Situ hébat di Amérika

Gambar | Pixel

Di wates antara Kanada sareng Amérika Serikat aya lima danau ageung anu ngadominasi daérah ageung sareng dimana massa cai tawar pangageungna di planét pekat: Michigan, Unggul, Ontario, Huron sareng Erie. Sanaos kalakuanana siga laut anu ditutup, cai na seger sareng ngandung teu kirang ti saperlima cadangan Bumi.

Lima danau hébat ieu nawiskeun mil ti pantai, gawir, bukit pasir, seueur mercusuar, pulau anu aya di basisir sareng kota-kota resor. Henteu héran upami disebat "basisir katilu" sabab danau ieu mangrupikeun habitat tina bénten jinis sato anu luar biasa. Salaku tambahan, parahu sagala jinis balayar ngaliwatan bentang cai tawar anu ageung ieu sareng umum pikeun pamayang sareng anu mikaresep kayak gaul sareng parahu layar, kapal uap kargo, kapal tunda, jsb.

Nganjang ka lima situ hébat di Amérika mangrupakeun ide anu saé pikeun liburan petualangan. Upami ieu masalah anjeun sareng anjeun badé didatangan aranjeunna, maka kuring bakal mendakan langkung seueur ngeunaan kaajaiban alam ieu.

Lake Michigan

Gambar | Pixel

Danau Michigan mangrupikeun salah sahiji tina lima situ hébat di Amérika Serikat tapi éta ngan hiji-hijina anu lengkep di jero nagara kumargi anu sanésna dibagi sareng Kanada. Éta dikurilingan ku nagara bagian Wisconsin, Illionis, Indiana sareng Michigan, anu dingaranan situ sorangan.

Situ ieu legana 57.750 kilométer pasagi sareng jero 281 méter. Éta dianggap danau panggedéna di jero hiji nagara sareng kalima di dunya. Volume na nyaéta 4.918 km kubik cai sareng Danau Michigan alamat seueur taman sareng pantai.

Sakitar 12 juta jalma cicing di sisi basisir na, seueur diantarana di tempat-tempat wisata alit anu hirup tina kemungkinan anu ditawarkeun Danau Michigan. Nyéépkeun dinten ngadatangan danau mangrupikeun ide anu saé pikeun mikaresep alam di luar ruangan, istirahat sareng putus tina rutinitas. Rencana anu pikaresepeun pisan nyaéta naék kana kapal féri nyebrang danau. Saurna, henteu langkung saé tibatan nyobaan asakan lokal anu beunghar ku salmon sareng trout.

Di basisir Danau Michigan, di nagara Illionis, mangrupikeun kota anu paling penting di Amérika Serikat: Chicago. Dipikawanoh salaku Kota Angin, éta kota katilu pangpadetna di Amérika Serikat, saatos New York sareng Los Angeles.

Mangrupikeun kota modéren sareng kosmopolitan anu ngagaduhan langkung ti 1.100 gedung pencakar langit. Ayeuna gedong jangkungna nyaéta Menara Willis (baheulana disebut Sears Tower), tapi dina taun 1920an éta nyaéta Gedong Wrigley, anu menara na didesain saatos Giralda di Seville.

Situ unggul

Danau ieu wawatesan sareng Minnesota, Wisconsin, sareng Michigan di sisi Amérika Serikat sareng Ontario di sisi Kanada. Suku Ojibwe nyebatna Gichigami anu hartosna "cai ageung" sareng mangrupikeun danau cai tawar pangageungna di dunya. Pikeun masihan anjeun ideu ngeunaan dimensina anu mengesankan, Danau Superior tiasa ngandung jilid sadaya Danau Besar anu sanés sareng tilu deui sapertos Danau Erie. Éta mangrupikeun anu paling jero, panggedéna, sareng paling tiis tina Great Lakes di Amérika Serikat.

Salaku panasaran, badai di Danau Superior ngahasilkeun gelombang rékor langkung ti 6 méter, tapi gelombang langkung ti 9 méter parantos kacatet. Endah!

Di sisi anu sanésna, dina danau ieu aya sababaraha pulau anu pangageungna nyaéta Pulo Royale di nagara bagian Michigan. Ieu dina gilirannana ngandung danau séjén anu ngandung kapuloan. Naon waé ogé, kapuloan Lake Superior ageung anu kawéntar sanés kalebet Pulo Michipicoten di propinsi Ontario sareng Pulo Madeline di nagara Wisconsin.

