Kumaha sapertos urang Mesir kuno

Naha anjeun kantos panasaran kumaha sapertos urang Mesir kuno? Hormat éta salah sahiji peradaban anu paling penting jaman baheula, babarengan sareng urang Mesopotamia, Yunani sareng Romawi. Justru pangwangunan ieu anu aranjeunna hasilkeun ngamungkinkeun urang kéngingkeun seueur pisan artworks anu nyayogikeun kami inpormasi lengkep ngeunaan kumaha kahirupan sapopoe éta.

Hatur nuhun ka anjeunna, urang ngagaduhan élmu ngeunaan adat-istiadatna, agamana, cara ngatur dirina sorangan, komposisi masarakatna sareng bahkan fashions anu dituturkeun ku kelas anu paling beunghar. Upami anjeun hoyong terang sapertos kumaha urang Mesir kuno, urang ajak anjeun teraskeun maca.

Kumaha hirup urang Mesir kuno

Peradaban Mesir Kuno lumangsung ampir tilu puluh abad. Éta mimiti ngembangkeun sakitar saluran tengah tina Walungan Nil Nuju taun 3.100 SM sareng dipareuman sapertos kitu di sekitar 31 saatos Kristus, nalika éta kaserep kana Kakaisaran Romawi. Lila pisan, aranjeunna nyiptakeun budaya anu masih ngagumkeun urang ayeuna ku tingkat kamekaranana. Hayu urang tingali aspék utamina.

Naon anu dipikaresep ku urang Mesir kuno: penampilan fisik

Logikana, sapanjang tilu puluh abad, penampilan fisik urang Mesir robih pisan. Tapi, upami urang kedah percanten kana gambaran gambarna aranjeunna ngantunkeun urang, panginten dioptimalkeun disisi lain, urang tiasa nyandak sababaraha kasimpulan.

Ku kituna, urang tiasa ngabagi pangeusi saluran Nil kana dua kelompok ageung. Dina hiji sisi, anggota kelas anu kaistiméwaan jangkung tur langsing, kalayan wajah lonjong, dahi anu déngdék, sareng irung panjang, lempeng. Aranjeunna biasa nyukur sirahna pikeun nganggo rambut palsu hideung lempeng anu hiasan sirah upacara.

Di sisi anu sanésna, anggota kelas anu kirang jegud langkung pondok sareng kulitna langkung kuat. Aranjeunna ngagaduhan irung anu rata sareng rambut keriting tapi alami, sabab henteu sanggup mésér wig.

Panén Panén

Panén Panén di Mesir Kuno

Di sisi séjén, harepan hirup di Mesir Kuno aya kira-kira opat puluh taun rata-rata. Tapi, sakumaha anjeun tiasa bayangkeun, jalma kelas luhur hirup langkung lami tibatan anu sanésna, janten padamelan paling tangguh sareng paling henteu sukur.

Panyakit umum di sisi Walungan Nil nyaéta ku harita scurvy jeung tuberkulosis, anu dina waktos éta ngabahayakeun sareng ngirangan penduduk.

Kulawarga, kahirupan sosial sareng pamaréntahan

Salaku kajadian urang, kulawarga éta hal anu paling berharga pikeun urang Mesir. Nikah dianggap kaayaan idéal ti jalma éta sareng kadatangan anak énggal nyaéta sohor pisan, sanaos engké aranjeunna bakal dididik dina kamungkinan masing-masing. Barudak kelas hina biasana diajar profési kolotna, sedengkeun budak awéwé diturunkeun ka pagawean di bumi. Kontrasna, barudak kelas luhur dididik heula ku budak sareng, engké, dina sababaraha sakola dimana aranjeunna diajar maca sareng nyerat, agama sareng aritmatika. Anu terakhir disauran Imah Kahirupan.

Di sisi anu sanésna, urang Mesir kuno aranjeunna nikah ngora pisan, kalayan ngan ukur lima belas taun diantarana sareng sakitar dua belas urang. Tangtosna, éta logis nunjukkeun harepan hirupna anu pondok.

