Traditat e Venezuelës

Kostum tradicional nga Venezuela

Venezuela është një vend i pasur ku përzihen tre kultura të ndryshme si spanjollët, autoktonët dhe afrikanët. Dhe provë për këtë janë pjesa më e madhe e zakoneve dhe traditave të Venezuelës që u sollën nga jashtë, veçanërisht nga Spanja dhe nga disa vende afrikane. Kultura indigjene gjithashtu ka ndikuar shumë në traditat popullore të vendit, në fakt, aktualisht një pjesë e rëndësishme e vendit vjen nga grupet e ndryshme etnike autoktone që ekzistojnë ende në Venezuelë, ku ne gjejmë Warao si një nga fiset më përfaqësuese të vendit me Yanomami.

Megjithëse shumë njerëz i konsiderojnë zakonet dhe traditat njësoj, duhet të merret parasysh se secili prej tyre ka një origjinë të ndryshme. Sipas zakonit, ne mund të marrim parasysh praktikat e Venezuelës që janë të tillë të rrënjosura që i identifikojnë ata si një popull. Shumica e traditave venezueliane janë me origjinë evropiane, afrikane dhe natyrisht autoktone. Çdo zonë ka zakonet e saj, përkushtimin ndaj një shenjtori, shfaqen legjenda popullore dhe veçanërisht festivale të njohura.

Në vend të kësaj, traditat venezueliane Ata përpiqen të ruajnë kulturën e trashëguar nga të moshuarit. Manifestimet tradicionale kulturore transmetohen nga brezi në brez i cili sot na lejon të shijojmë lojëra, vakte, thënie, instrumente muzikorë, valle, si dhe një mori gjërash që na bashkojnë me të kaluarën. Brenda traditave të Venezuelës mund të gjejmë një numër të mirë të këtyre përfaqësuesve të shteteve të ndryshme që përbëjnë vendin. Në këtë artikull do të përpiqemi të grupojmë më përfaqësuesit.

Arkitekturë

Arkitektura tradicionale venezueliane është një kombinim i kultura tradicionale autoktone së bashku me kulturat e ndryshme të sjella nga jashtë, siç është rasti me shumë karakteristika të tjera të vendit. Materialet e përdorura si dhe teknikat e përdorura janë të njëjta me ato të përdorura nga paraardhësit, por duke iu përshtatur mjedisit dhe ndryshimeve ortografike të zonave ku janë instaluar.

Druri, së bashku me kallamin dhe kashtën janë materialet kryesore të përdorura nga fiset e ndryshme të vendit për të ndërtuar qytetet ku vendosen dhe që gjenden në të gjithë juglindjen e vendit. Në zonat e ujitura nga lumenjtë, shtëpitë lundruese që janë ndërtuar në brigjet e lumenjve quhen shtëpi me stil dhe janë ndërtuar me të njëjtat materiale si më parë.

Në zonat malore, shtëpitë nuk janë më një çati e thjeshtë për t'u strehuar në shekbëhen shtëpi të vërteta dhe ku gjejmë një oborr spanjol qendror, një korridor me dhoma të ndryshme dhe një korridor. Problemi me këtë lloj ndërtimi në male janë kufizimet e vendosura nga terreni ku ndodhen.

Këngë tradicionale

Në varësi të zonave të ndryshme që ne vizitojmë në vend, qofshin Andet, bregdeti, xhunglat apo fushat, dhe varësisht nga koha e ditës, ne mund të zbulojmë se si banorët mund të këndojnë këngë të ndryshme. Këngët tipike tradicionale tregoni përvojat që shoqërojnë banorët çdo ditë. Këto këngë u krijuan si një këngë ritmike që shoqëron detyrat e përditshme të burrave dhe grave që interpretojnë çdo ditë në terren. Këto këngë rrjedhin nga epoka koloniale në të cilën u përdorën skllevërit e zinj në fusha dhe ata i përdorën këto këngë për të shprehur hidhërimet, gëzimet, përvojat e tyre ...

