Sejarah Matryoshka, bonéka Rusia

Gambar | Pixel

Upami urang naros ka diri urang sorangan naon suvenir anu paling khas anu tiasa urang bawa ka bumi saatos perjalanan di Rusia, pastina seuseueurna urang bakal ngajawab tanpa ragu-ragu mémori anu pangsaéna nyaéta matrioshka.

Éta mangrupikeun cocooan paling populér di dunya, anu anjeun bakal gampang diidentipikasi sanajan anjeun henteu kantos nganjang ka Rusia sateuacanna. Nyatana, kawéntarna sapertos kitu matrioshkas bahkan parantos janten simbol hiasan sareng pantun. Naon deui, anjeun bahkan mungkin gaduh matrioshka di bumi sareng anjeun teu émut dimana anjeun ngagaduhan.

Matrioshkas ngagaduhan asal panasaran sareng ogé hartos anu hadé pikeun urang Rusia nalika aranjeunna nampi kado. Upami anjeun parantos teras-terasan terang naon sejarah kaulinan ieu, dimana namina asalna sareng naon éta ngagambarkeun, anjeun moal sono kana tulisan ieu dimana kuring bakal ngabahas sadaya patarosan ieu.

Naon matrioshkas?

Ieu boneka kai anu nyimpen sababaraha réplika dirina dina ukuran anu bénten-bénten.. Gumantung kana ukuran indung matrioshka, di jero urang tiasa mendakan antara minimum lima sareng maksimal dua puluh matrioshkas, masing-masing langkung alit tibatan anu sateuacanna. Endah!

Naon matrioshkas ngagambarkeun?

Matrioshkas ngagambarkeun awéwé tani Rusia sareng mangrupikeun ikon budaya nagara.

Kumaha cara ngadamel matrioshkas?

Pikeun ngadamel matrioshkas, leuweung anu paling sering dianggo nyaéta kai anu asalna tina alder, balsa atanapi birch, sanaos sigana kai anu paling sering dianggo nyaéta linden.

Tangkalna ditumbuk dina bulan April, nyaéta nalika aranjeunna paling ngeusi geutah, sareng balokna diawurkeun sahanteuna dua taun ku cara dioleskeun tungtung na geutah pikeun nyegah kai tina retak.

Nalika aranjeunna siap, tukang kayu motong panjangna anu pas sareng ngirim aranjeunna ka bengkel pikeun ngerjakeun kai dina 15 tahapan. Matrioshka munggaran anu didamel sok pangleutikna.

Gambar | Pixel

Asalna nami matrioshka?

Nami cocooan ieu asalna tina «Matriona», salah sahiji anu pang populerna di Rusia kuno, anu dina gilirannana asalna tina basa Latin «mater» anu hartosna indung. Teras kecap "Matriona" diadaptasi kana matrioshka pikeun nunjuk bonéka ieu. Istilah sanés anu ogé dianggo pikeun nyebut matrioshkas mangrupikeun nami sapertos mamushka sareng babushka.

Naon simbolo tina matrioshkas?

Matrioshkas Rusia ngalambangkeun kasuburan, indung sareng kahirupan abadi. Maksudna, kulawarga ageung sareng ngahiji dimana indungna ngalahirkeun putri awéwé, ieu ka putu awéwéna, anjeunna ka incu awewe na teras dugi ka ngagambarkeun dunya anu teu aya watesna.

Mimitina, ngan ukur bonéka awéwé anu diukir, tapi engké tokoh lalaki ogé diciptakeun pikeun ngalengkepan kulawarga sareng dina gilirannana ngagambarkeun nilai-nilai anu sanés sapertos ukhuwah antara dulur-dulur. Kalayan lumampah waktos, matrioshkas Rusia ogé didamel anu ngagambarkeun tokoh sajarah atanapi sastra.

Gambar | Pixel

Naon sajarah matrioshkas?

Konon yén dina akhir abad ka-XNUMX dealer Rusia sareng pelindung Savva Mamontov ngadamel perjalanan ka Jepang dimana anjeunna nganjang ka paméran artistik dimana anjeunna diajar naon anu bakal janten antesed matrioshkas. Éta mangrupikeun representasi tujuh ketuhanan anu hiji di jero anu sanésna nyaéta Fukurokuju (dewa kabagjaan sareng hikmah) anu pangkolotna sareng anu ngandung sesa déwa.

