungan anjeun sareng Marco Antonio jeung Julius Caesar aranjeunna parantos ngaluarkeun pilem anu henteu kaetung. Adilna Caesarion, putra anjeunna kagungan anu kadua, bakal ngagentos dina tahta kalayan nami Ptolemy XVSanaos éta langkung simbolis tibatan anu sanés, kumargi nalika Cleopatra pupus, Mesir janten propinsi Romawi.

Kapel Beureum di Karnak

Kapel Beureum di Karnak

Tétéla, Cleopatra mangrupikeun awéwé anu luar biasa anu terang kumaha nyetél jaringan diplomatik sadayana, mingpin kakuatan angkatan laut sareng bahkan nyerat buku médis sareng buku linguistik.

Kasimpulanana, anu kami nunjukkeun ka anjeun nyaéta sababaraha firaun anu paling penting di Mesir Kuno. Pikeun aranjeunna kami ngagaduhan seueur monumen pangageungna dunya klasik sareng warisan peradaban anu maju pisan pikeun waktosna. Nanging, aya batur anu kawéntar sapertos aranjeunna. Salaku conto, Menkaure, anu urang ngagaduhan piramida katilu dataran Giza; Aminemhat Abdi, tukang ngawangun komplek The Lisht sareng panulis karya sastra, atanapi ratu-firaun Hatshepsut, anu tipayun ti Cleopatra sareng anu maréntahkeun gedong éta Kuil Deir-el-Bahari jeung Kapel Beureum tina Karnak. Naha saur anjeun tokoh-tokoh ieu mangrupikeun biografi anu pikaresepeun?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

bool (leres)