Mitos Apollo

Gambar | Pixel

Salah sahiji mitos anu paling penting tina dunya klasik nyaéta Apollo, anu nungkulan déwa prajurit anu seniman dina waktos anu sami sabab anjeunna kantos dibarengan ku muses sareng mangrupikeun bek puisi sareng musik anu hébat. Anjeunna mangrupikeun déwa anu paling dihormat Yunani kuno sareng salah sahiji anu paling serbaguna.

Upami anjeun resep kana mitologi Yunani, anjeun moal sono kana tulisan ieu dimana kami bakal naroskeun perkawis tokoh Phoebus (sapertos urang Roma terang déwa ieu), pentingna mitos Apollo, asal usulna, karirna sareng kulawargana, diantara masalah anu sanés.

Saha éta Apollo?

Numutkeun ka mitologi Yunani, Apollo mangrupikeun putra Zeus, dewa Olimpus anu paling kuat, sareng Leto, putri ti titan anu disembah salaku déwi wengi sareng siang siang silih ganti.

Zeus mimitina resep ka Asteria, anu sadérék Leto, sareng nyobian nyandak anjeunna ku paksa. Nanging, anjeunna berhasil kabur ngajantenkeun puyuh tapi nalika ketuhanan ieu terus ngaganggu anjeunna, anjeunna tungtungna ngalungkeun dirina ka laut sareng ngajantenkeun janten pulau Ortigia.

Nalika anjeunna henteu ngahontal cita-citana, Zeus teras neuteup ka Leto anu bales sareng tina hubungan éta janten hamil ku Apollo sareng kembar Artemis na. Nanging, pamajikan Zeus anu sah, Hera, saatos terang petualangan salakina, ngamimitian penganiayaan anu parah ngalawan Leto dugi ka anjeunna nyungkeun bantosan putrina Eileithyia, déwi kalahiran, pikeun nyegah kalahiran titanid.

Gambar | Pixel

Kusabab ieu numutkeun mitologi, Leto ngaraosan pikasieuneun salami salapan dinten tapi berkat campur tangan sababaraha dewa anu karunya ka Leto, kalahiran Artemis diidinan sareng anjeunna gancang janten sawawa pikeun indungna. Indungna. kalayan nganteurkeun lanceukna Apollo. Sareng kitu kajantenan. Nanging, Artemis kagum pisan ku sangsara indungna anu anjeunna mutuskeun tetep parawan salamina.

Tapi kajadian éta henteu liren waé di dinya. Henteu ngahontal cita-cita na, Hera deui nyobian ngaleupaskeun Leto sareng murangkalihna ku ngirim python pikeun maéhan aranjeunna. Deui, para dewa kasihan nasib Leto sareng ngajantenkeun Apollo tumuh dina opat dinten kanggo maéhan monster ku sarébu panah.

Kusabab éta oray mangrupikeun sato ketuhanan, Apollo kedah ngalakukeun pancegahan kusabab maéhan éta sareng dimana python murag, Oracle of Delphi didirikeun. Putra Zeus janten papayung ti tempat ieu, pikeun engké ngabisikkeun ramalan dina kuping para peramal atanapi pythias.

Tapi permusuhan Hera sareng Leto henteu lirén di dieu tapi mitos Apollo nyaritakeun yén duanana Artemis sareng anjeunna kedah ngajaga pelindung indungna salamina, sabab Hera henteu kantos lirén nyiksa dirina. Salaku conto, numutkeun mitologi Yunani, si kembar maéhan 14 putra Níobe, anu nyindiran titan anu teu damang, sareng raksasa Titius, anu hoyong maksa anjeunna.

Kumaha carana Apollo diwakilan?

Gambar | Pixel

Anjeunna sieun ku déwa anu sanés sareng ngan sepuhna anu tiasa nahan anjeunna. Anjeunna diwakilan salaku saurang nonoman anu tampan sareng tanpa janggot anu sirahna dihias ku karangan bunga laurel sareng dina pananganna anjeunna nyepeng kubah atanapi lir anu dipasihkeun ku Hermes. ku nyungkeun hapunten pikeun nyolong bagian sapi Apollo. Nalika anjeunna mimiti maénkeun instruménna, putra Zeus heran janten pangagum musik anu hébat sareng aranjeunna janten rerencangan anu hébat.

