Lebak Aran

Lebak Arán sareng Viella, ibukota na

Viella sareng Aran lebak

Lembah Arán mangrupikeun daérah Spanyol kalayan kapribadianana nyalira. Éta lengkep Pyrenees tengah. Nyatana, tilu puluh persén daérah na aya dina jero langkung ti dua rébu méter jangkungna jeung beulah kalér na ngawatesan salaku Perancis. Ka beulah kidul sareng kulon ngahiji Katalonia (kanggo anu kagungan) sareng Aragon masing-masing, bari ka wétan éta ngalakukeunana sareng daérah Lleida ti Pallars Sobirá.

Orografi kompléks Lembah Arán nyababkeun kanyataan yén anjeunna teras-terasan ngajaga tingkat otonomi (dina usum salju ieu diisolasi ti sésana Spanyol) sareng bahkan ngembangkeun dialekna nyalira tina basa Occitan di Perancis kidul: anu aranese. Tapi upami daérah ieu pinunjul pikeun hiji hal, éta pikeun sipat anu impose sareng ngajentul, ku Resort ski ti Baqueira-Beret, ogé pikeun warisan monumental anu gedé pisan. Sajeroning terakhir, réa candi romanesque anu sumebar di sapanjang tilu puluh tilu lokasi na. Upami anjeun hoyong terang Lembah Arán, kami ngajak anjeun nuturkeun kami.

Naon anu kedah ditingali sareng naon anu kedah dilakukeun di Lebak Aran

Ibukota daérah nyaéta Viella, anu ogé ngomunikasikeunana ku jalan sareng Perancis. Kituna, urang badé ngamimitian perjalanan urang ngalangkungan kota ieu, ayana di pasisian Walungan Garonne, teras teraskeun sareng anu sanés anu ogé pantes didatangan. Sadayana ngaréspon gaya tradisional gunung Lleida, kalayan imah batu sareng hateup batu tulis di jalan sempit sareng lungkawing.

Viella, ibukota Lembah Aran

Kota leutik ieu bieu opat rebu pangeusi kitu, penting pisan tina sudut pandang sajarah. Sareng ieu kagambar dina seueur monumén na. Milikna kota lawas éta aya dina dirina, sareng imah abad pertengahan na sareng jalan sempit.

Salaku tambahan, dina éta Garéja San Miguel, conto anu éndah tina anu disebut Gothic Arisian diwangun antara abad ka-XNUMX sareng ka-XNUMX. Sareng, gigireun ieu, seueur candi-candi sanés anu ngaréspon anu paling asli Catalan Romanesque. Urang nyarioskeun perkawis garéja sapertos di San Martín de Aubert, San Pedro, Santo Tomás atanapi San Martín de Gausach.

Garéja Sant Martí de Gausac

Garéja Sant Martí de Gausac

Nanging, upami anjeun hoyong terang kumaha kahirupan di kota-kota Aran, anjeun kedah lebet kana kahirupan Museum Lebak, permata étnografi anu aya dina Menara Umum Martinhon, imah manor diwangun dina abad tujuh belas. Sareng, upami anjeun badé ngalengkepan, anjeun ogé tiasa nganjang ka Museum Wol, anu ngagambarkeun pentingna industri tékstil dina pamekaran daérah.

Di sisi anu sanésna, upami anjeun resep ski, anjeun kedah caket pisan sareng Viella la Stasion Baqueira-Beret, kalayan langkung ti saratus kilométer lagu pikeun sadaya varian olahraga ieu, kaasup dewan salju.

Di sisi anu sanésna, upami anjeun langkung resep anu langkung saderhana sapertos hiking, anjeun bakal resep terang yén kotamadya Viella sadayana aya di Taman Nasional Aigues Tortes sareng Danau San Mauricio, hiji daérah gunung luhur anu lega kalayan kabeungharan lingkungan anu luar biasa. Anjeun tiasa ngalaksanakeun rute anu béda ngalangkunganana, tapi dina sadayana éta anjeun bakal ningali bentang anu luar biasa tina danau glasial sapertos Tort de Rius sareng puncak luhur sapertos Puncak Peguero, nu Montardo atawa Enchanted hébat.