Hamakët e Santa Ana

Chinchorros de Santa Ana është një nga traditat e Venezuelës

Një chinchorro është rrjeti tipik që varet nga të dy skajet për të fjetur ose pushuar me orë të tëra, i njohur gjithashtu si hamak. Isshtë bërë me fije morike, e përdorur gjerësisht për të bërë produkte të ndryshme tipike artizanale të vendit. Çikarot e para u prodhuan ashtu si ato aktuale, duke kaluar tre fije rreth dy shkopinjve të mbërthyer në tokë për të qenë në gjendje të endje rrjetat dhe për të qenë në gjendje t'i lidhte ato në gjysmë nyje dhe të ishin në gjendje t'i bënin ato me madhësinë e dëshiruar.

Vallet tradicionale venezueliane

Numri i madh i vallëzimeve tradicionale që ekzistojnë në Venezuelë vijnë nga ndërveprimi i trashëgimisë Evropiane, veçanërisht Spanjolle, me atë vendase dhe, në një masë më të vogël, nga Afrikanët. Secila vallëzim ka karakteristikat e veta por të gjitha ato ata ende ruajnë thelbin e mestizo-s Venezuelës, besimtar dhe të gëzuar. Vallëzimet më përfaqësuese tradicionale të Venezuelës në vend janë Sebucán ose Palo de Cinta, Turas dhe Maremare.

Sebucán ose Palo me shirita me origjinë evropiane konsiston në vallëzimin rreth një peme, veçanërisht me ritualet që festojnë ardhjen e pranverës. Las Turas është një vallëzim fetar tipik magjik fetar me origjinë autoktone që festohet në fund të Shtatorit deri në faleminderit natyrës për përfitimet e marra për sa kohë që korrja ka qenë e bollshme. Më në fund gjejmë vallëzimin Maremare për nder të të ndjerit. Tekstet e këtyre vallëzimeve janë të improvizuara dhe vallja konsiston në marrjen hapa përpara dhe prapa.

Djaj vallëzojnë

Vallëzojnë djajtë në Venezuelë

Çdo vit në kremtimin e Corpus Christi, ku riafirmohen besimet fetare dhe magjike të së mirës mbi të keqen, mbahet një valle rituale, me protagonistë Djajtë që vallëzojnë në zona të ndryshme të vendit. Djajtë përfaqësojnë Luciferin veshur me rroba shumëngjyrëshe dhe një maskë që përfaqëson synimin për tu dorëzuar në sakramentin më të shenjtë.

Djajtë janë grupuar në kolektiva ose shoqëri, ata mbajnë kryqe, rruzare ose ndonjë amulet fetare dhe gjatë festës ata bëjnë lutje, përfshirë një meshë. Ata veshin pantallona të kuqe, këmishë dhe pelerinë dhe gjithashtu ata veshin zile dhe zhurma të varura nga rrobat e tyre. Maskat janë të dizajnuara me ngjyra të guximshme dhe pamje të ashpër, ose të paktën kjo është ajo që po përpiqen të bëjnë. Kostumi i djallit përbëhet nga pajisje të ndryshme si bishti, kaçubat, porosia dhe maraca. Duke qenë një traditë shumë e njohur në të gjithë vendin, ne mund të gjejmë djaj të ndryshëm vallëzimi të shpërndarë në të gjithë vendin, por më të rëndësishmit janë ata të Yare, Naiguatá dhe Chuao.

Varrosja e Sardenjës, një tjetër nga traditat e Venezuelës

Ashtu si në Spanjë, varrosja e sardeles është manifestimi popullor që mbyll ciklin e festave të Karnavalit dhe garanton se do të festohet përsëri vitin e ardhshëm. Festivali i Karnavalit është i lidhur me zakon i stërvitjes së një brinje derri, e cila quhet sardele dhe që simbolizon ndalimin e ngrënies së mishit gjatë ditëve të Kreshmëve. Më parë besohej se ky gjest ishte për të tërhequr peshkim dhe pjellori të mirë tek kafshët që do të siguronin ushqim për të ardhmen.

Procesioni i varrosjes së sardeles drejtohet nga prokurori i cili është përgjegjës për pastrimin e rrugëve nëpër të cilat do të kalojë varrosja e sardeles, pasuar nga një djalë i altarit dhe një prift i cili pasohet nga një procesion funerali i përbërë nga një karrocë e zbukuruar me oferta të ndryshme. me lule. Brenda notit paraqitet figura e sardeles.

