Dramma, mata uang Yunani sateuacan euro

Dupi anjeun kantos nguping ngeunaan drachma na? Pasti anjeun ngalakukeun, utamina upami anjeun langkung ti 30 taun sareng anjeun cicing di Éropa. The pelesir éta mata uang anu dianggo sababaraha kali di Yunani, dugi ka datangna euro, dina 2001. Éta ngagaduhan sejarah anu panjang sareng pikaresepeun sareng éta kedah janten salah sahiji mata uang anu pangkolotna di dunya, janten dinten ieu urang bakal terang sababaraha bab tina perjalanan ieu.

Dramma balik rébuan taun, tapi entong bingung sabab éta henteu acan dianggo teras-terasan. Leres leres, ti mimiti abad ka-XNUMX tilu vérsi modérn tina drachma parantos muncul di nagara éta, dugi ka tungtungna Yunani janten bagian tina Uni Éropa sareng ngabagi mata uang sareng sésana nagara blok.

Dramma kuno

Urang tiasa ngabagi carita drachma janten dua, drachma di jaman baheula sareng drachma modéren. Timana nami na? Sigana anu ngaran koin éta aya hubunganana sareng naon anu tiasa dicekel dina panangan, drassomai, atanapi sahenteuna éta mangrupikeun sababaraha prasasti dina tablet kuno, ti taun 1100 SM, anu ngarujuk kana sakeupeul genep batang logam (tambaga, gangsa atanapi beusi), disebatna oboli.

Waktos saatos janten standar pérak pikeun kaseueuran koin anu dicetak ku urang Yunani kuno. Teras, unggal koin ngagaduhan nami nyalira gumantung kana naha éta di Athena atanapi Corinto, salaku conto. Leres, unggal kota ngagaduhan mata uangna kalayan simbol na nyalira na sasaruaanana antara aranjeunna dirumuskeun ku kuantitas sareng kualitas logam kalayan anu aranjeunna didamel.

Di antara kota kuno anu ngagunakeun drachma nyaéta Alexandria, Korinta, Epesus, Kos, Naxos, Sparta, Syracuse, Troy sareng Athena, diantara batur. Dina sababaraha titik dina abad ka-XNUMX SM koin Aténia anu dikenal salaku opat drachma dikenal sareng dianggo. Kami nyarios sateuacan sateuacan Alexander the Great.

Drachma dicetak kalayan beurat anu béda, gumantung kana mint anu ngiringan dina prosés na. The standarr, kumaha oge, anu tungtungna janten populér, éta tina 4.3 gram, dianggo langkung seueur di Attica sareng Athena.

Engké, saliwat sareng kameunangan sareng penaklukan Alexander anu Ageung, drachma meuntas wates sareng ieu dianggo di sagala rupa karajaan Hellenik. Nyatana, dipikanyaho yén mata uang Arab, anu dirham, kéngingkeun namina tina drachma. Sarua nyaéta mata uang Armenia, éta dramat.

Sanaos tiasa terang ayeuna nilaina kunaon hésé pisan (padagangan, dagangan, ékonomi henteu sami), aya anu nyandak résiko sareng nyarios yén drachma abad ka-46.50 SM sakitar $ 2015 dina nilai XNUMX. Saluareun éta, kaleresan nyaéta sanaos sareng mata uang anu ayeuna, drachma anu sami henteu teras diperyogikeun pikeun hirup atanapi milarian kulawarga.

Fraksi sareng kelipatan drachma ogé dicitak di seueur nagara. Salaku conto, di Mesir ti Ptolemies aya pentadrachmas y octadrachms. Janten, sacara ringkesna, urang tiasa nyarios yén beurat drachma pérak lami sakitar 4.3 gram (sanaos bénten-bénten ti kota-kota ka kota-kota). Dina gilirannana dibagi kana genep obol 0.72 gram, dibagi deui jadi opat koin leutik 0.18 gram sareng diaméterna 5 sareng 7 milimeter.

Dramma modéren

Drachma lami, kalayan nami hébat sareng perkasa, diwanohkeun deui kana kahirupan Yunani dina satengah mimiti abad ka-1832, dina XNUMX, teu lami saatos ngadegna nagara. Éta dibagi kana 100 lepta, sababaraha tambaga sareng anu sanés tina pérak, sareng aya 20 koin emas drachma kalayan 5.8 gram logam mulia ieu.

Dina 1868 Yunani ngagabung sareng Uni Monetér Latin, sistem anu ngahijikeun sababaraha mata uang Éropa kana hiji, dianggo ku nagara-nagara anggota, sareng anu tetep berlaku dugi ka taun 1927. Kusabab éta ngagabung sareng grup drachma janten sarimbag dina beurat sareng nilai ka Perancis Perancis.

Tapi Uni Moneter Latin ieu runtuh dina Perang Mimiti sareng saatos konfrontasi éta, di Républik Anyar Héléna, koin anyar sanésna dicitak. Sareng naon anu kajantenan kana tikét? Uang Kertas anu dikaluarkeun ku National Bank Yunani medar antara taun 1841 sareng 1928 teras Bank Yunani teraskeun ngalakukeun éta ti 1928 dugi ka 2001 wanoh nalika euro asup ka tempat kajadian.

Tapi naon anu aya di abad ka-XNUMX sateuacan drakma? A koin disebut Phoenix, anu diwanohkeun teu lami saatos nagara ngagaduhan kamerdekaan ti Kakaisaran Utsmaniyah. Nya dina 1832 yén phoenix diganti ku drachma anu dihias ku effigy Raja Oto ti Yunani, raja Yunani modéren munggaran.

Sakumaha sering kajadian nalika aya inflasi, sareng Yunani ngagaduhan sajarah ékonomi anu cukup kajadian, Sapanjang abad ka-XNUMX, uang kertas sareng pecahan anu beuki ageung parantos munculs. Utamana dina jaman penjajahan Nazi dina WWII.

Tapi neraskeun sareng sajarah koin terkenal ieu, urang tiasa nyarios drachma modéren kadua anu némbongan tepatna saatos Nazi murag. Sakali Yunani dibébaskeun, inflasi nyebar sareng ngan ukur artos kertas anu dicetak, tina nambihan jumlahna.

Dina taun 50an urang asup kana jaman katilu tina drachma modéren, aya nurunkeun peunteunna nilai sareng pangajen tina mata uang sareng tagihan denominasi handap janten teu sirkulasi. Nilai tukeur tetep dina kurs 30 drachmas kana dolar dugi ka 1973. Upami urang gaduh mémori, kirang langkung sekitar éta Krisis Minyak lumangsung sareng kaayaan kauangan mulai robih, henteu ngan ukur di Yunani tapi di sakumna dunya.

Saeutik saeutik, beuki seueur drachmas anu diperyogikeun kanggo mésér dolar sareng kitu we sumping ka 2001, nalika Yunani ngagabung sareng Uni Éropa sareng drachma lirén medar, digentos ku euro.

Caritana teraskeun, dunya teras-terasan nyanghareupan krisis, serikat pekerja sareng perpecahan, dolar maréntah, euro nandingan, yuan beuki bersinar, janten teu aya anu tiasa mastikeun yén hiji dinten Uni Éropa moal ngaleyurkeun sareng drachma bakal balik deui penampilan di Yunani. Naon anu anjeun pikirkeun?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*