Bonus i Krishtlindjeve novena, bashkimi familjar

bonusi i nëntë

La Strenna Novena është një nga Traditat e Krishtlindjeve më e rëndësishme dhe e rrënjosur thellë Kolumbi. Isshtë gjithashtu shumë i njohur në vendet e tjera të Amerikës së Jugut, të tilla si Venezuela ose Ekuadori. Rëndësia e tij kapërcen dukurinë thjesht fetare, duke u bërë një akt shoqëror dhe një ritual i destinuar për bashkimin e familjeve.

Gjatë Ardhjes, për nëntë ditë (nga 16 në 24 Dhjetor, përfshirë), familjet nga i gjithë vendi vijnë së bashku lutuni së bashku dhe këndoni këngët e Krishtlindjeve. Pika e takimit është gjithmonë Skena e Lindjes së Krishtit ose Skena e Lindjes, e vendosur në një vend qendror në shtëpi. Fjala "e nënta" rrjedh pikërisht nga ato nëntë ditë. Një parathënie emocionale për Krishtlindjen.

Origjina e noveles Aguinaldos

Kjo traditë e bukur katolike lindi në tokat amerikane, në kohërat koloniale. Në të vërtetë ishte Fray Fernando de Jesus Larrea, një fetar françeskan i lindur në Quito, i cili do të fillonte këtë praktikë. Gjithçka filloi në 1725, pas shugurimit të tij si prift. Ideja e lutjes pranë Lindjes së Fëmijës Jezus gjatë nëntë ditëve para Krishtlindjes pati një pritje të shkëlqyeshme midis adhuruesve.

Sidoqoftë, mënyra në të cilën familjet festojnë Aguinaldos Novena në Kolumbi është për shkak të modifikimeve të kryera nga nëna Maria Ignacia, në fund të shekullit XIX. Ajo ishte ajo që u dha këtyre lutjeve formën kanonike, duke shtuar edhe gëzimet, siç quhen këngët që ndërthuren midis lutjes dhe lutjes.

E megjithatë, asnjë version i vetëm i Novena de Aguinaldos nuk ka mbijetuar deri më sot, por disa. Disa recitohen në spanjishten e vjetër, disi të modës së vjetër dhe larg ndjeshmërisë së së tashmes, duke përdorur për shembull një formë të "vos" nderuese. Të tjerët, megjithatë, janë modifikuar në mënyrë që të azhurnojnë fjalinë në gjuhën moderne.

Kjo bukur video kuptimi i lutjes së Novena de Aguinaldos në shoqërinë kolumbiane është përmbledhur shumë mirë:

Siç mund ta shihni, për kolumbianët Novena de Aguinaldos nuk është vetëm një traditë fetare, por edhe një arsye për të forcuar lidhjet midis miqve dhe familjes. Gastronomi e Krishtëlindjes dhe muzikë ata gjithashtu nuk e humbin këtë takim.

Lutja e Novenës

Pavarësisht tonit të saj të lumtur dhe karakterit të njohur, Novena de Aguinaldos Shtë një ceremoni që ndjek udhëzime dhe rregulla të përcaktuara mirë. Gjithmonë fillon më 16 dhjetor dhe përfundon në prag të Krishtlindjes. Në disa shtëpi lutja bëhet para darkës, ndërsa në të tjerët lihet për më vonë.

e nënta e shpërblimeve

Novena e Strenna festohet si familje

Ideja prapa këtij riti është kujtimi i muajve para lindjes së Jezusit, një periudhë që kulmon me lindjen e tij në Betlehem. Nënë María Ignacia, e cila standardizoi mënyrën e lutjes së novenas, themeloi atë rendi i fjalive si në vazhdim:

  1. Së pari Lutje për çdo ditë, duke ndjekur me besnikëri tekstin origjinal të Fray Fernando de Jesús Larrea. Pas këtij leximi, "Lavdi Atit".
  2. Ndiqet më vonë me konsideratat e ditës. Ka nga një për secilën nga nëntë ditët.
  3. La lutje Zojës së Bekuar vjen më pas, pasuar nga lutja e nëntë Hail Marys (një për secilën nga novenas).
  4. Atëherë është radha e lutje për Shën Jozefin, e cila gjithashtu lexohet çdo ditë. Leximi përfundon me tre lutje: "Ati ynë", "Tungjatjeta Mari" dhe "Lavdi Atit".
  5. L Gëzime ose aspirata për ardhjen e Jezusit Fëmijë përbëjnë pjesën muzikore më të gjallë të novenës. Një zë reciton këngët, të cilave zakonisht u përgjigjet një kor.
  6. Pas kësaj vjen lutje Jezusit Fëmijë, e cila në një farë mënyre është pjesa thelbësore e së nëntës. Pas saj, pjesëmarrësit shfrytëzojnë rastin për të formuluar kërkesat e tyre për foshnjën Jezus, në përgjithësi dëshirojnë shëndet dhe prosperitet për shtëpinë dhe familjen.
  7. E nënta përfundon me fjalitë e fundit, të cilat pothuajse gjithmonë priren të jenë Ati ynë dhe Lavdia e Atit.

Këto lutje dhe këngë duhet të thuhen secila nga nëntë ditët. Si një shembull i asaj që është përshkruar më lart, ky është teksti origjinal i Fray Fernando de Jesús Larrea me të cilin fillon secila prej seancave të Novena de Aguinaldos:

«Perëndia më dashamirës i bamirësisë së pafund, që aq shumë i donte njerëzit, saqë u dhurove në djalin tënd premtimin më të mirë të dashurisë sate, kështu që, duke e bërë njeriun në barkun e një Virgjëreshe, ai do të lindte në një grazhd për shëndetin dhe shërimin tonë . Unë, në emër të të gjithë njerëzve të vdekshëm, ju falënderoj pafund për një përfitim të tillë sovran; dhe në kthim të tij unë ju ofroj varfërinë, përulësinë dhe virtytet e tjera të birit tuaj të humanizuar, duke ju lutur për meritat e tij hyjnore, për shqetësimin me të cilin ai lindi dhe për lotët e butë që ai derdhi në grazhd, që ju hidhni zemrat tona me përulësi të thellë, me dashuri të zjarrtë, me përbuzje totale për të gjitha gjërat tokësore, në mënyrë që Jezusi i porsalindur të ketë djepin e tij në to dhe të banojë përgjithmonë. Amen ".


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*