Apollo ogé diwakilan numpak karéta emas Matahari yén opat kuda megah narik pikeun meuntas langit. Kusabab kitu, anjeunna ogé dianggap salaku déwa cahaya, Helios janten déwa Surya. Nanging, dina sababaraha waktos sajarah duanana déwa diidentifikasi dina hiji, Apollo.

Naon kado ti déwa Apollo?

  • Apollo biasana digambarkan salaku déwa seni, musik, sareng puisi.
  • Ogé olahraga, bow sareng panah.
  • Anjeunna mangrupikeun déwa maot, panyakit sareng bala, tapi ogé déwa penyembuhan sareng perlindungan ngalawan kakuatan jahat.
  • Apollo diidentifikasi ku cahaya bebeneran, alesan, kasampurnaan sareng harmoni.
  • Anjeunna pelindung angon sareng domba, pelaut sareng pamanah.

Apollo sareng clairvoyance

Numutkeun ka mitos Apollo, dewa ieu ngagaduhan kakawasaan pikeun ngirimkeun kado ti batur pikeun batur sareng ieu kasus sareng Cassandra, pendeta sareng putri Priam Raja Troy, anu anjeunna masihan kado nubuat pikeun tukeur sapatemon kadagingan. Nanging, nalika anjeunna akur kana fakultas ieu, awéwé ngora nolak kacintaan dewa sareng anjeunna, rumaos jed, dilaknat, janten henteu saurang ogé percanten prediksi na.

Éta sababna nalika Cassandra hoyong ngingetkeun jatuhna Troy, ramalanana henteu dianggap serius sareng kota ancur.

Apollo sareng oracle

Gambar | Pixel

Numutkeun ka mitologi klasik, Apollo ogé ngagaduhan kado divinatory, ngungkabkeun ka manusa yén nasib takdir sareng oracle na di Delphi (tempat anjeunna maéhan oray Python) penting pisan pikeun sadaya Yunani. Oracle Delphi aya di pusat agama di handapeun gunung Parnassus sareng urang Yunani angkat ka kuil dewa Apollo pikeun diajar ngeunaan pikahareupeun na tina sungut Pythia, pendeta anu komunikasi langsung sareng déwa ieu.

Apollo sareng Perang Trojan

Mitos Apollo nyarios yén Poseidon, dewa laut, ngutus anjeunna ngawangun tembok di sakitar kota Troy pikeun ngajagi tina musuh. Nalika raja Troy henteu kersa mayar dewa, Apollo males dendam ku ngirim bala ka kota.

Teras, Apollo campuh dina Perang Trojan sanaos kanyataanna mimitina Zeus nyungkeun déwa pikeun nétral dina konflik éta. Nanging, aranjeunna tungtungna ngiringan ilubiung dina éta. Salaku conto, Apollo sareng Aphrodite ngayakinkeun Ares tarung di sisi Trojan kumargi dua putra Apollo, Hector sareng Troilus, mangrupikeun bagian ti sisi Trojan.

Sajaba ti éta, Apollo ngabantosan Paris maéhan Achilles, janten anjeunna anu ngarahkeun panah pangeran Trojan ka hiji-hijina titik lemah pahlawan Yunani: keuneung na. Anjeunna ogé nyalametkeun Aénaas tina maot di tangan Diomedes.

Kulawarga Apollo

Apollo ngagaduhan seueur, seueur pasangan sareng murangkalih. Janten dewa kageulisan anjeunna ngagaduhan pameget lalaki sareng awéwé.

Pecinta lalaki na nyaéta:

  • Gondok
  • Cipariso

Di sisi anu sanésna, anjeunna ngagaduhan seueur pasangan awéwé anu ngagaduhan turunan.

  • Kalayan Muse Talía anjeunna ngagaduhan Coribantes
  • Kalayan Dríope ka Anfiso
  • Kalayan Creusa anjeunna janten bapak Ion
  • Kalayan Deyone anjeunna ngagaduhan Miletus
  • Kalayan Coronis ka Asclepius
  • Kalayan nymph Cyrene ngalahirkeun Areisteo
  • Sareng Ftía anjeunna nyandung Doro
  • Sareng Qione anjeunna ngagaduhan Filamón
  • Kalayan Psámate anjeunna ngalahirkeun Lino

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*