Festa e Shën Gjonit

Festa e Shën Gjonit

Kremtohet si në Spanjë më 24 qershor dhe festoni lindjen e shenjtorit. Kjo festë bashkon një numër të madh besimtarësh dhe besimtarësh në shtetet ku festohet, pasi nuk festohet në mënyrë të barabartë në të gjitha shtetet e Venezuelës. Më 24 qershor në mëngjes herët, shenjtori është i përgatitur të largohet nga shtëpia ku ndodhet në kishë i shoqëruar nga ato më të devotshmet dhe kështu pas mbërritjes kremtohet një meshë që fillon të replikojë daullet që kalojnë në të gjithë qytetin, së bashku me shenjtorin i cili po merr mirënjohjen e besimtarëve ndërsa kalon.

Stufat e Karakasit

Kuzhina tradicionale venezueliane nuk lindi nga nxehtësia e kuzhinierëve të mëdhenj, as kuzhinierët e restoranteve të shkëlqyera, kuzhina tipike e Karakasit Ai lindi në shtëpinë e Venezuelës, fryt i punës dhe pasionit të tij për gatimin dhe për përpjekjen për të marrë maksimumin e ushqimit që morën si nga fushat ashtu edhe nga kafshët. Kur gratë filluan të merrnin përsipër kuzhinën, ushqimi i Karakasit filloi me prodhimin e ëmbëlsirave dhe ëmbëlsirave, veçanërisht kur shërbëtorët ishin përgjegjës për të bërë ushqimin, në përpjekje për të kënaqur klientët.

Ashtu si traditat e tjera venezueliane, ushqimi venezuelian është shumë e ndikuar nga Spanjishtja, Afrikanë dhe në këtë rast edhe autoktonë. Enët tipike venezueliane janë rërë misri, sado e zezë, tortë me patëllxhan ...

Panairi i San Sebastianit

Panairi Ndërkombëtar i San Sebastián është një nga traditat më të rëndësishme të Venezuelës në vend. Kremtohet në qytetin e San Cristóbal, që ndodhet në shtetin Táchira, në gjysmën e dytë të janarit. Gjithashtu njihet si Panairi i Luftimeve me Bull në Venezuelë Shtë mjedisi ideal për adhuruesit e luftimeve me dema të vendit për të shijuar luftëtarët e shkëlqyeshëm në të gjithë botën.

Ky panair tërheq një numër të madh të vizitorëve të huaj dhe është një përvojë që ofron mundësi të shkëlqyera argëtimi në shtetin e Táchira-s si në të gjithë vendin, pasi përveç puseve me famë ndërkombëtare, në panair marrin pjesë edhe profesionistë të mëdhenj të vendit, të cilët nuk janë të paktë.

Papelones nga Tacarigua

seboruco

Tacarigua përbëhet nga komunitete të peshkimit dhe bujqësisë të vendosura në ishullin Margarita. Për shumë vite ata kanë bërë gazetën për përdorim të brendshëm dhe për t'u shitur komuniteteve të tjera. Papeloni vjen nga kallami i sheqerit ka një formë konike, masat rreth 20 centimetra të larta dhe një bazë prej 10 deri në 15 centimetra. Në përgjithësi përdoret për të ëmbëlsuar çokollatën ose kafenë, për të bërë guarapos të qepura ose të papërpunuara me limon.

Pasioni i Krishtit

Me mbërritjen e Javës së Shenjtë, si në Spanjë, famullitarët shkojnë në kisha për të bërë oferta dhe veprime për të kujtuar aktin që i biri i Zotit bëri për të gjithë njerëzit. Por në Venezuelë, ekziston edhe një përfaqësimi publik që inskenon ditët e fundit të Krishtit në tokë. Në këto paraqitje mund të shohim Pasionin dhe Vdekjen e Krishtit, të përbërë nga 15 skena që tregojnë historinë e Jezu Krishtit.

Por jo vetëm që përfaqësohet Pasioni dhe Vdekja e Krishtit, por gjithashtu paraqiten skenat e hyrjes së Krishtit në Jeruzalem, shumëzimi i bukëve, Darka e Shenjtë, kopshti i ullinjve, Via Crucis, Ringjallja, kryqëzimi.

Djegia e Judës

Djegia e Judës është një nga traditat e Venezuelës që përfaqëson pakënaqësia e shoqërisë me ngjarjet politike si dhe sjellja e tyre në përgjithësi, por gjithashtu shërben për t'i dhënë fund kreshmës duke përgatitur ringjalljen e tij për vitin e ardhshëm. Arsyeja për këto djegie është të kujtohet tradhtia e Judës ndaj Krishtit, duke aluduar në tradhtinë e personazhit ndaj popullit të tij. Kukulla Judas që digjet është bërë me rroba, të kuqe dhe lecka të vjetra, të mbushura me fishekzjarre, të cilat ndizen kur kukulla varet dhe digjet.

