Tradisi Rusia: Baba Yaga

22 Agustus mangrupikeun Poé Folklore Internasional sareng ungkapan budaya anu ngahijikeun jalma sareng kalebet guyonan, paribasa, jogét, carita, legenda, musik ... Di ditu di dieu aya carita rakyat, sareng dina kasus Rusia salah sahiji tokoh masarakats pang populerna nyaéta anu ti Baba Yaga.

Sabenerna ngalangkungan wates sabab kagolongkeun kana budaya Slavia, tapi bahkan ngaluncatan carita-carita non-Slavia, dunya komik, majalah mode sareng bioskop. Dinten ayeuna, di Absolut Viajes sakedik carita rakyat Rusia ti tangan Baba Yaga anu lami.

Yaga berry

Salaku urang nyarios sateuacan nyaéta karakter ti folklora Slavia sareng éta sepuh pisan. Éta perkawis a mahluk gaib anu muncul dina bentuk a awéwé sepuh atanapi trio sadulur aranjeunna bagikeun nami anu sami. Anjeunna biasana cicing di pondok atanapi pondok anu cenah didukung kana tulang hayam.

Ieu téh hiji janten ambigu. Sakumaha aya carita anu nembonganna siga dahar anak, aya ogé anu sanésna nyaéta awéwé sepuh indung anu ngabantosan aranjeunna anu mendakanana atanapi milari éta. Salaku tambahan, anjeunna mangrupikeun mahluk anu pakait sareng kahirupan liar sareng sadayana Baya Yaga mangrupikeun inohong anu paling teu tiasa dilupakan pikeun sadaya carita rakyat di Éropa Wétan.

Janten karakter anu ngalangkungan wates di dunya Slavia, namina ngagaduhan varian. Kecap baba nujul kana Old Rusia sareng hartosna bidan, tukang sihir, tukang ramal. Kiwari, dina basa Rusia modéren, kecap na babushka, nini, asalna ti anjeunna, contona, atanapi Polandia Babcia, ogé. Éta dina hiji sisi, tapi di sisi anu sanésna ogé aya sababaraha hartos atanapi panggunaan kecap anu henteu pati positip.

Kukituna, kumaha waé éta tina teu jelas tina kecap baba ieu carita béda-béda ngeunaan tokoh folkloric muncul. Anu janten dina waktos anu sami janten awéwé kolot indung sareng mahluk sanggup jahat.

Sareng naon hartosna na Nyanga, unsur kadua namina? Sacara étimologis sacara nyariosna sesah milari asal usulna, tapi dina sababaraha basa Slavia akar na sigana siga anu siga amarah, sieun, pikasieuneun, amukan, gering, nyeri...

Carita ngeunaan Baba Yaga

Kalayan penjelasan ieu ngeunaan nami sareng karakter ambiguitasna, naon carita ngeunaan Baba Yaga? Nya aya seueur carita ngeunaan tukang sihir kasohor ieu sareng urang mendakannana sadayana Ukraina, Rusia sareng Bélarus utamina.

Ieu mangrupakeun awéwé kolot, ku topi tina tulang hayam, sareng hiji sapu, sok caket mortir. Pondokna didamel tina tulang sareng ku anjeunna ngumbara ka mana-mana, tiasa diaktipkeun ku angin. Rada ngagumkeun sabab dihias ku tangkorak sareng di jerona aya seueur lilin anu bénten ukuranana, hurung sareng teu caang. Di jero, aya ogé anggur sareng daging sareng pelayan spéktral anu ngaladénan éta.

Seueur carita anu ngagambarkeun dirina salaku a awéwé sepuh anu kokotor sareng huntu seukeut sareng kulit garing, hideung. Utamana dina carita-carita éta dina tempat éta ngonsumsi korban na. Tapi, dina carita anu sanésna, anu mana anjeunna saé, kateranganana langkung saétang ti sepuh biasa.

Anjeun bakal maca sagala rupa carita: éta tuang murangkalih, ngahakan jiwa, nangtoskeun tanggal maotna ti jalma, naon capricious, anu nyungkeun kurban budak di tukeran harta karun, yén imahna mangrupikeun jambatan antara dunya anu hirup sareng dunya anu maot.

Janten, gumantung kana carita anu anjeun baca anjeun bakal ningali salah sahiji atanapi versi sanés tina Baba Yaga, malahan anu sanésna sanés awéwé sepuh tapi tilu sadulur sepuh. Nyaéta dua carita langkung populérAbdi terang sésana.