Diantara rute-rute éta, anu disebut Mobil seuneu, anu diwangun ku wisata di tempat pangungsian taman sareng anu kedah anjeun lakukeun dina sababaraha dinten, sabab panjangna lima puluh lima kilométer sareng akumulasi henteu rata salapan rébu méter.

Salardú

Kota ieu mangrupikeun pusat administrasi di Aran luhur, anu, babarengan sareng anu sateuacanna, mangrupikeun kotamadya anu paling penting di daérah anu saé ieu. Salardú mangrupikeun kota alit anu bieu genep ratus penduduk anu kitu, ayana di lokasi anu istimewa, ngan opat kilométer ti Baqueira-Beret sareng dikurilingan ku puncak sapertos Mauberme atawa Baciver.

Kota Salardú

Salardú

Tapi di luhur sadayana, kota leutik ieu di Aran Valley ngagaduhan harta karun. Éta perkawis Garéja Romanesque San Andrés, diwangun dina abad ka-XNUMX. Di luarna, portal samping anu mengesankan sareng lima arsip arsip sareng menara lonceng oktagonal menonjol, anu ditambihan dina abad ka-XNUMX sareng dipungkas dina belfry.

Ngeunaan pedalaman candi, éta dihias ku lukisan témbok abad tujuh belas sareng dipimpin ku ukiran Kristus Salardú, tanggal dina abad ka dua belas sareng sami-sami Romanesque. Tungtungna, gigireun garéja ieu anjeun bakal mendakan coquette Walikota Plaza, kalayan seueur bar sareng réstoran.

Unha

Deukeut pisan ka kota saencanna, anjeun bakal mendakan Unha, penduduk ngan ukur saratus penduduk dimana anjeun tiasa nganjang ka Garéja Romanesque Santa Eulalia, ti abad ka-XNUMX, sanaos menara lonceng segi wolu na nyaéta ti abad ka-XNUMX, sareng Cō de Brastet, imah manor lami ti jaman Renaissance.

Escunhau

Naon anu diucapkeun pikeun Unha tiasa ngabantosan kami pikeun mamatahan anjeun naon anu kedah ditingali di kota ieu. Éta ogé ngagaduhan ngan ukur saratus sapuluh penduduk, sareng ogé ngagaduhan garéja Romanesque abad ka-XNUMX, éta San Pedro, sareng sareng imah bangsawan, Cò de Perejoan, sanaos ieu diwangun dina abad ka opat belas.

Bossost

Tempatna di sisi Walungan Garonne sareng caket pisan sareng wates sareng Perancis, anjeun ngagaduhan kota alit ieu anu pinuh ku pesona, kalayan imah tradisional na anu nganggo hateup hideung. Éta ogé mangrupikeun kaheran Romanesque, éta Garéja Asumsi Maryam, diwangun dina abad ka-XNUMX sareng salah sahiji anu pangsaéna dilestarikan di lebak Arán sadayana. Mibanda rencana lantai basilika sareng menonjol pikeun palabuan kalér na, sareng tympanum marmer hideung pandokrator.

Garéja Asumsi Maryam

Garéja Asumsi Maryam

Salajengna, Bosòst mangrupikeun tempat rujukan pikeun pendaki. Seueur rute anu angkat ti dinya, diantawisna anu disebatna Pelindung Genep Pertapaan sareng anu ngarah kana sésa-sésa puri abad pertengahan Soala de Casteràs. Dina salah sahiji guha gigireunana, kapilah primitif ogé nembe kapendak.

