Machu Picchu

Témbong Machu Picchu

Machu Picchu

Machu Picchu, naon hartosna na "gunung lawas" Dina basa Quechua, éta mangrupikeun salah sahiji kreasi anu paling berkesan di sadayana Amérika sateuacanna. Benteng ieu, anu ampir dua rébu lima ratus méter dpl Lebak Suci Incas, di daérah Peruvian di Cuzco, ogé parantos dibaptis salaku kota suci y leungit Kota.

Tapi éta ogé mangrupikeun cerminan tina tingkat pamekaran anu kahontal ku kota pra-Columbian ieu sareng salah sahiji tempat wisata utama di Amérika Latin. Déklarasi Warisan Dunya Dina 1983, éta mangrupikeun jenis modal anu ayeuna dikenal salaku Tempat suci bersejarah di Machu Picchu, anu ogé kalebet duanana aspek tina Walungan Urubamba sareng lamping wétan ti Peruvian Andes sareng leuweung awan naas sareng salju salébérna. Upami anjeun parantos mikir ngeunaan nganjang ka Machu Picchu sareng hoyong terang sakedik sateuacan angkat, urang ngajak anjeun teraskeun maca.

The Rediscovers of Machu Picchu

Anjeun maca leres, kami nyarios ngeunaan panempatan deui Machu Picchu sabab leres, kota ieu henteu pernah leungit. Leres di jaman kolonial ieu sacara progresif ditinggalkeun sabab jauh tina rute perdagangan anu anyar. Tapi, parantos aya dina abad ka-XNUMX, perusahaan anu hoyong bisnis sareng harta karunna nguasaan daérah éta. Khususna, Compañía Anónima Explotadora de las Huacas del Inca del Alemán Augustus Berns anjeunna bakal ngical sadayana anu anjeunna mendakan di sana ka kolektor Amérika Kalér sareng Éropa.

Tapi anu urang tiasa nyebat penemuan modérn Machu Picchu disababkeun ku dua jalma. Dina urutan kronologis, anu kahiji nyaéta Cuzco Agustin Lizárraga, anu parantos di 1902 ninggali prasasti di Bait Surya pikeun nunjukkeun yén anjeunna parantos aya di perusahaan pameget arkéologi panasaran anu sanés. Tapi anu langkung penting nyaéta tokoh kadua.

Amérika Kalér Explorer Hiram Bingham Anjeunna dugi ka daérah di 1911 sareng resep pisan yén anjeunna berhasil ngamimitian diajar kota Inca. Khususna, éta ngalibatkeun Universitas Yale, National Geographic Society sareng Pamaréntah Peru nyalira. Kucara kieu, Machu Picchu dilahirkeun deui sakumaha urang terang ayeuna, ngajantenkeun dirina dikenal ku dunya saatos tulisan Bingham diterbitkeun dina pamanggihanna di 1913.

Pandangan Alun-Alun Suci

Alun-alun Suci

A sajarah saeutik

Sanaos buktina parantos dipendakan yén tatanén dilakukeun di daérah éta ti abad ka-XNUMX SM, kota Machu Picchu didamel sapertos kitu Pachacutec, daulat karajaan Inca, sakitar 1450. Kagum ku karakter suci tempat éta, anjeunna hoyong mendakan llacta atanapi kota administrasi sareng agama di Andes tengah.

Teras, Machu Picchu kagolong kana caudillos Tupac yupanqui y Huayna Capac, tapi éta kaleungitan pentingna pikeun kota séjén di daérah éta, utamina nalika komunikasi énggal henteu perlu pikeun kafilah komérsial ngalangkunganana.

Pedaran ngeunaan Machu Picchu

Hal kahiji anu bakal ngareuwaskeun anjeun di kota Andes nyaéta kumaha leresna ngalestarikeunana, sareng tata perenah kota anu cerdas. Daérah anu diwangun na legana perkiraan saratus rébu méter pasagi kabagi kana sakitar saratus tujuh puluh dua kuburan. Ogé, para ahli ngabagi kana tilu daérah.

