'Baile de las Cintas', salah sahiji tarian tradisional anu paling warna di Yucatán

Jogét Pita, Yucatan

Mungkin ungkapan folkloric anu paling dipikaterang tina kaayaan Méksiko tina Yucatan janten Darso tina Pita, sanaos ogé aya di daérah sanés nagara, sok aya hubunganana sareng perayaan sareng perayaan.

Sapertos seueur pisan manifestasi budaya Amérika anu sanés, ogé dina jogét ieu kami mendakan perpaduan pikaresepeun unsur pribumi sareng Éropa. Di dieu kami nyaritakeun asal usul sareng karakteristik tarian koléktif anu éndah, pikaresepeun sareng warni ieu.


Asalna Tari Pita

Sakumaha panasaran sigana, kanyataanna nyaéta asalna tina Baile de las Cintas anu kawéntar ayeuna di Yucatan sareng tempat-tempat sanés Méksiko, perenahna di sisi sanésna Samudra Atlantik.

Jogét lahir di daérah Jérman di Bayern, di jantung Éropa lami, dimana éta masih dirayakeun kalayan sumanget ayeuna. Éta tradisi di pamali ("Maypole" dina basa Jerman).

éta hiji tradisi pagan Jermanik baheula anu salamet dugi ka ayeuna. Pikeun ngarayakeun datangna cinyusu, hiji tihang atanapi batang anu jangkung pisan didirikan, dipapaés ku umbul sareng sagala rupa hiasan. Di beulah luhur na, pita bodas sareng biru (éta umbul-umbul Bavaria) dihijikeun, dugi ka dugi kana taneuh. Pamilon dina tarian nyandak unggal pita ieu ku tangan sareng ngalakukeun tarian rumit di sakurilingna.

tari tradisional Bavaria Jérman

Asalna Tari Pita Yucatan tiasa dina tradisi Maibaum di Bavaria, Jérman

Ti Bavaria ka Mexico

tapi, Kumaha Jerman Baile de las Cintas dugi ka Mexico? Sejarawan percaya yén jogét ieu, anu sumebar ti Bavaria sapanjang abad pertengahan ka daérah Éropa sanés sapertos Flanders, sumping ka Amérika ti panangan Spanyol dina sababaraha dekade mimiti penaklukan. Saatos dinobatkeun janten raja, Carlos V badé dibawa ka Spanyol rombongan na diwangun ku seueur pengikut sareng baraya ti asli na Ghent. Kieu carana neleponna bakal dugi ka Semenanjung Iberia Darso ari-ari, anu engkéna bakal diékspor ka wakil pamaréntahan Spanyol Anyar (Méksiko ayeuna).

Nanging, numutkeun tiori anu sanés Tari Pita janten populér salami pamaréntahanana pondok Maximilian I, Kaisar Méksiko, antara 1864 sareng 1867. Henteu kedah diémutan pamajikanana Sofia éta ogé Puteri Bayern. Kalayan anjeunna ngumbara seueur kulawarga Bayern anu cicing di daérah Méksiko. Éta kamungkinan yén aranjeunna anu mimiti maénkeun tarian ieu di dunya anyar. Ngan ukur tilu taun, tapi cekap pikeun jogét ieu ngakar di nagara.

Ti saprak éta dugi ka ayeuna, sadayana tegalan susu (festival khas Yucatecan anu mimitina dikaitkeun sareng pameran sapi), Baile de las Cintas ditari.

Gaya Yucatan

Tangtosna aya sababaraha Bedana antara tradisi Bayern sareng Yucatan. Tarian sareng sadaya unsur anu aya di sakurilingna parantos diluyukeun sareng adat istiadat sareng tradisi lokal, kalayan hasil anu langkung pikaresepeun tibatan tarian asli Jérman.

Salaku conto: tulisan, anu di Jérman biasana batang tangkal cemara, nyaéta di Méksiko kai ceiba. Jangkungna na sakitar lima méter sareng pita anu ngagantung tina bagian na pangluhurna aya sababaraha warna, henteu ngan ukur biru sareng bodas, sakumaha anu didikte ku adat Bavaria. Jogétna ogé rada bénten, sabab ngalebetkeun sababaraha péngkolan sareng gerakan anu langkung khas tina tarian Latin.

Dance of the Ribbons mangrupikeun tradisi anu raket pisan idéntitas Yucatán. Janten logo institusional pamaréntahan nagara ieu diideuan ku.

Kumaha tarékah Dance of the Ribbons?

Jelas, pikeun jogét tiasa dipidangkeun kalayan leres, kedah aya seueur penari sapertos aya band, umumna 10 atanapi 12. Satengah sahijina nyaéta lalaki sareng satengahna awéwé. Aranjeunna sadayana nyepeng tungtung pita ku salah sahiji panangan aranjeunna nalika aranjeunna ngagiling ngurilingan tihang ku pukul tilu-saparapat anu ngagumbirakeun. gumbira (Kieu carana gaya musik anu ngiringan jogét ieu dipikaterang).

Tujuan tina jogét nyaéta pita janten kusut sareng dikepang dugi ka ngawangun pola warna anu saé. Gerakan kadua jogét ieu diwangun persis dina ngabatalkeun gambar ieu sareng mulih ka titik awal.

Anu matak, salah sahiji atanapi dua pamilon Tari Ribbon kedah ngorbankeun korban pikeun sahabatna sareng nyerah menari. Misi anjeun pikeun cekelan pos pageuh sareng pastikeun tetep nangtung. Nya mangrupikeun padamelan anu diaku saeutik, tapi penting pikeun pamekaran optimal partéy.

Gerakan penari kedah pas sareng koordinasi, upami henteu pita bakal kusut sareng koreografi janten kacau. Dina video Ti luhur anjeun tiasa ningali tingkat kasulitan tina tarian ieu sareng hasil visual anu spektakuler anu ditawarkeun pikeun pemirsa.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*