Bausen, perjalanan kana jaman baheula Lembah Aran

Mangrupikeun salah sahiji kota anu paling panasaran di Aran Valley pikeun imah batu anu lami sareng hateup batu hideung anu tiasa ngajantenkeun anjeun aya di tengah Umur pertengahan. Kumaha carana tiasa sanésna, Bausen ogé ngagaduhan garéja anu saé, sanaos dina hal éta diwangun dina abad ka-XNUMX. Ieu éta tina Sant Pèir ad Víncula, kalayan muka gaya klasik sareng stél jaman Romawi di gigireun lawang na.

Di sisi séjén, di kota leutik lebak Arán nyaéta Leuweung Enchanted Carlac, sapasang tangkal beech umur sarébu taun anu pulas dina batangna ngawangun bentang magis. Di jalan ka dinya, anjeun ogé tiasa ningali sakedik padepokan San Roc.

Bausen malah gaduh carita romantis. Dina taun XNUMXan, pasangan silih pikanyaah pisan, tapi pendeta lokal nampik nikah sareng aranjeunna kusabab éta baraya anu jauh. Kuring naros ka aranjeunna artos ageung artos kanggo ngalaksanakeunana sareng aranjeunna henteu ngagaduhan éta.

Sanaos sadayana, aranjeunna mutuskeun hirup babarengan sareng ngagaduhan anak. Tapi dina yuswa tilu puluh tilu, awéwé éta, anu namina Teresa, maot. Deui pandita nolak ngubur anjeunna di kuburan. Tapi waktos ayeuna warga Bausen, amarah, masihan anjeunna dimakamkeun kalayan sagala ngahargaan di bagian sipil kuburan. Di dinya anjeun masih tiasa ningali kuburanana, numana, saur aranjeunna, putrana sering ngaluarkeun kembang.

Arties

Ogé di kotamadya Alto Arán anjeun bakal mendakan kota ieu bieu lima ratus jiwa sareng kasohor di na cinyusu panas. Éta sulfurisasi sareng anjeun tiasa ngaraosan éta di kolam renang anu kabuka pikeun umum.

Saatos éta, urang nyarankeun yén anjeun jalan-jalan ngalangkungan anu indah alun-alun utama ti kota, dimana anjeun bakal ningali tugu sapi bruna de los Pirineos. Sareng ogé anjeun nganjang ka anu luar biasa Garéja Romanesque Santa María de Arties, sampurna dilestarikan, ogé éta tina Sant Joan, Gothic sareng sareng menara lonceng segi wolu. Anu terakhir ogé a musium kalayan paméran ngeunaan budaya Aran.

Kota Artiés

Arties

Kota-kota sanésna di lebak Arán

Sanaon kota anu kami nyarankeun nyaéta kota anu paling pikaresepeun di daérah éta, anjeun ogé tiasa nganjang ka batur anu anjeun ogé bakal resep. Salaku conto, Canejan, Anu nawiskeun anjeun salah sahiji pandangan anu pangsaéna di lebak; Garós, sareng garéja na San Julián, atanapi Tredos, anu terakhir sateuacan dugi ka Baqueira-Beret sareng anu ngagaduhan hotél anu ngan ukur tiasa diaksés kalayan jalan-jalan atanapi ku mobil salju.

Gastronomi Lebak Arán

Anjeun moal tiasa ninggalkeun Lembah Arán tanpa nyobian asakan anu lezat. Janten daérah pagunungan sareng tiis, asakan urang Arman nyaéta kuat tur ngeunah. Produk has diantarana: miel; éta sausages sapertos sosis, salchichón (anu disebatna xolís) Jeung bolh nere, resep pikeun sosis getih; éta macét jeung kéju didamel sareng susu sapi atah sapertos brosat.

Pikeun bagian na, khas par par unggulan di lebak nyaéta Panci basa Aran, siki kalori sareng ngeunah pisan anu disiapkeun ku kaldu, daging babi, sapi sareng hayam, pasta, sayuran sareng kacang-kacangan. Sarua jeung ieu teh cassolada, sareng kentang, sayuran, sareng iga babi sareng daging babi. Anjeun ogé tiasa mesen luwak, anu ngagaduhan daging buruan, bawang, bawang bodas, anggur beureum, thyme, daun salam sareng cabé. Conto anu saé nyaéta nyaéta luwak senglar, Anu didamel nganggo babi hutan.