Bagian tatanén

Éta diwangun ku sapasang tanggah tanggah dina gunung. Témbok batu ngadukung unggal daérah pepelakan, anu dina gilirannana diwangun ku taneuh keropos pikeun ngagampangkeun drainase sareng lahan pertanian. Aranjeunna dirancang kalayan saé saé aranjeunna ngawula ka salaku lahan tatanén dugi ka awal taun XNUMXan. Kitu ogé, dina teras-teras ieu aya rangkay konstruksi anu dijantenkeun salaku gudang panén.

Bagéan kota

Éta anu paling penting tina Machu Picchu sareng dipisahkeun ti anu tiheula ku a Tembok anu bagian luhurna panto aksés ka bénténg. Ieu tiasa dibagi kana hanan atanapi séktor luhur, dimana ayana gedong-gedong aristokrat, sareng hurin atanapi séktor low, tempat cicingna kelas-kelas populér. Salaku sumbu pamisahan antara dua aya a alun-alun persegi panjang. Tapi, anu langkung penting, éta nyaéta anjeun terang konstruksi anu paling luar biasa di bénténg.

Kuil Panonpoé

Éta gedong persegi panjang kalayan jaga Éta diwangun dina batu ukiran sareng dimaksudkeun pikeun ngagungkeun solstis Juni. Dihandapeun éta guha anu sigana dilayanan salaku makam. Bahkan aya spekulasi yén daulat Pachacutec panginten dikubur di dinya.

Pandangan batu Intihuatana

Intihuatana batu

Alun-alun Suci

Permukaan ieu diwangun ku sababaraha wangunan anu, sigana, dipaké pikeun ritual anu béda. Dua anu pangsaéna dina sadaya situs arkéologis menonjol: anu Kuil Tilu Jandéla, diwangun ku blok batu ageung dina bentuk poligonal, sareng Kuil Utama, gigireun anu nyauran imah pandita.

Royal karaton

Dipercaya yén éta mangrupikeun éta mangrupikeun wangunan anu paling saé sareng ogé anu panggedéna diantara anu jinis sipil. Éta diwangun ku dua kamar ageung sareng lintels, ruang utiliti, korés sareng teras. Salaku tambahan, tempatna di payuneun Bait Surya.

The Intihuata

Mangrupikeun piramida léngkah kalayan dasar poligonal. Dina titik anu pangluhurna nyaéta Intihuatana batu, objék upacara anu aya hubunganana sareng kultus Surya. Salian ti anu religius, piramida ngagaduhan fungsi astronomi.

Kuil Bumi sareng batu suci

Éta saluyu sareng ritual anu ditujukeun pikeun ningkatkeun panén sareng ngajantenkeun pajeg ka daratan. Ogé, batu batu datar ieu nandakeun tungtung kalér benteng.

Grup Condor

Kondor mangrupikeun salah sahiji sato suci di mitologi inca. Sareng dina sababaraha wangunan ieu aya batu anu sigana ngagambarkeun manuk ieu. Di caket éta anjeun tiasa mendakan sakumpulan tempat tinggal aristokrat sareng ogé guha kanggo panggunaan ritual.

Témbong batu Kondor

Condor Batu

Grup Mortars

Éta kompléks panggedéna di kota sareng sadayana nunjukkeun yén éta di Acilahuasi, sajenis biara tempat aranjeunna cicing anu acylas, anu didedikikeun khusus pikeun agama sareng karajinan. Ruang ukiran dimana aya dua mortir sirkular menonjol di grup. Numutkeun ka para ahli, fungsi-fungsi ieu sacara seremonial, kumargi aranjeunna bakal dieusi cai sahingga béntenna katingali. Aya ogé altar sareng buktos anu sanés yén ritual dilaksanakeun di kompleks.

