Halloween në Brazil: dita e Shtrigave

Halloween brazil

Tradita e Halloween, e cila festohet natën e 31 tetorit, është e rrënjosur thellë në disa vende anglo-saksone si p.sh. Shtetet e Bashkuara, Irlanda, Mbretëria e Bashkuar o Kanadë. Por e vërteta është se sot kjo natë e tmerrshme festohet në pothuajse të gjithë, gjithashtu në Brasil, ku njihet si Halloween (O Dita e Bruxas).

Siç ka ndodhur në kaq shumë vende të tjera me një traditë katolike, ky festival i importuar gradualisht ka zëvendësuar festimet klasike të Dita e Gjithë Shpirtrave 1 nëntor. Brazili nuk ka qenë një përjashtim. Në rastin e tij, ka pasur dy elemente themelore që kanë çuar në zgjerimin e "Halloween Brazilian" në dy dekadat e fundit: nga njëra anë, përhapja e këtij festivali nga shkollat ​​e gjuhëve në pjesë të ndryshme të vendit; dhe nga ana tjetër, fryma festive dhe e gëzueshme e brazilianëve, gjithmonë e gatshme për të dalë për të kërcyer dhe për të kaluar një kohë të mirë pa marrë parasysh arsyen.

Origjina e festës së Halloween

Para se të vazhdoni të shpjegoni veçoritë e Halloween ose Halloween në stilin e Brazilit, ia vlen të kujtohet origjina e kësaj partie dhe cili ka qenë evolucioni i tij deri më sot.

Ju duhet të ktheheni më shumë se dy mijë vjet në kohë. popujt kelte të cilët banonin në kontinentin evropian festonin një festival të quajtur Samhain, një lloj haraçi për zotin e të vdekurve. Besohet se ky festival pagan zgjati për disa ditë (gjithmonë rreth 31 tetorit), gjithmonë pasi mbaroi korrja.

Sipas historianëve, përhapja e krishterimit fshiu gjurmët e Samhain në kontinentin e vjetër, megjithëse tradita mbijetoi në zona të caktuara më pak të romanizuara si ishujt britanikë. Në një përpjekje për t'i përshtatur këto festime me kalendarin e krishterë, Kisha zgjodhi në shekullin e XNUMX-të për të ndryshuar datën e festimit të Dita e te gjithe shenjetoreve. Kështu, kjo festë kaloi nga festimi në 13 maj deri më 1 nëntor, duke u mbivendosur me Samhain.

Termi Halloween vjen nga gjuhët e lashta gjermanike. Shtë një kombinim i fjalëve "shenjt" dhe "evë".

Simboli i saj më i njohur është kungull, e cila zbrazet dhe zbukurohet për të ndezur një qiri brenda. Sipas traditës, kjo dritë është mësuar ndriçoni rrugën e të vdekurve. Kjo u rrit nga legjenda e vjetër irlandeze e Jack o'lantern, një njeri shpirti i të cilit nuk u pranua as në parajsë as në ferr pas vdekjes së tij. Kështu, nata e Samhain u shfaq duke u endur pa qëllim me një qiri në dorë.

Ditët e Bruxas Brazil

Si festohet Dita e Shtrigave në Brazil?

Sepse ndikimi kulturor i filmit dhe televizionitHalloween ka kolonizuar një pjesë të madhe të planetit jashtë sferës anglo-saksone. Ka shumë fëmijë nga pjesë të ndryshme të botës që atë natë vishen dhe shkojnë derë më derë duke bërtitur "Mashtrim apo trajtim" (hile ose trajtoj në anglisht) duke mbledhur ëmbëlsira dhe ëmbëlsira.

Ky zakon i fëmijëve që ecin nëpër lagje nuk është shumë i zakonshëm në Brazil, ku Halloween-i jetohet më shumë si një ditë e partitë e temave për të rriturit dhe fëmijët.

Tema kryesore e këtyre partive është terrori dhe bota e mbinatyrshme. Njerëzit vishen si shtrigat, skeletet, vampirët ose zombiet. Theks i veçantë vihet në përbërjen, ndonjëherë e tepruar. Qëllimi është që të kemi pamjen më të frikshme të mundshme.

Ngjyrat e zeza, portokalli dhe vjollcë luajnë një rol të rëndësishëm në dekorimin e festave të Halloween. Sigurisht, simbolet që aludojnë në festë të mirënjohur nga të gjithë nuk duhet të mungojnë: kungujt e famshëm në të cilët vizatohen fytyra të liga, shtrigat, lakuriqët e natës, rrjetat e merimangës, fantazmat, kafkat, macet e zeza ...

Dita e Saci, Halloween Brazilian

Në shumë vende, zgjerimi i pandalshëm i Halloween-it ka paraqitur një kërcënim për mënyrat e vjetra. Në Brazil, një vend me një traditë të gjatë katolike, shumë njerëz, duke parë këtë me sy jo shumë të mirë, vendosën të "luftonin përsëri".

saci-day-brazil

Dia do Saci, alternativa për të festuar Halloween në Brazil

Kështu, në 2003, u miratua Projekti Ligjor Federal Nr. 2.762, i cili themeloi përkujtimin e Dita e Sacive 31 Tetor. Ideja ishte që në një farë mënyre t’i kundërvihemi suksesit të Halloween-it duke përdorur një figurë emblematike nga folklori brazilian: Saci

Sipas legjendes, Saci-perere Ai është një djalë shumë i zgjuar me ngjyrë të zezë, i cili gjithnjë ka veshur një kapele të kuqe. Karakteristika e tij kryesore fizike është se i mungon një këmbë, defekt që nuk e ndalon atë të kryejë të gjitha llojet e shakave dhe ligësive.

Si një alternativë ndaj Halloween dhe Halloween, institucionet braziliane promovojnë të gjitha llojet e aktiviteteve që lidhen me këtë figurë popullore. Pavarësisht kësaj, ka ende pak brazilianë që festojnë Ditën e Saci.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*