Mitos tina Amazons

Gambar | Pixel

Dina imajinasi anu populér, Amazon mangrupikeun prajurit anu gagah sareng galak anu perang di Persia atanapi Yunani Kuno némbak busur naék dina kuda. Aya seueur legenda ngeunaan aranjeunna sareng seueur anu heran naha aya bebeneran dina éta.

Upami anjeun ogé kantos naros ka diri nyalira patarosan anu sami, dina postingan salajengna kuring bakal nyarioskeun perkawis mitos Amazon, saha éta, dimana asalna sareng naon anu urang terang ngeunaan éta.

Saha éta Amazon?

Carita ngeunaan Amazon anu parantos sumping ka kami pakait sareng mitologi Yunani. Numutkeun ka anjeunna, Amazon mangrupikeun jalma perjurit anu kuno pisan dikawasa sareng kabentuk ngan ukur awéwé.

Urang Yunani ngajelaskeun aranjeunna salaku awéwé anu gagah sareng pikaresepeun tapi bahaya pisan sareng bajingan. Aranjeunna sakuduna cicing di koloni terasing anu ibukota na Themiscira, numutkeun ka Herodotus, kota anu benteng anu ayeuna bakal janten kalér Turki.

Numutkeun ka sejarawan ieu, Amazon parantos kontak sareng lalaki Skéthian sareng cinta sareng aranjeunna tapi henteu hoyong dikurung dina kahirupan rumah tangga, janten aranjeunna nyiptakeun masarakat énggal di dataran padang rumput hejo Eurasia dimana aranjeunna neraskeun adat karuhun .

Nanging, aya modifikasi alit dina carita anu dicarioskeun ngeunaan Amazon. Salaku conto, Numutkeun ka Strabo, unggal taun Amazons ngagolér sareng tatangga lalaki pikeun baranahan sareng neraskeun nasabna. Upami aranjeunna ngalahirkeun budak awéwé, orok bakal tumuh sareng aranjeunna salaku Amazon deui. Di sisi anu sanésna, upami aranjeunna ngalahirkeun budak, aranjeunna ngabalikeun ka lalaki atanapi dina kasus anu paling parah, aranjeunna ninggali atanapi ngurbankeun.

Pikeun panulis sapertos Paléfato, Amazons henteu pernah aya tapi mangrupikeun lalaki anu disalahkeun awéwé kusabab nyukur janggotna.

Naha Amazon aya?

Gambar | Pixel

Pikeun waktos anu lami, mitos tina Amazon sakumaha éta: legenda. Nanging, dina 1861 sarjana klasik Johann Jakob Bachofen nyebarkeun tésis anu ngahudangkeun kacurigaan ngeunaan ayana aranjeunna nalika anjeunna negeskeun yén Amazon nyata sareng umat manusa dimimitian dina kaayaan matriarki

Ayeuna, sababaraha panaliti nyatakeun yén mitos tina Amazon tiasa ngagaduhan dasar anu nyata. Dina akhir abad ka-XNUMX, nekropolis dipendakan caket wates antara Kazakhstan sareng Rusia, dimana sésa-sésa awéwé anu dikubur kalayan senjatana parantos dipendakan.

Kapendakan mastaka anu ngagulung dina awak bikang anu tétéla maot dina perang pisan anu matak. Ogé tulang tina suku ruku budak awéwé rumaja anu nyarioskeun kahirupan dina kuda.

Panilitian anu béda anu dilakukeun nunjukkeun yén awéwé éta urang Scythians, hiji suku nomaden anu aya rébuan taun pas sareng jaman kuno Yunani (XNUMXth - XNUMXth abad SM). Bagéan na sapuk: dina hijrahna, urang Skétsia dugi ka Turki ayeuna, dimana numutkeun carita mitos aranjeunna bakal ngiringan dina Perang Trojan. Nyatana, disebatkeun yén pahlawan Yunani Achilles gaduh perang tanding dina Perang Trojan ngalawan Penthesilea, hiji ratu awéwé Amazon ti Ares.

Anjeunna dibédakeun ku seueur manpaatna di Troy nalika ngepung sateuacan Achilles ngéléhkeun anjeunna ku nyuduk dada na ku tumbak. Ningali maotna, Achilles kagum ku kageulisanana sareng ngubur anjeunna di sisi Walungan Scamander.