Kuartal Tilu Panto

Éta diwangun ku bumi, bengkel, gudang sareng konstruksi sanés anu nunjukkeun éta daérah éta populer.

Air Mancur Tangga

Ieu mangrupakeun tangga anu maksakeun sapanjang anu aranjeunna jalankeun genep belas curug ngaliwatan saluran ukiran dina batu éta sorangan. Cairanna asalna tina cinyusu anu aya di beulah luhur kota sareng anu parantos disalurkeun dina waktos kaisar. Sistem ogé didamel pikeun nyaring cai hujan sareng ngalihkeun kana kanal utama.

Bagéan ti buruan

Éta nempatan di daérah luhur Machu Picchu sareng, sakumaha namina nunjukkeun, éta batu diekstraksi kanggo pangwangunan perkotaan. Éta ogé ngagaduhan sababaraha imah padesaan anu bakal dijantenkeun tempat pangawal di gerbang utama sareng tambang éta nyalira. Mangrupikeun daérah anu seueur ngagunakeun alat-alat sapopoé salaku piring, pariuk atanapi aríbalos, kendi seueur dianggo ku urang Inca.

Sakuriling Machu Picchu

Kota ieu mangrupikeun bagian tina rute perdagangan daérah éta. Kituna, éta dihijikeun kana Jaringan jalan satapak Inca, sababaraha rute anu nyandak anjeun ka tempat-tempat menarik anu dipikaresep. Salaku conto, anu kalér ngarah ka gunung ti Huayna Picchu, dimana ogé aya sésa-sésa arkéologis. Sapanjang jalan, anjeun ogé bakal mendakan Candi Bulan, conto sanés anu dipikaresep ku peradaban ieu pikeun Astronomi.

Nanging, anu paling kawéntar nyaéta jalan kidul, anu katelahna sapertos Jalan satapak Inca. Dimimitian di kompleks tina llactapata sareng ngumbara ngalangkungan tempat upacara di phuyupatamarca, sayacmarca y Kebon anggur Waina. Mangrupikeun aksés ka Machu Picchu anu dipikaresep ku anu resep hiking. Nanging, upami anjeun hoyong ngalakukeun wisata ieu, anjeun bakal kedah bénten-bénten sabab lilana opat dinten.

Témbong tina kelompok Mortars

Grup Mortars

Kumaha carana nepi ka Machu Picchu

Justru di luhur nyandak urang kana topik kumaha nepi ka kota suci. Salian ti jalan satapak Inca, ngan aya hiji cara séjén pikeun indit ka dinya. Nya perkawis karéta api anu mana anu ka Cai Panas sareng peryogi waktos sakitar tilu jam ti Cuzco. Ngamimitian ti kota ieu, aya jalan anu parantos didamel ku Hiram Bingham.

Nanging, kami henteu nyarankeun yén anjeun ngalaksanakeunana ku mobil. Anjeun langkung saé nyandak salah sahiji beus anu angkat ti Aguas Calientes. Tapi tetep diémutan yén teu aya korsi anu nomer. Anu mimiti ngahontal antrian nyaéta anu tumpak sareng, nalika kendaraanna pinuh, éta angkat ka bénténg.

Éta ogé tiasa kajantenan yén anjeun nuju liburan di Lima sareng hoyong nganjang ka Machu Picchu. Janten hal anu paling anjeun tiasa lakukeun nyaéta nyandak pesawat ka Cuzco teras turutan jalur anu parantos kami nunjukkeun sateuacana.
Tapi, upami anjeun gaduh waktos, anjeun tiasa ngalangkungan perjalanan beus. Jalan anu ngaliwat Laguna Huacachina jeung Arequipa éta pisan pikaresepeun.

