Walungan pangpanjangna di dunya

Walungan anu pangpanjangna di dunya sigana sanés anu urang sadayana pikirkeun nalika urang ditaros. Atanapi, sahenteuna, éta henteu ngan ukur hiji. Kusabab élmu henteu bérés satuju ngeunaan hal éta, bahkan ngeunaan kriteria anu kedah dituturkeun pikeun mutuskeun éta.

Pasti, upami anjeun kedah nyarios mana walungan pangpanjangna di dunya, anjeun bakal nunjuk Amazon. Sareng anjeun moal leres-leres lepat. Nanging, bagian anu saé pikeun para ahli, anu dumasar kana ciri anu sanés, bakal nyaritakeun yén éta nyaéta Nil. Hal anu paling panasaran nyaéta urang sadayana bakal leres. Éta gumantung kana kriteria naon anu urang dadasar.

Kriteria pikeun mutuskeun mana walungan pangpanjangna di dunya

Priori, sigana gampang pikeun netepkeun ukuran walungan. Éta bakal cekap nyandak titik lahir sareng sungutna sareng ngukur jarakna. Nanging, henteu gampang pikeun netepkeun watesan fisik éta. aya rombongan anu ngagabung janten saluran tunggal. Maka, sesah pikeun nunjukkeun persis dimana walungan dimimitian.

Salaku tambahan, bari sababaraha ahli ngandelkeun kriteria tina panjangna, batur ngalakukeun éta ku nempo aliran na. Nyaéta, dina méter kubik cai anu dialungkeun ka laut. Sacara prinsipna, upami badé netepkeun mana walungan pangpanjangna di dunya, patokan anu munggaran sigana langkung dipercaya. Nanging, sains ngaku duanana.

Kituna, anu pangsaéna pikeun urang laksanakeun nyaéta nawiskeun anjeun sadaya data relatif ka dua walungan anu disebatkeun sahingga anjeun tiasa ngawangun pendapat anjeun nyalira. Sareng, saliwatan, saprak urang nungkulan perjalanan di urang web, kami bakal nunjukkeun sababaraha tempat paling éndah anu dialaman ku aranjeunna.

Kali Nil, walungan pangpanjangna di dunya panjangna

Sakumaha anu parantos kami béjakeun ka anjeun, tempat kalahiran Nil henteu jelas. Éta dipikaterang pikeun ngalakukeunana dina tanzania kulon sareng seueur ahli nempatkeun asal na di danau Victoria. Tapi nalika cai danau kolosal ieu disayogikeun ku walungan, aya élmuwan anu milarian sumber Nil di Walungan Kagera, anak perusahaan panglobana.

Danau Victoria

Danau Victoria

Dilema ieu aya hubunganana kusabab, dina kasus anu munggaran, walungan Afrika anu hébat bakal panjangna 6650 kilométer. Nanging, dina kadua, nyaéta, upami Kagera dianggap tempat lahirna, éta bakal ngumbara 6853 kilométer.

Pikeun bérés ngahesekeun hal, walungan ieu kolosus ngagaduhan dua dahan. Anu kahiji nyaéta panggero Nil Bodas, anu bakal dilahirkeun nagara Rwanda sareng yén éta bakal ngalangkungan daérah Great Lakes. Pikeun bagian na, anu kadua nyaéta Nil Biru, anu lahir di danau tana, anu panggedéna tina Étiopia, sareng ngalangkungan Sudan ngagabung heula di ibukota nagara ieu, Khartoum.

Tungtungna, éta kosong di belah kidul-wétan Laut Tengah ngawangun anu disebut Délta Nil saatos ngalangkungan sapuluh nagara. Tapi salian ti éta, walungan Afrika langkung kirang ngalirna tibatan Amazon. Ieu nganteurkeun rata-rata 200 méter kubik ka Samudra Atlantik, sedengkeun Nil nyandak sajumlah cai genep puluh kali kirang. Sareng Amazon ogé langkung lega, kumargi dina bentang panglegana dugi ka dugi ka sabelas kilométer lega.

Di sisi anu sanésna, sakumaha anu parantos dijanjikeun ku anjeun, kami bakal mamatahan anjeun sababaraha hal éta tempat paling éndah anu tiasa didatangan di sisi Walungan Nil.

