Onta, sarana transportasi anu éfisién pisan

onta

Ti saprak jaman kuno pisan, sigana sakitar 3.000 taun ka pengker, manusa parantos ngagunakeun onta salaku alat transportasi anu épéktip di daérah-daérah anu tangtu di dunya.

Sato hoofed ieu kasohor deposit gajih (gondong) nonjol tina tonggongna, dijaga ku manusa rébuan taun ka pengker. Aranjeunna parantos, sareng masih aya, sumber tuangeun (susu sareng daging), sedengkeun kulitna biasana dipaké pikeun ngadamel papakéan. Tapi di luhur sadayana, panggunaan anu paling penting nyaéta salaku sarana transportasi. Sadaya hatur nuhun ka anatomi khususna, khusus diadaptasi pikeun habitat gurun.

Aya sabaraha spésiés onta?

Nanging, diperhatoskeun yén henteu sadayana onta di dunya sami, atanapi henteu dianggo salaku alat transportasi. Aranjeunna aya di dunya tilu spésiés onta:

  • Onta Bactrian (Camelus bactrianus), anu hirup di Asia Tengah. Langkung ageung sareng langkung beurat tibatan spésiés anu sanés. Cai mibanda punuk dua kali sareng kulitna buluna.
  • Unta bactrian liar (Rahim camelus), ogé ku dua punuk. Éta hirup di kabébasan di dataran gurun Mongolia sareng di daérah-daérah pedalaman Cina.
  • Onta Arab o Dromédary (Camelus dromedarius), spésiés anu pang populerna sareng seueur, kalayan perkiraan penduduk sadunya 12 juta. Éta gaduh punuk tunggal. Éta aya di daérah Sahara sareng Wétan Tengah. Ogé parantos diwanohkeun di Australia.

Onta tiasa ngahontal kacepetan dugi ka 40 kilométer per jam na sanggup nahan waktos anu lami tanpa nginum sakedik cai. Dromedary contona tiasa hirup sampurna ngan saukur nginum sakali unggal 10 dinten. Lalawananana kana panas anu luar biasa: tiasa salamet di gurun terpanas bahkan saatos kaleungitan dugi ka 30% tina massa awakna.

onta bactrian

Onta Bactrian nginum

Kumaha sasatoan ieu ngatur hirup kalayan saeutik cai? Rahasia aya dina grasa anu numpuk dina gumpalannana. Nalika awak onta peryogi hidrasi, jaringan lemak dina setoran ieu dimetabolisme ngaleupaskeun cai. Di sisi anu sanésna, ginjal sareng usus anjeun ngagaduhan kapasitas anu hébat pikeun nyerep cairan.

Tapi éta henteu hartosna yén onta tiasa hirup tanpa cai. Nalika waktuna nyiram, onta 600 kg sawawa tiasa nginum dugi ka 200 liter ngan ukur tilu menit.

"Kapal gurun"

Résistansi anu hébat kana haus sareng panas, mustahil pikeun mendakan di mamala ageung, parantos makuta sato ieu salaku sobat lalaki pikeun salamet di gurun.

Mangabad-abad, kafilah Padagang ngagunakeun onta pikeun nyebrang daérah gurun anu ageung. Hatur nuhun ka anjeunna, dimungkinkeun pikeun netepkeun rute sareng kontak komersial sareng budaya anu moal mungkin upami teu kitu. Dina pengertian ieu, kedah dicatet yén onta parantos janten unsur anu penting pikeun pamekaran seueur komunitas manusa di Asia sareng Afrika Kalér.

Upami gurun pasir sagara keusik, onta mangrupikeun hiji-hijina cara pikeun nganapigasi di dinya sareng garansi dugi ka palabuhan anu aman. Kusabab kitu éta katelah populér salaku "Kapal gurun".

karavan gurun

Kafilah onta meuntas gurun

Komo ayeuna, nalika kendaraan sareng-daérah daérah parantos suksés ngagentoskeun salaku alat transportasi, onta masih dianggo ku seueur suku Baduy. Nanging, langkung umum ningali anjeunna di nagara-nagara tangtu dina peran anyar na salaku tempat wisata tibatan salaku kendaraan.

Éta ilahar yén, dina perjalanan ka tujuan sapertos Maroko, Tunisia, Mesir atanapi Uni Émirat Arab, wisatawan nyéwa wisata onta ngaliwatan gurun. Kalayan aranjeunna (sok aya dina panungtun anu berpengalaman), palancong milarian émosina asup kana daérah kosong sareng teu pikaresepeun, teras bobo di tenda handapeun langit gurun anu berbintang. Barina ogé, éta onta mangrupikeun lambang waktos anu lami-hilap dina perjalanan romantis sareng petualangan misterius.

Onta salaku pakarang perang

Salaku tambahan pikeun épéktipitasna anu kabuktosan salaku alat transportasi, onta ogé parantos dianggo salami sajarah salaku pakarang perang. Parantos di Purbakala teh Persia Achaemenid Aranjeunna mendakan kualitas sasatoan ieu anu mangpaat pisan dina perangna: kamampuanna nyingsieunan kuda.

Maka, partisipasi para prajurit anu dipasang dina onta dina seueur perang janten biasa, antidote anu sampurna pikeun ngabatalkeun pasukan kavaleri musuh. Seueur dokumén kuno ngabuktoskeun peran onta dina nalukkeun karajaan Lydia dina abad ka-XNUMX SM.

Onta sareng dromédaries parantos janten bagian tina tantara anu parantos perang di Afrika Kalér sareng Wétan Tengah ti sateuacan jaman Romawi sareng dugi ka jaman ayeuna pisan. Komo bala tentara teh AS didamel dina abad ka-XNUMX unit onta khusus anu anjeunna ngerahkeun di nagara bagian California.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1.   sebas karang cenahna

    yen upami éta gelombang sanésaaaaaaaaaa

  2.   sebasola cenahna

    yen upami éta gelombang sanésaaaaaaaaaa

  3.   sebas cenah cenahna

    yen upami éta gelombang sanésaaaaaaaaaa