Sedengkeun pikeun kahirupan sosial, aya gim anu populér pisan sapertos tagihan, anu dianggap salah sahiji precedents tina backgammon ayeuna. Tapi aranjeunna ogé resep olahraga. Nyatana, aranjeunna dianggap penemu balon. Salajengna, aranjeunna terampil dina gelut, las balapéta remo jeung panahan. Aranjeunna malah latihan sapertos kitu tinju.

Bakal langkung panasaran terang yén inuman anu dipikaresep ku urang Mesir éta Bir sareng yén aranjeunna ogé ngagaduhan sababaraha jinis éta. Anu paling dihargaan nyaéta anu disebatna seremet, sanaos éta ngan ukur aya pikeun sababaraha anu kaistiméwaan. Éta ogé ngonsumsi anggur anu seueur sareng, ngeunaan tuangeunana, aranjeunna resep duanana daging sareng lauk sareng produk anu dipikaresep pisan sapertos minyak, la miel, las bungbuahan jeung confectionery.

Budak Nubian

Perwakilan sababaraha budak Nubian

La imah urang Mesir Tengah éta saderhana, kalayan témbok Adobe dicét bodas. Aranjeunna baheula gaduh hiji lantai sareng aranjeunna ngukur antara opat puluh sareng saratus dua puluh méter pasagi numutkeun kabeungharan kulawarga anu nyicingan éta. Aranjeunna ngagaduhan jandéla alit sareng lima dugi ka sapuluh jalma cicing di éta.

Nanging, urang Mesir aranjeunna ngajaga kabersihan kalayan hormat pisan. Nyatana, aranjeunna dianggap penemu sikat huntu sareng ogé, numutkeun sababaraha sumber, tina kosmétik. Sabagéan ageung, ieu kusabab aranjeunna ogé masihan seueur pentingna pikeun éstétika.

Organisasi politik ngagaduhan sirah anu teu tiasa dibantah: di Firaun, anu sipat-sipat ketuhanan disebat. Teras aya pejabat luhur nagara, disauran juru tulis, Jeung pandita. Teras sumping teh kota polos, anu khusus didamel pikeun karajinan tangan sareng tatanén.

Tungtungna, aya anu budak yén aranjeunna ogé kagungan hak tangtu. Sacara hukum, pamilikna kedah nyayogikeun aranjeunna tuangeun sareng panginepan, tapi ogé baju sareng produk sanés. Aranjeunna bahkan tiasa ngagaleuh bumi sareng kéngingkeun artos, hal anu henteu kapikir pikeun budak karajaan jaman ayeuna.

Kumaha urang Mesir kuno: agama sareng upacara

Agama di Mesir Kuno sok aya musyrik. Ngan ukur firaun Aminhotep IV diidinan nyésakeun ngan hiji déwa: Aten (salah sahiji panyeluk tina Ra) sareng nyatakeun yén dirina mangrupikeun perantara antara anjeunna sareng lalaki. Nanging putrana, anu kawéntar TutankhamunAnjeunna balik deui kana musyrik, langkung dina pangaruh imam anu kaleungitan kakuatan tibatan inisiatipna nyalira.

Bait Hatshepsut

Kuil Hatshepsut

Dewa diwakilan kalayan fitur antropomorfik, sanaos dina sababaraha kasus aranjeunna ditambihan sirah sato anu umumna nyebatkeun kakuatanana. Salaku conto, Horus Anjeunna diwakilan ku sirah hawuk, Anubis anjing, Sobek buaya jeung Seth kalayan anu sami sareng ajag. Anu terakhir, Aten atanapi Ra, Shu, Geb, Tecnut, Nephthys, Osiris sareng Isis, diwangun dina Ennead tina Heliopolis, salah sahiji golongan ketuhanan anu paling penting.

Ngeunaan upacara kaagamaan, sigana teu aya jalma anu seueur sapertos urang Mesir. Aranjeunna henteu ngan ukur milih salaku tempat nyembah seueur sato, tapi bahkan pepelakan.

