Budaya Paracas, tékstil pra-Columbian

Budaya Paracas se dikembangkeun di tepi walungan Ica sareng Pisco, di semenanjung Paracas, 450 km beulah kidul ti Lima. Wilayah wilayahna dugi ka kalér ka Chincha (Ica) sareng kidul ka Yauca (Arequipa). Kapanggih ku Julio C. Tello dina 1925, anu mendakan asalna ti jaman ieu, kuburan bawah tanah ngali kana taneuh, kalayan bentukna siga botol lega sareng beuheung panjang, handapeun na, sakitar 5 dugi 6 méter diaméterna, aranjeunna nempatkeun kebat pamakaman; ogé lawon (mantel), keramik. Penggalian Tello dina duapuluhan abad ka tukang méré hasil salaku kanyaho kana dunya budaya ieu, sareng ieu mangrupikeun panilitian anu pangpayunna ngeunaan pola panguburan Paracas anu parantos masihan tipologi anu paling sering dianggo dugi ka ayeuna: Paracas Cavernas (700 -200 SM) sareng Paracas Necropolis (200 SM - 0).

Sarana kakayaan Paracas siga anu sésa-sésa budaya di Pesisir. Basis dasarna nyaéta tatanén (kalayan indikasi panggunaan irigasi), dilengkepan ku mancing, ngumpulkeun sareng, dina skala anu langkung alit, moro. Ngeunaan sajarah sosial politikna, saatos pangaruh Chavín awal na, dugi ka akhir Paracas Cavernas aya kamajuan budaya anu hébat di daérah Ica, kalebet paningkatan penduduk sareng perbédaan lokal, ditambihan penampilan déwa-déwi anyar, anu sadayana tiasa nandakeun panolakan tina tradisi Chavín.

Anu matak nyaéta dina prosés ieu, Paracas henteu kantos ngawangun pusat upacara anu ageung sapertos di Puseur sareng Pulo Kalér. Ogé aranjeunna Paracas ahli metalurgi anu hébat, emas sareng tambaga dianggo pikeun tujuan hias, boh di tempat suci atanapi di istana sareng dianggap salaku master seni tékstil pangageungna di Pra-Columbian Amérika. Lawon na leres-leres hasil karya, didamel tina lawon halus kalayan kombinasi artistik warna sareng bentuk anu mengesankan. Dina warna beureum, biru, héjo, konéng sareng hideung aya. Pewarna éta asalna tina tutuwuhan (kembang), sato (cochineal) sareng mineral (batu sareng liat).

Sareng héran kadokteran dunya, aranjeunna leres-leres ngembangkeun ubar sareng operasi, pembalsuan mayit sareng trepanations kranial éta didamel ku ngagunakeun péso emas sareng tambaga. Ayeuna, titilar ieu diwangun ku huacos, potongan emas, lawon, mantel, sareng sajabana, ngahias musium sareng bumi pribadi.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

4 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1.   MARCO ANTONY cenahna

    Budaya urang sapanjang Peru pikaresepeun.
    Naon sababna anjeun nganggo warna ieu dina tékstil anjeun?

  2.   stephanie cenahna

    Sigana teu anéh pisan pikeun kuring mah urang nyarioskeun budaya sareng jalma sanés ku hal-hal sanés

  3.   sherina xiomara castro ramirez cenahna

    xf tiasa anjeun carioskeun naon arsitektur budaya Paracas

  4.   Elena cenahna

    jangkungna paracas geulis pisan