Kumaha adat istiadat urang Maya

Naon adat istiadat urang Maya? Upami anjeun parantos nganjang ka Mexico kidul sareng ningali tempat sapertosna Chichen Itzadina Samenanjung Yucatanatawa Comalcalco, pastina anjeun parantos naroskeun ka diri nyalira kana patarosan ieu. Kusabab éta peradaban Mesoamerican kuna éta masih ngahudangkeun minat pisan ka kami.

Salami langkung ti tilu rébu taun sajarah na, budaya Maya ngahontal tingkat luhur pangwangunan. Anjeunna tiasa ngawangun piramida kolosal sareng pangwangunan anu sanés anu sampurna tahan waktosna; pikeun ngatur sistem politik rumit dina struktur nagara kota; ngadegkeun jaringan komérsial sareng daérah anu lega sareng pikeun ngahontal tingkat pangwangunan intelektual anu penting, kalayan tulisan anu paling maju di Amérika Tengah. Upami anjeun hoyong mendakan kumaha adat istiadat urang Maya, kami ajak anjeun teraskeun maca.

Kumaha adat istiadat urang Maya dina jaman kaagunganana maksimum

Cara anu pangsaéna pikeun ngadeukeutan adat istiadat urang Maya nyaéta fokus kana waktos kadatangan urang Spanyol. Sareng ieu kusabab dua alesan: éta mangrupikeun tahap anu paling didokumentasikeun sareng waktos nalika peradaban éta ngahontal tingkat pangembangan anu langkung luhur. Urang bade ningali adat istiadat ieu nyusunna di daérah anu béda-béda di masarakat.

Agama

Sapertos tatangga Amérika Tengahna, urang Maya ogé musyrik. Diantara déwa-déwi aranjeunna, nyaéta Itzamna, dewa panyipta anu ogé ngawujudkeun kosmos sareng, langkung khusus, matahari. Tapi ogé anu opat caak atanapi déwa badai; éta Pawatun ngayakeun Bumi sareng bacab aranjeunna lakukeun hal anu sami sareng cakrawala.

Ogé penting pisan déwa tina oray bulu, anu nampi nami anu béda-béda gumantung kana daérah (contona, dina Yucatan disebatna Kukulcan), sareng Quetzalcoatl, dewa kahirupan. Urang Maya bahkan ngagaduhan buku suci na tentang asal-usul mitos dunya. Éta anjeunna Popol Vuh, disebut ogé éta Buku Naséhat pikeun ngahudangkeun seueur élmu peradaban anjeun.

Pandangan Comalcalco

Comalcalco

Di sisi anu sanésna, bangsa Maya gaduh konsép dewa anu rada kejem. Aranjeunna mayar upeti ka aranjeunna ku pangorbanan manusa sabab aranjeunna yakin yén éta kumaha aranjeunna tuangeun sareng nyenangkeun aranjeunna. Tapi, salaku tambahan, urang tiasa nyarios yén aranjeunna maéhan hirup langkung lami. Urang Maya percanten yén ku nyayogikeun kahirupan pikeun déwa-déwi na, aranjeunna manjangan déwana.

Éta sanés hiji-hijina alesan aranjeunna ngorbankeun manusa. Éta ogé dilaksanakeun pikeun nyuhungkeun panén anu saé sareng masalah sanés anu aya hubunganana sareng fungsi Alam Semesta sapertos musim sareng cuaca.

Tungtungna, nalika Olimpus maranéhanana ngan ukur ditakdirkeun pikeun déwa, urang Maya gaduh langit nyalira. The Xibalba Éta tempat éta, tapi duanana saé sareng anu goréng angkat ka tempat éta. Gumantung kana kalakuanana, aranjeunna diperlakukeun hampang atanapi kasar di ditu.

Upacara Maya

Patali sareng agama mangrupikeun upacara-upacara masarakat Maya. Ieu sanés kasus dina sadaya kasus, sababaraha diantarana jorok. Tapi, kumaha waé ogé, sagala hal anu aya hubunganana sareng polah ritualna pasti bakal narik perhatian anjeun. Kami badé nunjukkeun anjeun sababaraha upacara ieu.

