Keragaman budaya di Kanada

Keragaman budaya Kanada

La keragaman budaya di Kanada Mangrupikeun salah sahiji ciri anu paling luar biasa sareng khas pikeun masarakat nagara ieu. Henteu sia-sia dina akhir dékade taun 70an bangsa ieu nyandak bandéra ti multikulturalisme, janten salah sahiji nagara bagian anu paling ngamajukeun imigrasi.

Keragaman ieu mangrupikeun béda tina tradisi agama sareng pangaruh budaya anu béda, salaku nagara imigran ti saprak lahirna, parantos ngawangun idéntitas Kanada.

Masarakat Adat Kanada

nu masarakat adat Kanada, katelah "bangsa munggaran" diwangun ku langkung ti 600 kelompok étnis anu nyarios ngeunaan 60 basa. Hukum Konstitusi 1982 ngagolongkeun masarakat ieu kana tilu kelompok ageung: India, Inuit sareng Métis.

Bangsa Mimiti Kanada

Masyarakat Adat Kanada ("Bangsa Mimiti") ayeuna ngawangun sakitar 5% tina total penduduk di nagara éta.

Diperkirakeun yén penduduk pribumi ieu sakitar 1.500.000 urang, nyaéta, sakitar 5% tina total nagara éta. Langkung ti satengahna cicing di komunitas désa atanapi cadangan anu misah.

Dua jiwa di Kanada: Inggris sareng Perancis

Parantos dina abad ka tujuh belas daérah-daérah anu ayeuna janten bagian ti Kanada digali sareng dijajah ku Inggris sareng Perancis, yén daérah pangaruh réaktif aranjeunna disebarkeun. Ayana Éropa di lahan-lahan ieu ningkat sapanjang abad ka-XNUMX ngalangkungan gelombang migrasi anu ageung.

Saatos ngahontal kamerdékaan dina 1867, pamaréntah Kanada mimiti ngembangkeun kabijakan mumusuhan ka masarakat adat anu engkéna didadarkeun salaku "Étnocide." Hasilna, beurat demografi kota-kota ieu dikirangan drastis.

Quebec Kanada

Di Quebec (Kanada anu nyarios Perancis) aya perasaan nasional anu kuat

Praktis dugi ka satengah abad ka pengker seuseueurna penduduk Kanada kagolong kana salah sahiji dua kelompok Éropa anu utami: Perancis (konséntral sacara géografis di propinsi sukabumi) sareng Inggris. Dasar budaya nagara dumasar kana dua kabangsaan ieu.

Sakitar 60% urang Kanada gaduh basa Inggris salaku basa indungna, sedengkeun basa Perancis 25%.

Imigrasi sareng keragaman budaya

Dimimitian dina taun 60an, undang-undang imigrasi sareng larangan anu langkung milih imigrasi ti Éropa sareng Amérika Serikat dirobah. Ieu ngakibatkeun banjir imigran ti Afrika, Asia sareng daérah Karibia.

Tingkat imigrasi Kanada ayeuna mangrupikeun salah sahiji anu pangluhurna di dunya. Ieu dipedar ku kaséhatan anu saé ékonomi na (anu nimpah klaim pikeun jalma-jalma ti nagara-nagara miskin) sareng kabijakan ngahijikeun deui kulawargana. Di sisi anu sanésna, Kanada ogé mangrupikeun salah sahiji nagara bagian kulon anu janten pangeusi pangungsi.

Dina sénsus 2016, dugi ka 34 kelompok étnis anu béda muncul di nagara éta. Diantarana, belasan ngaleuwihan sajuta jalma. Keragaman budaya di Kanada sigana anu pang hébatna di sakumna planét.

27 Juni Kanada

Status Kanada salaku nagara multikultural dilebetkeun dina 1998 sareng UU Multikulturalisme Kanada. Hukum ieu nungtut pamaréntah Kanada pikeun mastikeun yén sadaya wargana dirawat sami-sami ku nagara, anu kedah ngahargaan sareng ngagungkeun kaagaman. Diantara hal-hal séjén, undang-undang ieu ngakuan hak-hak masarakat adat sareng membela persamaan sareng hak-hak jalma henteu paduli bangsa, warna, katurunan, asal nasional atanapi étnis, syahadat atanapi agama.

Unggal tanggal 27 Juni nagara ngagungkeun Dinten Multikulturalisme.

Puji sareng kritik

Keragaman budaya di Kanada ayeuna mangrupikeun tanda idéntitas nagara ieu. Dupi dianggap conto anu hadé pikeun masarakat anu beragam, toleran sareng terbuka. Panarimaan sareng integrasi jalma-jalma anu sumping ka nagara éta ti ampir sadaya penjuru dunya mangrupikeun prestasi anu dipuji pisan di luar wates na.

Nanging, komitmen anu ditangtoskeun tina pamaréntah Kanada anu berturut-turut kana multikulturalisme ogé parantos janten objek anu kasar ulasan. Anu paling ganas asalna tina sababaraha séktor masarakat Kanada sorangan, khususna di daérah Québec.

Kanada salaku mozaik budaya

Mozaik budaya Kanada

Kritik nyatakeun yén multikulturalisme ngamajukeun nyiptakeun geutos sareng ngadorong anggota kelompok étnis anu béda pikeun ningali ka jero sareng nekenkeun bédana antara kelompok tibatan nekenkeun hak atanapi idéntitasna salaku warga Kanada.

Keragaman budaya di Kanada dina jumlahna

Statistik anu rutin diterbitkeun ku pamaréntah Kanada mangrupikeun cerminan anu leres-leres tina keragaman budaya nagara. Ieu sababaraha hal anu paling penting:

Penduduk Kanada (38 Juta Dina 2021) Ku Étnis:

  • Éropa 72,9%
  • Asia 17,7%
  • Penduduk Asli Amerika 4,9%
  • Urang Afrika 3,1%
  • Amerika Latin 1,3%
  • Oceanic 0,2%

Bahasa anu diucapkeun di Kanada:

  • Inggris 56% (basa resmi)
  • Perancis 22% (basa resmi)
  • Cina 3,5%
  • Punjabi 1,6%
  • Tagalog 1,5%
  • Spanyol 1,4%
  • Arab 1,4%
  • Jérman 1,2%
  • Italia 1,1%

Agama di Kanada:

  • Kristen 67,2% (Langkung sapalih Kristen Kanada Kanada anu Katolik sareng anu kalima urang Protestan)
  • Islam 3,2%
  • Hindu 1,5%
  • Sikhisme 1,4%
  • Budha 1,1%
  • Agama Yahudi 1.0%
  • Anu sanésna 0,6%

Sakitar 24% urang Kanada ngartikeun dirina salaku ateis atanapi ngaku henteu janten pengikut agama naon waé.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*