Pikeun ngarayakeun sareng muji déwa-déwi aranjeunna, aranjeunna ngarayakeun sababaraha rupi festival. Panginten anu paling solely nyaéta telepon Feast of the Lamentations of Isis, anu dikhususkeun pikeun ngadu'a sareng lumangsung dina bulan Nopémber. Nya kitu, ku usum salju solstice teh Milarian Osiris. Ieu mangrupikeun déwa anu paling dihormat ku urang Mesir, sabab aranjeunna ogé ngarayakeun éta Panémbong Osiris, pupusna atanapi Pesta Bibit sareng kabangkitan anjeunna.

Isis ogé nampi sababaraha pangakuan dina akhir taun. Conto anu hadé diantarana nyaéta Iseas atanapi salametan Panyucian Isis, anu lumangsung dina usum salju. Pondokna, upacara kaagamaan séjén di masarakat éta nyaéta Geulis Festival lebak, sifatna funerary sareng dimana kulawarga firaun ilubiung; Laginoforia, sakumpulan perayaan anu aya hubunganana sareng anggur sareng anu ngagaduhan namina lágino, wadah dimana inuman éta diangkut, sareng pihak oppet, anu negeskeun deui hubungan antara Amun-Re sareng Firaun nyalira.

Élmu

Urang Mesir kuno éta penemu hébat. Éta alatan, diantarana waé, papirus, lilin atanapi kuncén, ngan ukur nyebut tilu hal anu dianggo sapopoé. Tapi, langkung jero, aranjeunna menonjol pikeun aranjeunna kamajuan matématika sareng géométri. Nyatana, urang Yunani Herodotus sareng Strabo sadar yén masarakatna parantos ngawariskeun anu terakhir ti urang Mesir.

Kami henteu kedah ngawartosan anjeun ngeunaan kapasitas anu aranjeunna kagungan pikeun arsitéktur sabab éta cukup pikeun ningali piramida atanapi candi anu parantos dipasrahkeun pikeun kami pikeun ngawujudkeunana. Sedengkeun pikeun kimia, sigana éta ogé alkemis hébat. Dipercaya yén, sakumaha anu urang béjakeun ka aranjeunna, aranjeunna anu pangheulana nyiptakeun kosmétik sareng anu nganggo kaca sareng jeruk nipis.

Tugu Tutankhamun

Tutankhamen

Tungtungna, ngeunaan ubar, aranjeunna parantos dugi ka kami sagala rupa pakta ngeunaan perkawis Mesir kuno. Salaku conto, anjeunna Edwin Smith Papyrus, dianggap dokumén bedah munggaran anu dikenal (abad ka-XNUMX SM); salah sahiji Hearst, anu mangrupikeun bentuk praktis pikeun dokter, atanapi anu kanggo Lahun, ngeunaan ginekologi. Salajengna, urang Mesir mangrupikeun médis anu munggaran dikenal: Hesy-Ra, anu hirup dina taun 3.000 SM.

Naon anu dipikaresep ku urang Mesir kuno: seni

Justru seni anu urang ngagaduhan seueur naon anu urang terang ngeunaan Mesir kuno. Hatur nuhun kana kamewahanana dina ngalukis sareng patung, kami nampi inpormasi berharga ngeunaan kahirupan sareng adat istiadat na. Sigana mah aranjeunna resep teh polychromy sareng anu teu kedah dielakkan nyaéta urang ngobrol sareng anjeun ngeunaan telepon profil Mesir.

Saleresna, cara panasaran ieu ngagambarkeun mahluk kusabab konsép wawakil anu disebat "Aspék"  sareng saha alesan utami pikeun nyaéta ideu sulap yén kota éta ngagaduhan kasenian. Kalayan kecap séjén, tokoh anu diwakilan sigana mah dihormat sareng, akibatna, sababaraha bagéan nyanghareup ka hareup sedengkeun anu sanésna gigir janten ditampi ditingali tina sadaya sisi.

Kasimpulanana, upami anjeun naroskeun kumaha sapertos urang Mesir kuno, anjeun kedah terang yén aranjeunna ngawangun salah sahiji peradaban paling maju dina jaman na. Sanaos, sabab ampir-sering kajadian sareng masarakat anu maju, éta bakal tungtungna tunduk ka batur dina naékna sapertos Anu Yunani sareng Romawi dina waktos éta.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*