Mamontov ngajaga ideu na nalika balik deui ka Rusia, anjeunna ngintunkeunana ka pelukis sareng tukang Sergei Maliutin supados anjeunna tiasa ngadamel vérsi na sorangan tina potongan Jepang. Ku cara kieu, bonéka diciptakeun anu ngagambarkeun patani Rusia anu bagja anu ngabagéakeun sadaya turunanana.

Dolanan éta nyababkeun sensasi di Pameran Dunia 1900 di Paris, dimana éta terus meunang medali gangsa, sareng Pabrik geuwat sumebar di Rusia ngahasilkeun matrioshkas pikeun dijual di panjuru nagara sareng di Kulon. Ku cara kieu éta parantos janten ikon budaya Rusia sareng souvenir anu paling representatif di nagara éta. Unggal pengrajin ngukir bonéka nyalira sareng aranjeunna parantos janten cocooan anu nilai pisan sabab kadang barang kolektor.

Gambar | Pixel

Museum Matryoshka Moskow

Nyatana, aranjeunna penting pisan yén dina 2001 dibuka di Moskow, musium Matryoshka pikeun nyebarkeun sajarah cocooan ieu sareng épolusiana dumasar kana waktos.

Musium ieu nembongkeun sababaraha matrioshkas asli Rusia anu mimiti di awal abad ka-XNUMX sareng kumaha desainana robih mangtaun-taun.

Salaku conto, dina taun 1920an Bolshevik matrioshkas ngawakilan kelas padamel sareng bahkan sosok "kulak" (istilah anu dianggo péoratip pikeun ngarujuk ka patani beunghar) ogé diréproduksi ngagem cap sareng ku panangan disebrangan dina beuteung ageung.

Salami waktos USSR, pamaréntahan hoyong ngalaksanakeun internétismeisme Soviét dina matrioshkas sareng kabangsaan anu sanés sapertos Bélarus, Ukraina, Rusia, sareng sajabana diwakilan dina bonéka ieu. Komo sareng balapan luar angkasa, kumpulan bonéka astronot anu ageung ogé dihasilkeun nganggo jas nyilem sareng rokét luar angkasa na.

Saatos réngséna USSR, téma matrioshkas anu rupa-rupa sareng politikus terkenal sareng sagala rupa selebriti internasional mimiti diwakilan.

Ngajalankeun tur éta pikaresepeun pikeun ngabandingkeun matrioshkas paling tradisional sareng anu paling modéren. ogé sareng tokoh Jepang dio Fukuruma anu ngailhaman aranjeunna. Musium ogé nunjukkeun bédana antara matryoshka ti daérah anu béda-béda di Rusia sareng nyayogikeun inpormasi ngeunaan kahirupan sareng karir pengrajin matryoshka Rusia anu terkemuka.

Gambar | Pixel

Masihan matrioshka

Pikeun urang Rusia éta ngagaduhan hartos anu hadé pikeun masihan matryoshka salaku kado. Nalika batur nampi salah sahiji bonéka ieu salaku kado, aranjeunna kedah muka matrioshka munggaran sareng hoyong. Sakali parantos kajantenan, anjeun teras tiasa muka bonéka anu kadua sareng ngadamel kahoyong énggal. Kitu teras dugi ka matryoshka terakhir sareng pangleutikna dihontal.

Sakali sadaya matrioshkas parantos dibuka, saha waé anu nampi kado ieu kedah nampilkeun ka turunan salaku simbol yén aranjeunna ngalayang tina sayang. Mimitina ieu dilakukeun ku awéwé. Ngan aranjeunna anu ngurus bumi sareng tiasa ngajantenkeun akhirna nganteurkeun matrioshkas ka murangkalihna.

Éta sababna upami aya anu masihan matrioshka, Dicarioskeun dina budaya Rusia yén anjeunna masihan anjeun kaasih sareng kaasih dina bentuk cocooan.

Upami, di sisi anu sanés, anjeun anu bakal masihan matryoshka minangka kado, salian ti masihan detil ieu, hal anu paling anjeun tiasa lakukeun nyaéta nyaritakeun panarima arti sareng riwayat kado ayeuna anjeun terang ieu. Ku cara kieu, anjeunna bakal ngahargaan kado langkung seueur sareng bakal terang naon anu kedah dilakukeun sareng matryoshka pang anyarna sareng pangleutikna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*