Sable sable, Russische dierenschat

De sabel, een Russische dierenschat, is een Mustelid behorend tot dezelfde dierenfamilie als de otters en dassen. Het is een omnivoor zoogdier wiens vacht helaas beroemd is geworden in de kledingindustrie.

Maar bovenal, zoals we u vertelden, is het een biologische schat van Rusland. Hij leeft door heel dit land, voornamelijk in het zuiden, maar de bevolking strekt zich ook uit Mongolië en bereikt het eiland Hokkaido, in Japan. Als je meer wilt weten over dit vriendelijk ogende dier, dan nodigen we je uit om verder te lezen.

Waarom sable een Russische dierenschat is

Dinsdag zibellina, zoals dit dier wetenschappelijk bekend is, is het een schat voor Rusland om een ​​fundamentele reden: het is een van de soorten belangrijkste en talrijk uit dat gigantische land.

Het karakteristieke karakter van sabel

Deze marterachtigen hebben sinds het begin der tijden in de regio's van Rusland gewoond. Zelfs zijn eigen naam lijkt te zijn afgeleid van de Slavische talen. Specifiek van de Russische term zobol, die op hun beurt tot de woorden zouden leiden zibellijn uit het Frans en sable o sabelmarter uit Castiliaans.

Een sable sable

Marta Cibelina

Maar het is belangrijker voor Rusland omdat het een van de meest voorkomende dieren in dat land is en daarom een ​​van de symbolisch. Voordat de bevolking afnam, bewoonde het zowel het zuiden als het noorden van de natie, inclusief het hele land Europees Rusland y Siberië (zelfs door het noordelijke deel reikte het tot Japan, zoals we je vertelden). Maar het was ook binnen Polonia en Scandinavisch schiereiland.

De Russen hechten zoveel waarde aan dit dier dat ze halverwege de vorige eeuw, toen het op het punt stond uit te sterven, een herbevolking van de gebieden waar het leefde. Hierdoor verkeert de soort momenteel in een uitstekende gezondheid en heeft ze zich zelfs verspreid naar grotere gebieden zoals de bergen van Oost-Azië en het heeft meer dan vijftien ondersoorten.

Hoe is de sabelmarter, Russische dierenschat

Het is een klein dier dat lijkt op een otter, met wie het een gezin deelt, zoals we hebben aangegeven. Woont meestal in dichte dennen-, ceder- of berkenbossen en meer in het bijzonder in holen, meestal dicht bij rivieren. Het is vrij sedentair, maar als het voedsel schaars is, kan het tot wel twaalf kilometer per dag lopen op zoek naar voedsel.

Fysiek heeft de sabel een klein lichaam met korte poten en lange staart vol overvloedig haar. Mannelijke exemplaren meten meestal rond vijfenvijftig centimeter, terwijl vrouwtjes zelden overschrijden vijfendertig. Evenzo wegen de eerste ongeveer twee kilo meer dan de laatste. Beiden hebben korte hoofden en snuiten, kleine oren, en lange snorren. Eindelijk is zijn jas gekleurd zwart of bruin, helderder in de winter, hoewel er exemplaren zijn met lichter haar.

Sable sable

Sable Marten met donkerdere vacht

Sable douane

De marter komt meestal uit zijn hol vroege uren van de dag, vooral in de paartijd, die in de zomer voorkomt. Tijdens de verkering rennen en springen mannetjes rond vrouwtjes en vechten ze onderling om geaccepteerd te worden. Als ze eenmaal zwanger zijn, duurt de zwangerschap tien maanden en dat hebben ze ook nesten van drie tot zeven jongen.

Ze worden geboren met een gewicht van ongeveer vijfendertig gram en met gesloten ogen. Het duurt ongeveer een maand om ze te openen. Gedurende die tijd worden ze gevoed en verzorgd door de moeder, die ze moedermelk geeft en vervolgens meer vast voedsel dat ze uitspugen. Ze verlaten het hol vroeg, maar worden pas volwassen als ze twee jaar oud zijn leef ongeveer achttien.

Het is een dier omnivoor en het voedt zich voornamelijk met kleine knaagdieren, vogels en andere kleine zoogdieren zoals konijnen. Maar hij eet ook wilde bessen en zelfs vissen die hij met zijn voorpoten vangt. Als de winter nadert, doet het dat voedsel verzamelen in zijn hol om niet te verhongeren in de kou.

Het heeft een krachtige geur Het dient zowel om zijn prooi te vangen als om te vluchten voor roofdieren en zelfs om zijn territorium te markeren. Tot hun ergste vijanden behoren tijgers, wolven, vossen, lynxen, adelaars en uilen.

Sable Marten zat op een boom

Sable Marten zat op een boomstam

Wat betreft zijn gedrag: in het wild kan het een gewelddadig dier zijn. En we zeggen het op deze manier omdat exemplaren zijn gedomesticeerd. In deze gevallen hebben ze een volgzaam en speels gedrag. Maar je moet niet vergeten dat het er precies om gaat wilde dieren en daarom is hun bestemming nooit om als huisdier te dienen.

Tot slot, de sable, Russische dierenschat, is een van de karakteristieke soorten van dat gigantische land. Bovendien zijn zijn grote territoria de habitat waar deze sympathiek ogende dieren het meest voorkomen, die zich hebben verspreid China. De marter is zo verbonden met Rusland dat hij is verschenen in talloze films, documentaires en literaire werken die in dat land zijn gemaakt of zich afspelen.


De inhoud van het artikel voldoet aan onze principes van redactionele ethiek. Klik op om een ​​fout te melden hier.

Wees de eerste om te reageren

Laat je reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*