Danau Victoria

Kalayan ampir tujuh puluh rébu kilométer pasagi na, éta mangrupikeun situ anu pangageungna kadua di dunya saatos Superior, di Kanada. Basisir na kaasup tilu nagara: Tanzania, Uganda y Kenya sareng kéngingkeun namina ti ratu Meunangna Inggris.

Kalayan penyuluhan sapertos kitu, logis yén éta ngagaduhan kaajaiban alam. Pikeun masihan anjeun conto, urang bakal nyebut éta Curug Murchison atanapi Kabalega, anu kagolong Uganda sareng anu parantos nimbulkeun taman nasional. Aranjeunna saleresna mangrupikeun sapasang tilu curug ageung anu jangkungna maksimal opat puluh tilu méter jangkungna.

Bendungan Aswan

Sanaos sanés mangrupikeun monumén alami, urang nyarioskeun bendungan ieu kusabab pentingna modalna pikeun saluran Nil. Saleresna, éta diwangun ku dua bendungan anu luhur sareng anu handap. Tapi anu paling spektakuler nyaéta anu munggaran, diwangun dina lima puluhan abad ka tukang.

Bendungan Aswan

Bendungan Aswan

Mangrupikeun padamelan rékayasa kolosal anu dilaksanakeun pikeun nyegah walungan ngabahekeun. Ukuran anu ageung na bakal masihan anjeun ideu kanyataan yén éta ukuran ampir panjangna opat kilométer y ampir saratus sapuluh jangkung. Sedengkeun pikeun kandel dasarna, éta ampir hiji kilométer.

Supados aranjeunna henteu leungit, seueur monumén anu aya di daérah éta kedah dipindahkeun sateuacan padamelanana dilaksanakeun. Diantarana, nyaéta Kuil debod, dipindahkeun ka Madrid. Tapi ogé anu Ramses II sareng Dendur, dicandak ka Khartoum sareng New York masing-masing.

Kota kuno Meroe

Lokasina di Sudan, éta ibukota Karajaan Kush, salah sahiji ti dua anu ngawangun anu lami Nubia. Ayana ti saprak abad ka 350 SM, tapi ancur sakitar XNUMX Maséhi. Nanging, sésa-sésa témbok dilestarikan, éta Istana Karajaanéta kuil agung Amun sareng budak leutik anu sanésna. Éta henteu spektakuler sapertos daérah Mesir anu ku urang bakal dibahas salajengna, tapi éta ngagaduhan nilai arkéologis badag.

Lebak Raja-Raja

Ogé di sisi Walungan Nil aya sababaraha tugu pangpentingna di dunya: anu ti Mesir Kuno. Diantara ieu, anu aya di Lebak Raja-raja menonjol, anu dina gilirannana ngawangun sareng Tébes kuno set dinyatakeun Warisan Dunya.

Lebak diwangun ku kuburan sababaraha rupa firaun Karajaan Anyar sareng caket pisan aranjeunna anu megah candi Luxor sareng Karnak, ogé anu disebatna Lebak Ratu, Kalayan kuburan ieu digali dina batu. Tanpa diragukeun, éta mangrupikeun salah sahiji ensembel monumental anu paling megah di tepi Walungan Nil, dimana anjeun tiasa ningali seueur kaajaiban anu sanés, tapi ayeuna urang bakal fokus kana Amazon.

Kuil Luxor

Kuil Luxor

Amazon, walungan panggedéna di dunya ku aliran cai

Pikeun bagian na, Amazon rada langkung pondok tibatan Nil. Tapi panjang na ogé tunduk kana kontropérsi. Kartografer hidrografi sorangan henteu satuju.

Numutkeun ka Layanan Taman Nasional Amérika Serikat, Amazon ngagaduhan panjang 6400 kilométer. Nanging, Institut Geografi sareng Statistik Brasil nerbitkeun panilitian sababaraha taun ka pengker di mana nyatakeun yén walungan hébat ieu asalna di beulah kidul Peru sareng sanés di beulah kalér, sakumaha perkiraan dugi ka éta. Kalayan éta, Amazon kénging panjangna ka Nil. Tapi kontropérsi éta masih hirup sareng seuseueurna ilmuwan masih nganggap walungan Afrika langkung lami.