Kapelet e sythave

Kapelet e sythave

Kapelet e sythave janë ato Ishulli Margarita burimi kryesor i të ardhurave. Përkundër pamjes së saj të thjeshtë, prodhimi manual i këtyre kapeleve nuk është aspak i thjeshtë dhe kërkon shumë aftësi për t'i bërë ato. Ky lloj kapelë kishte një kohë të gjatë pranim të madh në vend dhe në ishujt Karaibe, por vitet e fundit prodhimi është zvogëluar pak, duke iu përshtatur nevojave aktuale. Përveç kapeleve me sythat, çantat, qilimat, kapakët ...

Duhani dhe kalilat

Duhani dhe Calillas nga Venezuela

Arti i rritjes dhe prodhimit të duhanit ruhet si një nga traditat e familjes Venezuelës, edhe pse në vitet e fundit aktivitete të tjera më produktive ekonomikisht po e bëjnë atë prodhimi i duhanit zë vendin e dytë. Prodhimi i duhanit ndahet në Calilla, për të bërë një puro të hollë të materialit të zgjedhur. Nga ana tjetër kemi Duhan, i cili ka për qëllim prodhimin në sasi të mëdha dhe në baza të rregullta. Më parë, duhani shitej në të gjithë vendin, por për shkak të zvogëlimit të reduktimit, ai aktualisht konsumohet vetëm në shtet dhe komunitetin e Los Millanes ku gjendet pjesa më e madhe e kultivimit të kësaj bime.

Traditat artizanale të Venezuelës

Ndër produktet artizanale tradicionale që prodhohen në Venezuelë mund të gjejmë elemente dekorative, ushqime, pije, qeramika, Caesarias, pije alkoolike, artikuj shkrimi, piktura, pëlhura, këpucë, veshje, argjendar, stolitë, sende prej druri, hamak, hamak ... Këto Shprehjet artizanale lejojnë që banorët të tregojnë mënyrën e jetës dhe shpirtin e Venezuelës.

Traditat e Krishtlindjeve të Venezuelës

Duke qenë një popull thellësisht fetar, me mbërritjen e Krishtlindjes, një nga traditat e Venezuelës është që çdo cep i Venezuelës përgatitet për ardhjen e foshnjës Jezus. Në fillim të dhjetorit, gëzimi i datave të ardhshme tashmë ka filluar të shihet dhe takimet, dolli, festimet për të festuar ardhjen e foshnjës Jezus në çdo cep të vendit po bëhen gjithnjë e më të zakonshme. Por përveç kësaj, ne gjithashtu gjejmë manifestime të tjera që në kozkone mund të zgjasin festimin e Krishtlindjes deri në Shkurt, të tilla si shpërblimet e Krishtlindjeve, grazhdi, gajdet, masat e shpërblimeve të Krishtlindjeve, sfilatat, skateboards, vallëzimet e barinjve, dita i të pafajshmëve të Shenjtë, ardhja e Magjve, viti i ri, viti i vjetër ...

Shpresojmë të ju pëlqejnë të gjitha këto Traditat venezueliane edhe pse nëse keni dashur më shumë, këtu mund të lexoni se çfarë doganat në Venezuelë me tipike.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

17 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1.   HildA DE MIRABAL dijo

  Unë e dua vendin tim Venezuelën, është e bukur, nuk duhet të kemi zili asnjë vend për asgjë, sepse ai ka gjithçka, peizazhe, plazhe, male, lumenj, etj. Unë e dua vendin tim, nuk e ndryshoj për asgjë, i dua traditat dhe zakonet e tij

  1.    Brian Pinto dijo

   Kjo është toka që prodhon qumësht dhe mjaltë! Amen ...

 2.   leanyeli varela guillen dijo

  Q tharja neveri e tmerrshme politika e pastër shumë e shëmtuar

 3.   EMMA SANCHEZ GARCIA. dijo

  pershendetje nga zonat e bukura Táchira ne ndaluam, ato jane per mua maja e qiellit prandaj eshte e bukur, Venezuela ime, nuk kemi pse te kemi zili asnje vend, sepse ka gjithcka, peisazhe, plazhe, male, lumenj, etj. Unë e dua vendin tim, nuk e ndryshoj për asgjë, i dua traditat dhe zakonet e tij. Nga La Grita.