Danau Ontario

Gambar | Pixel

Kontrasna, danau pangleutikna di Great Lakes di Amérika Serikat nyaéta Danau Ontario. Lokasina langkung wétan tibatan sesa situ sareng milik duanana Kanada sareng Amérika Serikat: beulah kalér ka propinsi Ontario sareng beulah kidul ka nagara New York.

Sapertos sareng Danau Superior, éta ogé ngagaduhan sababaraha pulau, anu pangageungna nyaéta Pulo Wolfer, tempatna caket Kingston di lawang ka Walungan St. Lawrence.

Upami urang nyarioskeun perkawis pusat penduduk anu diartikulasikeun di sakitar Danau Ontario, urang mendakan yén di sisi kulon sisi Kanada aya konurbasi anu hébat disebat Golden Horseshoe anu tempatna sakitar 9 juta jalma sareng kalebet kota-kota Hamilton sareng Toronto. Di sisi Amérika, basisir na langkung padesaan kecuali pikeun Rochester di Monroe County (New York).

Ka daratan, sakitar 30 kilométer jauhna, urang tiasa mendakan kota Syracuse sareng éta nyambung ka danau ku kanal. Sakitar 2 juta jalma hirup di sisi Amérika.

Situ Huron

Gambar | Pixel

Danau Huron mangrupikeun salah sahiji Danau Ageung di Amérika Serikat, khusus ukuranana éta anu kadua pangageungna ti lima sareng kaopat panggedéna di planét. Langkung ageung tibatan sadayana Kroasia! Tempatna di antara Amérika Serikat sareng Kanada, di daérah tengah Amérika Kalér sareng mangrupikeun salah sahiji anu paling sering dilongok pikeun bentang anu indah, utamina ku wisatawan.

Situ Huron mangrupikeun tempat anu dipilih ku seueur urang Amérika pikeun nyéépkeun liburan. Salila bulan usum panas, wisata diatur di sakuriling lingkunganana pikeun mikanyaho alam lokal sareng ogé sababaraha lingkungan sajarah caket Danau Huron, sapertos Mercusuar. Wisata ieu ngamungkinkeun para pengunjung pikeun diajar sakedik deui ngeunaan sajarah rohangan ieu sareng terang khasanah alamna kalayan jéntré.

Salaku tambahan, aya ogé kagiatan cai sapertos kayaking atanapi scuba diving. Bahkan hiking ngalangkungan salah sahiji rébuan pulau anu ngagaduhan danau ieu. Nalika aranjeunna henteu tiasa diaksés, jalma-jalma kontén ngurilingan éta sapertos Turnip anu kawéntar, anu paling fotografer diantarana sadayana kalayan leuweung pinus bodas na di luhur.

Salaku panasaran, Danau Huron pinuh ku pulau, kalobaannana aya di belah kalér, dina wates wates Kanada, nyaéta Pulo Manitoulin, panggedéna di planét di danau cai tawar.

Situ erie

Gambar | Pixel

Danau Erie mangrupikeun tempat belah kidulna ti lima Danau Ageung di Amérika Serikat sareng leuweung paling deet. Tempatna di perbatasan sareng Ontario di Kanada sareng ngagaduhan wates sareng nagara bagian Pennsylvania, Ohio, Michigan sareng New York di sisi Amérika Serikat.

Kusabab ukuranana (dumukna sakitar 25.700 kilométer pasagi), éta dianggap danau alam katilu belas di dunya. Pinuh napigasi, ngagaduhan élévasi luhur permukaan laut 173 méter sareng jero rata-rata 19 méter; dina pengertian ieu, éta mangrupikeun leuweung leuweung Danau Ageung salaku hiji.

Éta mangrupikeun gunung Tukang Tukang anu terakhir anu kapendak sareng penjelajah Perancis anu namina éta Danau Erie namina suku asli anu sami nami anu nyicingan daérah éta.

Sapertos situ anu sanésna, aya seueur pulau di Danau Erie ogé. Total aya dua puluh opat, salapan diantarana milik Kanada. Sababaraha pulau anu langkung ageung nyaéta Pulo Kelleys, Pulo Bass Kidul, atanapi Pulo Adang.

Salaku panasaran, Danau Erie ngagaduhan mikroklimat nyalira, anu ngajantenkeun daérah ieu subur pikeun melak bungbuahan, sayuran sareng anggur pikeun ngadamel anggur. Danau Erie ogé kasohor ku badai salju Pangaruh na anu dialungkeun ka sisi wétan kota, ti Shaker Heights dugi ka Buffalo. Ieu lumangsung dina usum salju telat sareng mimiti usum semi.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*