Kumaha waé ogé, upami sanés panjangna aliran atanapi lébarna janten ukuran, Amazon éléh deui Nil. Sedengkeun pikeun anu baheula, sapertos anu urang carioskeun, walungan hébat Amérika Kidul ngalir ka Atlantik rata-rata 200 méter kubik per detik. Sareng, ngeunaan lébarna, Amazon ngukur dina bagian utami 11 kilométer. Kalayan kecap séjén, anu sanésna bieu ditingali tina hiji basisir.

Di sisi anu sanésna, sakumaha anu parantos kami lakukeun sareng Nil, kami bakal nunjukkeun anjeun sababaraha tempat paling éndah anu anjeun tiasa tingali dina baskom walungan hébat Amérika Kidul.

Amazon

Sajumlah ageung cai anu dibawa walungan kalolobaanana jawab kanyataan yén tepi na mangrupikeun tempat leuweung pangageungna di dunya Amazon. Mangrupikeun paru-paru anu leres pikeun Bumi sareng ngagaduhan nilai ékologis anu teu kaétang duanana ku alesan ieu sareng kusabab éta ngagaduhan kabeungharan flora sareng fauna ageung pisan.

Amazon

Walungan Amazon

Sanaos éta mangrupikeun bagian tina Tujuh Kaajaiban Alam DunyaHanjakalna, ékosistem Amazon parantos bahaya dina mangtaun-taun kusabab kagiatan multinasional balak anu ageung sareng alesan sanésna.

Iquitos, Amazon Peruvian

Éta kota panggedéna di Amazon Amazon sareng parantos siap nampi palancong. Hanjakalna, éta mangrupikeun salah sahiji tempat utama pikeun nelepon Muriang karét anu ngancurkeun seueur daérah.

Di jerona anjeun tiasa nganjang ka anu geulis Katedral, kaajaiban neo-Gothic diwangun dina awal abad ka-XNUMX. Sareng ogé Casa del Fierro, Cohen sareng Moreyogé anu sepuh Istana Hotel, kaajaiban gaya seni deco. The Alun-alun Utama, dimana anjeun tiasa ningali Obelisk ka Pahlawan.

Manaus, ibukota Amazonas

Kami ngantepkeun sorangan sandiwara ieu ku kecap sanaos kota ieu, sacara logis, sanés ibukota leuweung leuweung Amazon sacara gembleng, tapi nagara Brasil Amazon. Nyatana, tempatna di tengah leuweung sareng namina mangrupikeun upeti anu didamel ku pendiri Portugis ka India Manaus, anu asalna ti na.

Pusat saraf na nyaéta Alun-alun San Sebastian, dimana éta berharga sareng maksakeun Amazonas Teater. Kami ogé mamatahan anjeun pikeun nganjang ka pusat bersejarah, kalayan seueur bumi anu indah anu diwangun nalika Rubber Rush; éta Pasar Adolpho Lisbon, kalayan langkung ti saratus taun sajarah, sareng Pusat Budaya Urang Sunda di Amazon, musium anu spektakuler ngeunaan suku-suku anu nyicingan leuweung gede ti saprak jaman kuno.

Amazonas Theatre di Manaus

Amazonas Theatre, di Manaus

Belém, lawang ka Amazon

Kota Brasil ieu dianggap salah sahiji kota utama gateways ka Amazon, kumargi ayana di muara walungan nyalira. Éta ogé ibukota daérah Brasil di Pará sareng éta ngagaduhan kota lami pinuh ku istana megah sareng musium.

Éta ogé nyorot Katedral Metropolitan, permata klasikis, sareng Castle of the Lord Santo Cristo de Presépio de Belém. Salaku tambahan, di Pasar Ver-o-Peso bakal ngamungkinkeun anjeun neuleumkeun kahirupan sapopoe di kota sareng Margal de las Garzas Park Éta nunjukkeun anjeun ratusan spésiés manuk cai. Akhirna, tong hilap didatangan teh Taman Botani Rodrígues Alves, diideuan ku Bois de Boulogne tina Paris dina tata perenahna, tapi sareng spésiés asli flora.

Kasimpulanana sareng balik kana kontropérsi ngeunaan walungan pangpanjangna di dunya, urang bakal nyaritakeun yén, ku panjangna nyaéta Nil. Tapi, ku jilidna, Amazon bakal nyulik judulna. Bisi wae, duanana aya di bankna seueur kaajaiban pikeun nawiskeun anjeun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*