 4.   lule engjëjsh të lehta prada dijo

  pershendetje nga Mamporal Venezuela është një vend shumë i madh dhe shumë kultura kanë shumë gjëra që unë dhe të gjithë mund t'i shijojmë dhe ato gjëra janë lumenj, plazhe, parqe, male dhe shumë më tepër gjëra Venezuela ka flamurin e saj, himnin e saj dhe natyrisht një atdhe tashmë a që në Venezuelë nuk mund të marrësh ushqim dhe vetëm dëgjon plaçkitje të pastër në lajme, pak nga pak vendi im do të ndryshojë, e di, dhe jo prapa por përpara dhe vetëm për këtë nuk do të ndryshoja, madje as për ari në Venezuelë.

 5.   Reicherd dijo

  Venezuela është një vend shumë i madh dhe shumë kultura kanë shumë gjëra që unë dhe ne të gjithë mund t'i shijojmë dhe ato gjëra janë lumenj, plazhe, parqe, male dhe shumë gjëra të tjera Venezuela ka flamurin e saj, himnin e saj dhe natyrisht një atdhe tashmë në Venezuelë Ju nuk mund të marr ushqim dhe ti vetëm e dëgjon atë në lajme, vjedhje e pastër, pak nga pak vendi im do të ndryshojë, e di, dhe jo prapa por përpara dhe vetëm për këtë unë nuk do ta ndryshoja Venezuelën, madje as për ar. Ata janë për mua maja e qiellit prandaj është e bukur, Venezuela ime, nuk kemi pse ta kemi zili asnjë vend për asgjë, sepse ai ka gjithçka, peizazhe, plazhe, male, lumenj, etj. Unë e dua vendin tim, nuk e ndryshoj për asgjë, i dua traditat dhe zakonet e tij. Nga La Grita. Unë e dua vendin tim, Venezuelën, është e bukur, nuk duhet të kemi zili asnjë vend për asgjë, sepse ai ka gjithçka, peizazhe, plazhe, male, lumenj, etj. Unë e dua vendin tim, nuk e ndryshoj për asgjë, i dua traditat dhe zakonet e tij

 6.   Keudys Garcia dijo

  Vendi im është më i miri, ka zakonet dhe traditat më të mira

 7.   veronica jaramillo dijo

  Përshëndetje, unë jam Verónica Jaramillo dhe unë jam Tigres. Unë e dua këtë trajnim, shpresoj që të gjitha faqet të ishin të tilla me shumë koncept.

 8.   danis dijo

  Une jam i krishtere

 9.   Mary dijo

  Faleminderit për vendosjen e kësaj faqeje

 10.   zoraida ramarez dijo

  Pavarësisht nga rrethanat në të cilat jetojmë, Venezuela është vendi më i mirë .. Unë e dua atë dhe do të vazhdoj këtu .. zakonet dhe traditat e saj .. Unë jam Andean dhe nuk ka njerëz aq të mirë dhe punëtorë sa Gochos

 11.   jon Mayorca dijo

  Përshëndetje, unë jam duke kërkuar për një të dashur, të them 33

 12.   ALEXANDRA dijo

  KJO RRJET ISSHT SHUMOL E FTOHT TO P TOR T SE PARE SHUM SHUMORE VENEZUELA DHE TRADICIONET E SAJ

 13.   Glorianny dijo

  Unë e dua vendin tim, është më i miri në botë dhe megjithëse në këtë moment nuk jemi aq mirë, unë e di që Venezuelët do të largohen nga ky vend… Unë jam me vendin tim. Ne jemi një popull luftëtar dhe do ta mbrojmë atë me çdo kusht.

  1.    loco dijo

   marisco

 14.   johanna gonzalez dijo

  shumë e mirë por një rekomandim nuk është letra e Tacarigua, ai imazh është nga fshati Quebrada Negra që i përket bashkisë Seboruco Tachira State

 15.   yonelkis ugas dijo

  Më pëlqente shumë ky artikull it .është shumë i mirë dhe natyrisht që e adhuroj. Ju përgëzoj…. # Amovenezuela