Dita e Shën Patrikut në Kanada

Parada popullore në Toronto

Parada popullore në Toronto

El Dita e Shën Patrikut Vëzhgohet çdo vit në 17 Mars. Dhe ndërsa sigurisht nuk është një festë zyrtare kombëtare në Kanada, megjithatë është një festë në provincën e Newfoundland dhe Labrador .

Kjo datë thërret frymën e Shën Patrikut, shenjtit mbrojtës të Irlandës, i cili vlerësohet se ka futur krishterimin në ishullin Atlantik të Kanadasë.

Vëzhguar si një rast fetar në Irlandë, në Kanada, ngjarja shpesh shënohet me parada festive dhe përdorimin e ngjyrës së gjelbër.

Një nga paradat më të mëdha dhe më të njohura është në Toronto, i cili, që nga fillimi i tij në 1988, parada është rritur për të përfshirë 100 organizata, 32 shoqata të qarkut Irlandez, 2.000 protestues, 30 anije, 14 banda, si dhe një shumëllojshmëri makinash alegorike me pjesëmarrjen e të gjithë komunitetit.

Shenjtori besohet të ketë lindur në Kilpatrick Skoci. Dhe kur ai ishte në adoleshencën e tij të vonë, ai u kap gjatë një sulmi dhe u dërgua në Irlandë si skllav. Atje ata mësuan të kujdesen për delet dhe kopenë.

Në këtë kohë, Druidët dhe paganët pushtuan Irlandën. I riu mësoi praktikat dhe gjuhën e rrëmbyesve të tij. Për shkak të vështirësive me të cilat u përball, ai iu kthye Zotit.

Kur ishte njëzet vjeç, Zoti iu shfaq në një ëndërr dhe e këshilloi të shkonte në bregdet, duke u arratisur në Britaninë e Madhe, ku u ribashkua me prindërit e tij. Ai më pas hyri në priftëri, u shugurua peshkop dhe u kthye në Ishullin Emerald në Mars 433. Ai udhëtoi në të gjithë vendin duke i kthyer njerëzit në Krishterim.

Duhet të theksohet se shamrock si një simbol i Ditës së Shën Patrikut njeh përdorimin e shenjtit të shamrock për të shpjeguar konceptin e krishterë të Trinisë, ku tre gjethet përfaqësojnë Atin, Birin dhe Shpirtin e Shenjtë, me rrjedhin që përfaqëson Trini. Ajo është shoqëruar me Ditën e Shën Patrikut dhe Irlandën për shekuj me radhë.

Legjenda thotë se Shën Patriku qëndronte në një kodër me pamje nga deti, staf në dorë dhe dëboi të gjithë gjarpërinjtë nga ishulli përgjithmonë. Kjo ndoshta simbolizon fundin e praktikave pagane. Shën Patriku vdiq më 17 Mars 461 në qytetin Sale, ku u ndërtua kisha e parë.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*