Téater di Mesir

téater kairo

Nalika urang mikirkeun Mesir pikiran urang bakal langsung dieusian ku gambar-gambar anu paling khas di nagara éta, ku siluét anu imposible tina piramida tukang. Nanging, budaya di nagara kuno sareng narik ieu seueur ungkapan anu sanés. Salah sahijina nyaéta téater di Mesir.

Téater klasik sumping ka Mesir ti Yunani salami jaman Hellenistik (antara abad ka XNUMX sareng ka XNUMX SM). Di nagara Nil manifestasi artistik ieu dihubungkeun sareng upacara agama sareng festival sapertos kitu kultus osiris, kalayan pagelaran sareng acara anu lumangsung sababaraha dinten.

Nanging, tradisi sandiwara di tanah Mesir ngaleungit nalika Abad Pertengahan sareng henteu dilahirkeun deui dugi ka pertengahan abad ka-XNUMX. Hatur nuhun heula kana pangaruh Perancis sareng engkéna ti pihak Inggris.

Lahirna téater modéren di Mesir

Pagelaran téater anu asalna ti Éropa dipangaruhan lahirna sareng evolusi téater Arab modéren anu mimiti berkembang di Mesir dina waktos éta. Dina taun-taun éta pamaén drama Mesir anu munggaran mimiti muncul salaku Ahmed shawqi, anu diadaptasi komedi populér baheula ti nagara. Adaptasi ieu henteu ngagaduhan pura-pura anu langkung saé tibatan ngahibur masarakat Arab, tanpa otoritas kolonial Inggris anu merhatoskeun aranjeunna sakedik.

al-hakim

Tawfik al-Hakim, "bapa" téater Mesir modéren

Nanging, éta dianggap janten Taufiq al-Hakim (1898-1987) leres-leres bapak téater modérn Mesir, dina dékade 20-an abad ka tukang. Salami taun-taun éta, panulis ieu ngahasilkeun sakitar lima puluh sandiwara tina genre anu paling rupa-rupa. Dinten ayeuna karyana dianggap rada ketinggalan jaman, tapi anjeunna masih dikenal salaku tokoh konci dina téater di Mesir.

Tokoh hebat téater séjén di nagara Nil nyaéta Yusuf idris (1927-1991), panulis sareng penulis drama kalayan kahirupan sengit anu pinuh ku perjalanan sareng konflik pribadi anu diturunkeun tina aktivisme politikna. Anjeunna ngalangkungan panjara dina langkung ti hiji kasempetan sareng sababaraha karyana dilarang ku rézim diktator Nasser. Anjeunna ogé kapaksa ninggalkeun nagara pikeun waktos anu pondok, kabur tina panindasan.

Dina kasenian, anjeunna berhasil modérnisasi téater dina basa Arab boh dina téma karyana boh dina basa anu digunakeun di jerona. Tokohna sering dibandingkeun sareng panulis Kairo anu kawéntar Naghib Mahfuz. Sapertos anjeunna, Idris ogé dicalonkeun kanggo Hadiah Nobel, sanaos dina kasus anjeunna anjeunna henteu kéngingkeun penghargaan anu diantos-antos sapertos anu tetep di gerbang.

Diantara pangarang paling modéren perlu nyorot awéwé: Safaa karep, panulis karya kasohor Ordalie / Terreur. Salaku tambahan pikeun kontribusina pikeun dunya téater, Fathy parantos nonjol salaku panulis sareng pembuat pilem, dina waktos anu sami nalika anjeunna nyebarkeun sababaraha téks anu sipatna filosofis. Sapertos seueur inteléktual Mesir anu sanés, anjeunna kapaksa ninggalkeun nagara. Anjeunna ayeuna dumuk di Perancis ti tempat anjeunna sacara umum nyatakeun sering kali kaayaan awéwé di dunya Islam.

Bioskop utama di Mesir

Salami mangtaun-taun tempat anu janten réferénsi anu hadé pikeun téater di Mesir nyaéta Opera Khedivialdi Kairo, téater pangkolotna di Afrika, diwangun taun 1869. Mangtaun-taun engké, dina 1921, téater anu henteu kurang ogé diwangun Gedong Opera Alexandria (ayeuna disebut Teater Sayyid Darwish), rada langkung saderhana dina diménsi.

Gedong Opera Kairo anu megah

Hanjakalna, gedong Opera Khedivial anu megah lengkep musnah ku seuneu di 1971.

Ibukota Mesir henteu ngagaduhan panggung sandiwara dugi ka taun 1988, nalika éta Opera Kairo. Wangunan anu spektakuler ieu aya di Pulo Gezira, di Walungan Nil, dina lingkungan Zamalek. Éta ogé mangrupikeun bagian tina komplek anu langkung ageung, Pusat Budaya Nasional Kairo sareng ngagaduhan genep bioskop, salah sahijina kabuka-hawa sareng kapasitas 1.200 pemirsa.

Festival Teater Ékspérimén Kairo

Imah Opera House Kairo unggal taun di Festival Teater Ékspérimén, salah sahiji kajadian budaya anu paling penting di nagara sareng di daérah Wétan Tengah.

Poster kanggo edisi 2018 festival Kairo Ékspérimén Kairo

Festival ieu dirayakeun dina sasih Séptémber sareng salami 10 dinten. Di jerona, penulis main nasional sareng asing téater terkenal sareng perusahaan téater dipasihan janji. Sadayana mangrupikeun poster anu beragam sareng warna-warni kalayan sababaraha pagelaran sadidinten dina bedas bioskop.

Palaku, seniman make-up, musisi, manajer kostum, sutradara sareng penulis drama anu dilélérkeun di Cairo Experimental Theatre Festival dilélérkeun patung panasaran anu nyababkeun gambar Thot yén dina waktos Mesir Kuno dianggap, diantara lain perkara, dewa kasenian. Gambar anu mingpin tulisan saluyu sareng gala panutup festival ieu dina édisi 2018 na.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1.   bren cenahna

    Janten di Mesir ti 15 dugi ka 28 Séptémber Abdi hoyong terang perkawis sandiwara anu bakal datang, perusahaan téater, bengkel seni, wayang, topéng ... hatur nuhun