Chavín, budaya kolot Peru

chavin

La Budaya Chavín ngagambarkeun budaya kolot Peru. Éta pakait sareng momen munggaran ngahijikeun budaya Andéu Peruvian. Disebut ogé tahap formatif sajarah Peru, ku sabab éta aya di First Horizon (atanapi Early Horizon) budaya sateuacan-Inca.

Jalma-jalma Chavín ngahontal penguasaan batu anu luar biasa, bahan anu aranjeunna anggo pikeun pangwangunan, patung sareng relief tina aspek anu mengesankan sareng gaya ciri.

Di Chavín de Huántar - ibukota budaya ieu - mangrupikeun gedong utami Chavín, dina tempat dimana walungan Puccha sareng Mariash (anak sungai walungan Marañón) patepung. Salah sahiji pangwangunan ieu nyaéta kuil atanapi kastil Chavín, anu diwangun tina batu anu ukiran megah. Blok batu ngawangun tilu platform anu naék ku léngkah batu. Interiorna mangrupikeun labirin anu asli tina koridor.

Dina salah sahijina aya jaguar ukiran batu. Sasatoan ieu dianggap idola ku warga puri. Karya patung anu éndah ogé parantos dipanggihan di candi ieu, kalebet sandeel monolitik, idola granit monumental.

Lokasina di kacamatan Chavin, Propinsi Huari, jurusan Ancash. Éta 462 kilométer belah wétan-kalér na Lima, Peru. Tempatna ngagaduhan ketinggian 3.177 méter dpl, antara gunung Andean bentang Cordillera Negra sareng Cordillera Blanca.

Chavín ayana di mimiti gang sempit, diwangun ku Walungan Pukcha atanapi Mosna, anu dibentuk ku lebur Cordillera Blanca sareng ngarahkeun cai na ka Walungan Marañón, tempat Amazon lahir.

Éta sababna aya di jantung Andes, dina 3180 md. di luhur permukaan laut, janten bagian tina anu disebut Callejón de Conchucos, anu ngalir ti kidul ka kalér, sajajar sareng Callejón de Huaylas, dibentuk ku Walungan Santa anu ogé didahar ku cai tina Cordillera Blanca, tapi kusabab éta ka beulikeun kulon ka Samudra Pasipik.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

7 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1.   Jibril Juan cenahna

    Ngan ukur nyaritakeun kumaha kuring bangga janten Peruvian, kuring miharep anjeun mendakan langkung seueur ngeunaan kaajaiban milénial ieu sareng narik langkung seueur pariwisata, nyaéta, bursa asing pikeun Peru urang anu murag.

  2.   Santiago cenahna

    Abdi resep belen

  3.   yasmin bahaya cenahna

    saé pisan maka nambihan deui koméntar ti budaya anu sanés

  4.   clarisa cenahna

    veryyy ogé kuring resep

  5.   alisson nikol cenahna

    Abdi resep pisan

  6.   Álvaro cenahna

    Abdi dugi ka tusuk sate

  7.   terus terang cenahna

    Abdi kabetot dina endog dina ieu