Resep klasik séjén di Aran nyaéta patarns, sup kentang saderhana, roti ti dinten payun, minyak sareng uyah; éta macét, kentang mashed buatan bumi; éta hayam coquela, anu disiapkeun ku wortel, daun bawang, seledri, bawang bodas sareng bawang, atanapi bebek confit, diwariskeun tina asakan Perancis.

Sedengkeun pikeun pastry, kami mamatahan anjeun pikeun nyobaan tronquets, sababaraha pasta anu digoréng sareng sisikian bijih. Sareng ogé coquilhons, anu didamel nganggo tipung, gula, endog sareng likur. Sadaya ieu tanpa mopohokeun populér crespèts.

Piring panci basa Aran

Panci basa Aran

Naon waktos anu pangsaéna pikeun anjeun ngadatangan Lembah Aran

Daérah éta kagolongkeun mayoritasna ka cekungan walungan Atlantik. The Walungan Garonne ngalir ngaliwatan éta pikeun nyieun lalampahan hésé tur ngakibatkeun Perancis Gasikon, caket pisan ka Bordeaux. Kusabab kitu, iklim Lembah Arán nyaéta Atlantik, sareng usum tiis sareng salju anu loba pisan sareng usum panas hampang anu bieu ngaleuwihan opat belas darajat di gunung sareng tujuh belas derajat di dataran.

Tapi, langkung penting tibatan cuaca nalika nyarankeun waktos pikeun anjeun angkat ka Lembah Aran mangrupikeun alesan pikeun kadatangan anjeun. Upami anjeun badé ski, sacara logis waktos anu pangsaéna pikeun anjeun angkat usum tiris atanapi cinyusu. Nanging, upami anu anjeun milari nyaéta terang kota-kota na anu saé sareng rute Romanesque anu saé, nalika ngider, waktos anu pas pikeun anjeun nganjang usum panas. Kumaha waé ogé, sadaya musim dina sataun saé pikeun anjeun pikeun mendakan tempat unik ieu.

Kumaha carana dugi ka Lebak Aran

Daérah Lleida teu ngagaduhan komunikasi nganggo rel atanapi bandara. Anu paling caket nyaéta Lleida sarta salah sahiji Tarbes, di Perancis, masing-masing aya 165 sareng 161 kilométer. Perkawis karéta, stasiun anu paling caket nyaéta Luchon, Kota Gallic anu jarakna 40 kilometer.

Sabalikna, anjeun gaduh beus ti kota anu caket sapertos Barcelona, ​​Lleida, Zaragoza atanapi Tarragona. Tapi, upami anjeun langkung resep ngumbara dina mobil anjeun nyalira, utamina aya tilu rute. Ti Pallars, anjeun gaduh jalan C-28, anu nyebrang sakabéh lebak ngaliwatan Bonaigua lolos ka wates Pont de Rei. Ti Ribagorza, éta anu N-230 anu ngiringan sareng Arán ngalangkungan torowongan Viella. Tungtungna, ti Perancis, rute anu pangsaéna nyaéta jalur anu aya di sapanjang jalan N-125 sareng anu janten, saatos nyebrang wates anu disebut tadi di Pont de Rei, di N-230.

Kasimpulanana, Lembah Arán mangrupikeun daérah anu saé di Lleida Pyrenees anu ngagaduhan sadayana pikeun nalukkeun anjeun. Pikeun aranjeunna éndah pamandangan gunung jeung lamping ski nambihan warisan anu monumental anu berkesan, kalayan pentingna khusus na romanesque rute, sareng gastronomi sakuat tanaga sapertos nikmat. Sadaya ieu tanpa mopohokeun na alus pisan tawaran hotél. Naha anjeun henteu kersa pendak sareng anjeunna?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*