Nyembah cénotes

Torcas ieu atanapi daérah daérah karst sunken sering pisan di semenanjung Yucatan, dimana aya kota wisata anu disebut Riviera Maya. Kumaha anjeun nganjang ka aranjeunna upami anjeun angkat ka daérah éta, kami bakal nyaritakeun yén, pikeun urang Maya, cénotes éta Tempat suci. Aranjeunna dianggap gerbang ka alam dunya sareng janten ngalakukeun upacara sareng pangorbanan di jerona.

Kaulinan bola, teu tiasa dihindari nalika nyarioskeun kumaha adat kabiasaan urang Maya

Pisan béda karakter kagungan kota ieu teh pok kana pok atanapi kaulinan bola, salah sahiji upacara anu pang populerna di adatna. Malah dinten ayeuna anjeun tiasa ningali dina situs-situs arkéologis lapangan dimana éta dilakukeun. Tapi éta ogé penting pisan pikeun urang Maya. Ngaliwatan partéyna, aranjeunna ngabéréskeun perselisihan antara kota, nyaéta, éta mangrupikeun alternatif pikeun perang.

Médan buruan

Lapangan permainan bola di Monte Alban

Nanging, jalma-jalma anu kaleungitan kejutan biasana euthanized. Kusabab kitu, éta ogé ngagaduhan anu kawéntar komponén ritual. Nalika anjeun bakal resep terang naon waé kaulinan ieu diwangun, kami bakal nyaritakeun yén éta ngeunaan ngalirkeun bola kana jaring batu tanpa némpél kana taneuh. Sareng aranjeunna ngan ukur tiasa nabrak taktak, siku atanapi cangkéng.

Hanal Pixan, dinten na maot

Sapertos kaayaan ayeuna, urang Maya ogé ngagaduhan dinten maotna. Éta festival hanal pixan sareng émut ka jalma anu dipikacinta kalayan menyan, musik, tuangeun, sareng upacara anu sanés.

Tindakan aprésiasi pikeun panén

Sukur pikeun panén mangrupikeun kalakuan anu aya dina sagala budaya di dunya, baheula sareng ayeuna. Urang Maya gaduh sababaraha upacara pikeun prosés kasuburan di bumi.

jeung Pa Puul aranjeunna dipénta langit hujan sareng sareng Sac Ha aranjeunna naroskeun jagong kanggo dikembangkeun. Sakali buah bumi parantos dikumpulkeun, aranjeunna ngahaturkeun nuhun ka aranjeunna kalayan jogét Nan Patch. Pikeun upacara terakhir ieu, aranjeunna nyiptakeun bonéka tina potongan jagung, nempatkeun kana altar sareng nyembah solat nalika nginum pinol, didamel ku jagong nyalira.

Ritual séjén

Tungtungna, anu Xukulen Éta upacara ngadeukeutan Itzamna, dewa panyipta, pikeun naroskeun ka anjeunna pikeun kaséhatan sareng karaharjaan, sedengkeun Hetzmek éta mangrupikeun salah sahiji upacara baptisan pikeun barudak leutik.

Politik sareng struktur sosial

Urang Maya kagungan salaku pamaréntahanana nyaéta monarki, sanaos bénten pisan sareng anu aya contona di Spanyol, Inggris atanapi Perancis dina jaman éta. Nanging, aya kamiripan anu tangtu. Raja-raja na dianggap putra déwa sareng, ku alatan éta, kakuatanana asalna tina ketuhanan. Dina waktos anu sasarengan, aranjeunna ngalaksanakeun pamaréntahan kota-kota atanapi wilayah na bahkan bertindak salaku pandita.

Bait Jaguar Ageung

Candi Jaguar Ageung

Ngeunaan masarakat, kelas atasan atanapi kelas luhur dibentuk, salian ti raja nyalira, ku anu sanés pandita watek dukun. Agama penting pisan di dunya Maya sabab éta dukun ngagaduhan kakawasaan anu hébat. Aranjeunna malah ilubiung dina kaputusan raja. Tungtungna, anak tangga katilu diantara anu beunghar nyaéta bangsawan, anu judulna turun-tumurun sareng anu ogé mamatahan ka raja.

