The Ashaninkas, pesona aranjeunna ti leuweung

The Ashaninkasoge  katelah chunchos, campas atanapi kuruparias, éta mangrupikeun salah sahiji ragam étnis Amazon anu aya di Peru. Tiasa waé Ashaninkas aya di Peru ti saprak sateuacan Kakaisaran Inca, buktina diantarana mangrupikeun senjata gangsa anu dipendakan di patempatanana. Urang Ashaninkas, reueus kana budayana, kagugah ku rasa kabébasan anu kasorot, pahlawan tina seueur carita perjuangan.

Ayeuna aranjeunna mangrupikeun penjaga satia tina tangkal kai, merangan pamotongan sambarangan sareng nolak jalma anu ngalaksanakeun kagiatan ieu. Baheula Ashaninkas hirup sumebar di bagian ageung Amazon Peruvian, ngaliwatan lebak walungan Apurímac, Ene, Tambo, Perené sareng Pichis, sareng dikelompokkeun kana kelompok leutik, diwangun ku teu langkung ti lima kulawarga, dipimpin ku a Kapala atanapi Curaca. Dinten ayeuna aranjeunna tiasa dipendakan di Handap Apurímac, Ene, Tambo, Satipo, Pichis, Ucayali sareng Pachitea, sareng kamungkinan ogé di anak perusahaan anu sanés ogé. Bagian tina hijrah ieu kusabab kekerasan politik atanapi minat sumberdaya leuweung, anu nyababkeun aranjeunna ngabagi wilayah sareng suku anu sanés, anu paling ditampi, nyaéta machiguenga. Bahasa na mirip pisan sareng bahasa Machiguenese, kitu deui fitur fisiognomikna.

Kontak kahijina sareng misionaris Fransiskan dimimitian dina abad tujuh belas, sareng dinten ayeuna aranjeunna parantos ngahontal kamekaran anu hébat sareng peradaban, kéngingkeun kabeungharans dina adat istiadat sareng budaya, ogé kagiatan komérsial sareng industri anu penting. Inpormasi anu dicandak nunjukkeun yén 52, 461 Ashaninkas hirup di sakuriling walungan anu disebut di luhur, sadayana dibagi kana komunitas; nanging, aya hiji kelompok anu cukup yén, kusabab aksésna hésé pikeun komunitasna, henteu muncul dina sénsus kontrol. Tapi urang kedah nunjukkeun yén Ashaninkas mangrupikeun kelompok pribumi anu paling penting Amazone Peruvian. Kaseueuranna pisan ramah ka jalma-jalma anu tulus resep terang adat-istiadatna, caras ngeunaan kahirupan sareng budaya, sareng di luhur sadayana diajar salamet di Amazon.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

13 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1.   Elizabeth cenahna

    Kuring satuju sobat, sanaos kuring henteu kenal anjeun, sesah pisan: leres

  2.   Edgar cenahna

    Kuring mikir yén upami gampang naha urang kedah terang ngeunaan milik urang
    lanceuk leuweung
    anu nempatkeun kami waspada ngeunaan kumaha salamet leuweung kami

  3.   Franklin cenahna

    azu creooooo k budak balik deui ka sareng ti biajeee

  4.   maffer cenahna

    Peru mangrupikeun nagara riko, urang ngan ukur kedah masihan naon anu ngurilingan urang sareng henteu nyarios omong kosong sapertos jalma anu mimiti ai anu mikir sireum d nyarios parah d nagara urang sorangan hiji dinten aranjeunna bakal menerkeun sareng aranjeunna bakal perhatoskeun naon anu dikomentaran na Urang Peruvian ngagaduhan kabeungharan unik

  5.   gioo cenahna

    bodo..memeh ngareuwaskeun nyeuseuh bokaa..stupidoss..respect x sahenteuna budaya peruvia urang .. bodo .. sakali sakali ulah sabab peruu geulis sareng ti ptm..conoscan pa q ablennn ..: S

  6.   kurang ajar cenahna

    tempatna sigana mah saé

  7.   dengkul cenahna

    Kuring pikir éta gampang pisan pikeun ngartosna sareng éta penting pisan sabab éta ngajantenkeun kami sadar kana kelompok étnis Peru kami

  8.   lala cenahna

    éta pod a

  9.   LILI cenahna

    Abdi ngartos sadayana inpormasi anu saé

  10.   majomy garcia cenahna

    basa éta k toenen lod ashanonkas katingalina lucu pisan

  11.   DELGADO HERMIAS cenahna

    Kuring ngarasa bagja sareng sugema pikeun sakumna jalma anu leres-leres paduli ngeunaan budaya bangsa urang, sabab éta cara pikeun ngalakukeun manusa anu saleresna sareng cerdas kuring salamet ka para ahli.

  12.   mishoyo pashipango shiringani cenahna

    Naon saeutik anu anjeun terang ngeunaan ieu Bangsa ASHANINKA Bangsa, Naha anjeun terang yén ieu leungeun OF WARRIORS ieu disimpen Hormat jeung warisan nasional? Naha anjeun terang saha JUAN SANTOS ATAHUALPA éta? Naha anjeun terang naon hartosna pikeun generasi generasi tengah naon anu dilakukeun ieu mitologi ASHANINKA WARRIOR? Upami anjeun henteu terang naon artina ieu perwira pikeun VIRREYNATO JEUNG GAGAK SPAIN? Ngan ukur jalma-jalma CHANCHAMAINO JUNG JUNGLENG TENGGARA SADAYANA terang, éta naha hirupna reueus ka anakna anu lahir sareng diangkat dina lebak, pikasieuneun para panyiar sareng unggal anu salah anu dipercaya bakal diturunkeun tina sénsin, sareng éta KUMAHA AYA, JEUNG KITU NYAJARKEUN PENGHANTARAN KA POPE DI LIPI, Kunaon urang TEU BAKAL NUNGGALKEUN SORA Sétan! SADAYANA NGANGGO JUGA Pikeun Pahlawan CASTELLAN DITANGTU, ANU TEU TEU SAKITNA, TAPI TEU INGETAN PELAJAR BRAVE SEBENAR ASHANINKA NELEJEUN JUAN SANTOS ATAHUALPA, NGAGOROKKEUN GAGAK JEUNG KALIMAH MENTECATOS JEUNG USURORI KUDA WALLALL WALLY WALLY WALLY WALLY WALLY WALLY WALLY WALLY WALLY WEALALL TENGAH! Sababaraha dinten éta bakal janten rénalisasi ti burit na sareng bakal deui akuntabel dugi ka seueur ngajual nagara sareng trénderasi balapan urang!

  13.   Angie Torres cenahna

    naon ets huwvaa nu ngarti