Langkung ti sapertilu awéwé Scythian anu dipendakan dina sababaraha beunghar neropolises dikubur sareng senjatana sareng seueur anu ngalaman perang, sapertos lalaki. Ieu nunjukkeun yén aranjeunna tiasa perang sareng lalaki sareng dina indikasi ieu dasar tina mitos tina Amazon tiasa dipendakan.

Naon anu di mitos tina Amazon nyarios?

Gambar | Pixel

Mitos para Amazon panginten mangrupikeun kaleuleuwihan kanyataan anu dilakukeun ku sababaraha ahli sajarah Yunani sapertos Herodotus anu hoyong masihan epik anu tangtu pikeun jalma-jalma pendekar anu megah. Sadayana sigana nunjukkeun yén éta ngan saukur hiperbola para pajuang Skythian, anu dikenal di dunya klasik kusabab kamampuan némbak ku gandhewa sareng ngadominasi nunggang kuda.

Istilah amazon asalna tina basa Yunani "amanzwn" anu hartosna "jalma anu henteu ngagaduhan payu." Ieu nuduhkeun prakték anu dilakukeun ku Amazons sareng budak awéwé nalika dilahirkeun, di mana payudara dipotong sahingga nalika aranjeunna déwasa aranjeunna langkung saé tiasa nahan busur sareng tumbak.

Nalika urang ningali karya seni dimana Amazon Amazon Amazon diwakilan, urang henteu ningali tanda-tanda prakték ieu kusabab éta selalu muncul sareng dua buah dada sanaos kalayan hak anu biasana ditutupan. Dina patung éta, Amazon diwakilan gelut ngalawan Yunani atanapi terluka saatos pendakian ieu.

Di sisi sanésna, Amonon cenah ngadirikeun seueur kota kalebet Epesus, Smyrna, Paphos, sareng Sinope. Dina mitologi Yunani, serangan militér ti Amazons seueur pisan sareng aranjeunna diwakilan salaku musuh Yunani.

Carita-carita ieu sering nyaritakeun perjuangan antara para ratu Amazon sareng pahlawan Yunani, contona tempur Penthesilea ngalawan Achilles dina Perang Trojan atanapi adu Hercules ngalawan Hippolyta, adina anu tiheula, salaku bagian tina salah sahiji dua belas karyana. .

Disebutkeun ogé yén Amazon turunan Ares, déwa perang, sareng ti nymf Harmony.

Saha anu disembah ku Amazon?

Gambar | Pixel

Sapertos anu diarepkeun Amon nyembah déwi Artemis sareng sanés déwa. Anjeunna putri Zeus sareng Leto, adi kembar Apollo sareng déwi moro, sato galak, keperawanan, babu awéwé, kalahiran. Salajengna, anjeunna dikredit kalayan meringankeun panyakit awéwé. Numutkeun ka legenda, Artemis ngajantenkeun pituduh pikeun pejuang luar biasa ieu kusabab cara hirupna.

The Amazons disababkeun ku pangwangunan candi ageung Artemis, sanaos teu aya buktos anu dipercaya pikeun ieu.

Naon Amazon anu paling kasohor?

  • pentésilea- Ratu Amazon anu ilubiung dina perang Trojan kalayan wani pisan dina perang. Anjeunna binasa di tangan Achilles sareng Antianira ngagentos anjeunna dina tahta. Dicarioskeun yén anjeunna mendesain hatchet.
  • anti amarah: Disebutkeun yén anjeunna maréntahkeun mutilasi lalaki nalika aranjeunna dilahirkeun kusabab anu lumpuh ngajantenkeun cinta langkung saé.
  • Hippolyta: adina Penthesilea. Anjeunna gaduh sabuk sihir anu kakuatanana masihan anjeunna langkung unggul tibatan prajurit sanésna di medan perang.
  • Melanippe: adina Hipólita. Hercules cenah nyulik anjeunna sareng ngaganti kabébasan dirina nungtut sabuk sihir Hippolyta.
  • Otrera: mangrupikeun kakasih déwa Ares sareng indung Hipólita.
  • Myrina: Éléh Atlantik sareng tentara Gorgons. Anjeunna ogé maréntah Libya.
  • Talestria: Ratu Amazon sareng nyarios yén anjeunna ngarayu Alexander anu Agung.

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*