Dina pengertian ieu, tiluanana sadulur, nyaéta carita ngeunaan Lady Tsar, dikumpulkeun dina abad ka-XNUMX ku Alexander Afanasyev. Protagonis nyaéta Ivan, putra geulis ti padagang, anu minuhan tilu Baba Yagas.

Mimiti anjeunna lumpat ka kabin sareng saderek anu munggaran, aranjeunna nyarios sareng anjeunna ngintun anjeunna ngobrol sareng adi na anu sanésna, dina kabin anu sami sareng anu munggaran. Anjeunna ngulang kecap tina anu sateuacanna, anjeunna ngajawab patarosan anu sami, tapi henteu ngintunkeun anjeunna ningali adi anu katilu sareng anu terakhir sabab anjeunna ngawartosan yén lamun anjeunna ambek ka anjeunna, anjeunna bakal ngahakan anjeunna.

Tapi anjeunna ngingetkeun anjeun, yén upami anjeun teu tuah ningali anjeunna, kedah ati-ati, nyandak tandukna sareng nyungkeun idin pikeun niup aranjeunna. Nya, anjeunna tungtungna ngalaman patepungan éta sareng nalika anjeunna niup tanduk puluhan manuk némbongan sareng salah sahijina ngahémat anjeunna ku nyandak anjeunna jauh.

Dongéng populér anu sanésna nyaéta Vasilisa anu Éndah. Gadis ieu hirup sareng indung tirina anu jahat sareng dua sadérékna (Cinderella, panginten?). Bener nyaéta aranjeunna hoyong ngabunuh anjeunna sareng ngarencanakeun pikeun ngalakukeun éta. Aranjeunna nyobian sababaraha kali sareng tungtungna aranjeunna ngirimkeun anjeunna langsung ka pondok Baba Yaga kusabab aranjeunna terang yén anjeunna badé tuang.

Tapi éta henteu kajantenan, anjeunna nyandak anjeunna salaku pembantu rumah tangga, ngajantenkeun anjeunna ngalakukeun hal-hal anu sesah, tapi mojang éta ngalakukeun sadayana kalayan leres teras ngantep anjeunna balik ka bumi. Anjeunna balik sareng lantera awéwé sepuh, lantera sihir, anu hurung sareng ngaliput kulawarga jahatna, ngaduruk hirup-hirup. Sareng pamitan kulawarga anu goréng sareng ngabagéakeun dunya anu bahagia sabab dina tungtungna Vasilisa anu geulis nikah ka tsar.

Dua akun ieu mangrupikeun conto tina ambiguitas tina karakter folkloric tina Baba Yaga: anjeunna saé sareng anjeunna jahat, anjeunna t tirus sareng anjeunna lembut atanapi adil. Ketamuan ieu, pikeun spesialis folklore, aya hubunganana sareng alam sareng wawanén sareng anu ngajantenkeun inohong ieu unik dina folklore.

Kunaon Nya, sabab dina kaseueuran folklore Éropa karakterna stabil pisan sareng anjeun terang naon anu diarepkeun ku aranjeunna, atanapi mempermudah atanapi ngahalangan, kalungguhanana sok janten penjahat atanapi anu masihan. Sareng Baba Yaga aya nanaon tapi bisa diprediksi.

Baba Yaga dina budaya populér

Sedengkeun éta kantos a karakter dunya slaviaKanggo sababaraha waktos ayeuna, éta parantos ngalangkungan wates. Salaku urang nyarios, parantos mecenghul di dunya komik, televisi sareng pilem. Dina kasus séri tipi, upami ningali The OA, ku NetflixAnjeun bakal terang yén Baba Yaga salawasna muncul dina visi.

Ogé nembongan dina Dragon Ball, Akuntan Fortune Baba Yaga, mangrupikeun karakter anu teras-terasan di Hellboy, dina novel karya Orson Scott Card (panulis Ender's Game), Pesona, dina séri Scooby-Doo!, dina gim pidéo Naékna Makam Makam sareng dina Castlevania: Lord of Bayangan sareng ogé dina séri John Wick, ngan ukur pikeun nyebut sababaraha penampilanna.

Sareng upami sadaya penampilan ieu henteu cekap, anjeunna parantos muncul dina a halaman wéb feminis, The Hairpin, kanggo engké luncat ka a buku ngeunaan naséhat tina sudut pandang Baba, "Taroskeun ka Baba Yaga."


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1.   Lilian hernandez cenahna

    Kuring sok panasaran terang ngeunaan tradisi Rusia. Nalika kuring alit kuring gaduh buku carita Rusia sareng aya istilah anu misterius sapertos "Baba Yaga".
    Nuhun ayeuna kuring mendakan katerangan anu saé.

    ucapan salamet