Di sisi anu sanésna, aya kelas handap anu pagawé jeung pagawé gigireun tautan anu panghandapna, anu budak. Anu terakhir kakurangan sadaya hak sareng mangrupikeun hak milik bangsawan anu ngagaleuh aranjeunna. Akhirna, kalayan kamekaran peradaban Maya, a kelas tengah, diwangun ku PNS, padagang, pengrajin sareng personil militér tingkat menengah.

Tentara sareng perang

Justru perang éta penting pisan dina méntalitas jalma-jalma pra-Columbian ieu. Aranjeunna sering diantara aranjeunna atanapi ngalawan daérah caket dieu sareng pasukan Maya parantos siap sareng paripolah disiplin badag. Aya tentara bayaranTapi sadaya lalaki déwasa anu séhat diperyogikeun pikeun ilubiung dina perang, sareng katingalina awéwé ogé ngagaduhan peran dina konflik ieu.

Di sisi anu sanésna, pendékar Maya ieu dianggo salaku senjata ruku sareng panah. Tapi, utamina aranjeunna nganggo atlatl, pamali panah, sareng parantos aya di jaman Spanyol, pedang panjang atanapi hébat. Salaku tambahan, aranjeunna dijejeran awakna ku baju wesi didamel tina katun empuk dikeras ku cai uyah.

Kota sareng arsitéktur Maya, anu paling dikenal ku adat Maya

Kota-kota di kota pra-Columbian ieu henteu direncanakeun urbanis. Janten, dilegaan henteu teratur. Nanging, ampir sadayana diantarana ngagaduhan pusat anu diwangun ku gedong upacara sareng administrasi sareng, sakitar ieu, sababaraha daérah padumukan anu ditambahan ku waktosna.

teuing langkung kompleks nyaéta arsitektur Maya, dugi ka peradaban ieu dianggap salah sahiji jaman baheula anu paling maju dina hal pangwangunan. Aranjeunna malah ngagaduhan padamel khusus.

Observatorium Palénque

Observatorium Palenque

Aranjeunna ngawangun kotak, teras, lapangan pikeun kaulinan bola na sacbeob atanapi jalan tol. Tapi di luhur sadaya istana, candi, piramida komo observatorium. Seueur tina konstruksi ieu, salaku tambahan, éta dihias ku lukisan, patung atanapi relief stucco.

Sugan salah sahiji wangunan anu suksésna nyaéta piramida triassic. Éta diwangun ku wangunan utama diapit ku dua anu langkung alit di sisina sareng nyanghareup ka jero, sadayana diwangun dina permukaan dasar anu sami. Aranjeunna sumping pikeun ngajantenkeun aranjeunna ukuran anu ageung sareng dipercaya yén bentuk ieu aya hubunganana sareng mitologi kota éta.

Kasenian Maya

Kasenian Maya ngagaduhan tujuan utamina upacara agama, sanaos ogé ngaliput jejer anu sanés. Éta diwangun ku batu atanapi patung kai, lukisan, batu mulia, sareng keramik. Aranjeunna kagungan predilection khusus pikeun warna héjo sareng biru pikeun anu aranjeunna sering ngagunakeun giok nada-nada éta.

Di sisi anu sanésna, di kota-kota aranjeunna stelae dina batu. Tapi di luhur sadayana, fasad dihias ku stucco dicét dina kelir caang. Nyatana, aranjeunna ngagaduhan jurusan lukisan mural. Sedengkeun pikeun keramikna, aranjeunna terang téknik némbakan canggih sanaos aranjeunna henteu ngagaduhan roda potter. Kusabab kitu, potongan buleud sapertos gelas didamel kalayan téhnik anu sanés sapertos roll warping.

Bahasa sareng tulisan, penting pikeun terang kumaha adat kabiasaan urang Maya

Unggal daérah peradaban ieu ngagaduhan basa nyalira. Nanging, aranjeunna sadayana asalna tina basa umum anu disebat proto-mayan dipercaya lahir di dataran luhur Guatemala. Kitu ogé, sadaya téks anu diawétkeun dina Periode Klasik (sakitar abad ka-XNUMX SM) siga anu ditulis dina naon anu disebut cholti atanapi basa Maya klasik.