Naon waktos anu pangsaéna pikeun nganjang ka Machu Picchu

Kota Andean ngagaduhan iklim anu khas. Mangrupikeun daérah pagunungan anu sakaligus dijagaan ku pagunungan Salkantay sareng Verónica. Ku alatan éta, poé biasana haneut tur pikaresepeun. Nanging, daérah ieu ngagaduhan dua stasiun: anu baseuh sareng anu garing.

Anu mimiti angkat ti bulan Nopémber dugi ka Maret sareng hujan ageung. Nyatana, Inca Trail ditutup dina bulan Fébruari. Nanging, éta ogé paling haneuteun, kalayan suhu sakitar dua puluh darajat Celsius. Sacara umum, hujan lumangsung sonten, tapi tiasa turun iraha waé. Nyatana, Panungtun perjalanan lokal bakal nyarankeun yén anjeun sok nganggo jas hujan upami angkat ka Machu Picchu, bahkan dina usum halodo, sabab hujan tiasa iraha waé dina sataun.

Inca Trail

Inca Trail

Pikeun bagian na, usum kamari ieu lumangsung antara April sareng Oktober. Ari biasana ogé haneut, tapi peuting-peuting na tiis pisan, komo tiasa ngahontal dua derajat handapeun nol, khususna di bulan Juni sareng Juli.

Maka, waktos anu pangsaéna pikeun nganjang ka Machu Picchu nyaéta sasih September, anu pas sareng waktos usum semi di dinya. Bentangna héjo paling spektakuler sareng aya ogé kirang ramé wisatawan sahingga anjeun bakal ngagaduhan katenangan pikeun poto-poto anu anjeun pikahoyong.

Sakumaha seueur waktos anjeun kedah sumping ka Machu Picchu

Ideally, anjeun kedah cicing sababaraha wengi di Aguas Calientes sareng bakti sapoé pinuh nganjang ka bénténg. Nanging, upami anjeun kirang gaduh waktos, anjeun tiasa milih pilihan bobo sapeuting di kota éta sareng énjingna angkat ka Machu Picchu sareng ngahaturanan sadinten kanggo ningali éta dugi ka waktuna turun pikeun ngamimitian perjalanan balik.

Anu terakhir nyaéta pilihan anu biasana dipilih wisatawan. Tapi anjeun bahkan tiasa nganggo karéta anu pangpayunna ti Cuzco sareng balik deui dina anu terakhir, bakalan dintenna pikeun nganjang ka kota anu suci. Kami henteu nyarankeun éta, sabab ampir pasti anjeun bakal ngagaduhan hal-hal anu tiasa ditingali.

Pandangan Huayna Picchu

Huayna Picchu

Émut yén, pikeun nganjang ka Machu Picchu, anjeun kedah angkat ka Peru. Sareng sanés tujuan anu biasana dilakukeun sababaraha kali. Ku alatan éta, sakali anjeun aya, mangpaatkeun kadatangan anjeun na luangkeun waktos ningali kota Inca. Pantes.

Akhirna, salah sahiji nasihat terakhir. Nalika anjeun sumping ka Machu Picchu nganggo baju anu raoseun, tapi pernah pondok atanapi kaos oblong. Kami ngawartosan anjeun sabab di kota aya legiun tina Reungit. Aranjeunna henteu ageung teuing tapi gigitna ngaganggu. Sareng, upami anjeun nganggo baju pondok, anjeun tiasa ningali diri pinuh ku éta baju. Ogé, tong hilap ka kulit minyak. Sakumaha urang dicarioskeun, tiasa hujan iraha waé.

Kasimpulanana, Machu Picchu mangrupikeun salah sahiji tempat anu kedah didatangan sakali-sakali dina kahirupan. Ikon ti kakaisaran Inca, éta parantos dilestarikan kalayan saé pisan sareng waktosna spektakuler pikeun gedongna sareng pikeun perlambangna. Henteu sia-sia, éta mangrupikeun Situs Warisan Dunya sareng parantos kapilih salaku salah sahiji tina tujuh kaajaiban anyar dunya modéren.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*