Justru sistem nyerat kota ieu penting pisan pikeun terang adatna. Sareng ieu kusabab dua alesan: ngahontal tingkat luhur sophistication sareng, pang luhurna, kami terang aranjeunna berkat prasasti sareng téks anu aranjeunna tinggaleun ti kami.

The Dresden Codex

Dresden Codex

Sanaos aya panaliti anu nolak éta, anu sanés nunjukkeun yén tulisan ieu maju pisan. Sampel anu mimiti aya ti abad ka-XNUMX SM. Tapi sateuacana, parantos aya sistem panulisan Mesoamerican anu sanés sapertos Zapotec.

Ieu mangrupikeun jenis a tulisan glyphic, maksudna, dumasar kana hieroglyphics dina gaya, contona, urang Mesir kuno. Badé sakedik langkung jero, kami bakal nyaritakeun naon anu dianggo logogram atawa ngagambarkeun kecap, digabungkeun jeung tanda syllabic. Sareng ayeuna parantos ampir sadayana diartikeun.

Opat buku Maya pra-Columbian dilestarikan. The Madrid Codex mangrupikeun jinis divinatory sareng dumasar kana tsolkin atanapi siklus suci pikeun jalma-jalma Mesoamerika ieu. The Dresden Codex éta ngandung tabel astronomi sareng astrologis, ogé pedaran upacara anu aya hubunganana sareng taun énggal. Pikeun bagian na, Paris Codex Éta dianggap mangrupikeun jinis manual pikeun pendeta Maya. Tungtungna, éta Codex Grolier, anu kaaslianana dibantah dugi ka ayeuna, nembé dikonfirmasi leres sareng ngandung gambar déwa.

Astronomi sareng kalénder Maya

Sakitu seueur anu didugikeun perkawis élmu astronomi sareng tanggal kalénder Maya yén perlu dibahas ngeunaan sadayana. Leres kota pra-Columbian ieu neuleuman awak langit kalayan ati-ati.

Tapi tujuanana sanés kawawuhan alam semesta, tapi ngagaduhan tujuan astrologi, gaib. Salaku panasaran, kami bakal nyaritakeun yén aranjeunna nganggap samagaha panonpoé sareng bulan salaku khusus musibah musibah.

Sedengkeun pikeun kalénder, urang Maya kahontal ngitung taun surya malah langkung saé tibatan urang Eropa jaman na. Aranjeunna ngabagi waktosna kana sababaraha dinten atanapi dulur dulur, skor atanapi winai sareng 360 dinten dinten atanapi tun. Tapi sami, éta didasarkeun kana tilu siklus waktos anu saling caket: anu kasebut di luhur tsolkin, 260 dinten; éta haab tina 365 sareng telepon kabayang almenak, 52 taun.

Mural Maya

Lukisan mural Maya

Ékonomi sareng perdagangan

Tungtungna, kami bakal nyaritakeun ngeunaan ékonomi Maya. Ngeunaan tatanénna, sigana mah aranjeunna terang téhnik canggih. Aranjeunna latihan éta di teras sareng permukaan diangkat anu sanés yén aranjeunna watered liwat saluran. Diantara hasil tatanén anu diala, jagong, singkong, kacang lega, labu, kembang matahari atanapi katun penting pisan. Tapi éta cacao, utamina ku kelas penguasa na, dugi ka kadang dianggo salaku mata uang.

Di sisi anu sanésna, Maya sigana parantos padagang badag. Kota-kota ageung dirayakeun pasar sareng aranjeunna janten pusat komersial anu penting. Barang diangkut ku sato di sapanjang jalanna atanapi ku parahu ngalangkungan walungan sareng ngahontal sakabeh wilayah Mesoamerican. Barang anu kawéntar nyaéta tékstil, perhiasan atanapi keramik, tapi ogé produk pangan.

Kasimpulanana, kami parantos nunjukkeun anjeun kumaha adat istiadat urang Maya, salah sahiji jalma pra-Columbian anu paling maju di buana Amérika. Aranjeunna ngawangun masarakat anu resep pisan kana astronomi sareng arsitektur, tapi ogé pikeun perdagangan sareng barang berharga.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*