Sabel swartwitpens, Russiese diereskat

Die swartwitpens, 'n Russiese diereskat, is 'n mosterdlid wat tot dieselfde dierefamilie as die voedingstowwe en dasse. Dit is 'n omnivore soogdier waarvan die pels ongelukkig bekend geword het in die klerevervaardigingsbedryf.

Maar bowenal, soos ons u gesê het, is dit 'n biologiese skat van Rusland. Dit woon dwarsdeur hierdie land, hoofsaaklik in die suide, maar die bevolking strek ook oor Mongolië en bereik die eiland Hokkaido, in Japan. As u meer wil weet oor hierdie dier wat vriendelik lyk, nooi ons u uit om verder te lees.

Waarom swartwitpense 'n Russiese diereskat is

Dinsdag zibellina, aangesien hierdie dier wetenskaplik bekend is, is dit 'n skat vir Rusland om 'n fundamentele rede: dit is een van die spesies meer belangrik en talle van daardie reusagtige land.

Die embleem van die swartwitpens

Hierdie mustelid het sedert die begin van die tyd die streke van Rusland bewoon. Selfs sy eie naam kom blykbaar uit die Slawiese tale. Spesifiek van die Russiese term zobol, wat weer tot die woorde sou lei sibellien uit Frans en swartwitpens o cebelina van Castiliaans.

'N Swartwitpens

Marta cibelina

Maar dit is belangriker vir Rusland omdat dit een van die algemeenste diere in die land is en dus een van die emblematies. Voordat sy bevolking afgeneem het, het dit die suide en die noorde van die land bewoon, insluitend die hele land Europese Rusland y Siberië (selfs deur sy noordelike deel het dit tot by Japan, soos ons jou gesê het). Maar dit was ook in Polonia en Skandinawiese skiereiland.

Die Russe heg soveel waarde aan hierdie dier dat hulle in die middel van die vorige eeu, toe dit op die punt was om uit te sterf, 'n herbevolking van die gebiede waar dit gewoon het. As gevolg hiervan het die spesie tans 'n uitstekende gesondheid en het dit selfs versprei na groter gebiede soos die berge van Oos-Asië en dit het meer as vyftien subspesies.

Hoe is die swartwitpens, Russiese diereskat

Dit is 'n klein diertjie soortgelyk aan 'n otter, met wie hy 'n gesin deel, soos ons aangedui het. Woon gewoonlik in digte denne-, seder- of berkewoude en meer spesifiek in gate in die algemeen naby riviere. Dit is baie sittend, maar as dit kos skaars is, kan dit tot twaalf kilometer per dag loop op soek na voedsel.

Die swartwitpens het 'n klein lyfie met kort bene en lang stert vol oorvloedige hare. Manlike monsters meet gewoonlik rond vyf en vyftig sentimeter, terwyl wyfies selde oorskry vyf-en-dertig. Net so weeg eersgenoemde ongeveer twee kilo meer as laasgenoemde. Albei het kort koppe en snoete, klein ore en lang snorre. Uiteindelik is sy jas gekleur swart of bruin, helderder in die winter, alhoewel daar monsters met ligter hare is.

Swartwitpens

Sable Marten met donkerder pels

Swartwitpense

Die marter kom gewoonlik uit sy hol by vroeë ure van die dag, veral in dektyd, wat in die somer voorkom. Tydens hofmakery hardloop mans en spring vroulike diere rond en veg onder mekaar om aanvaar te word. Sodra hulle swanger is, duur die swangerskap tien maande en het dit so werpsels van drie tot sewe kleintjies.

Hulle word gebore met 'n gewig van ongeveer vyf en dertig gram en met toe oë. Dit neem ongeveer 'n maand om oop te maak. Gedurende die tyd word hulle deur die moeder gevoer en versorg, wat hulle borsmelk gee en dan meer vaste kos wat hulle weer laat opvlam. Hulle verlaat die hol vroeg, maar word eers volwassenheid voordat hulle twee jaar oud is woon ongeveer agtien.

Dit is 'n dier omnivoor en dit voed hoofsaaklik op klein knaagdiere, voëls en ander klein soogdiere soos konyne. Maar hy eet ook wilde bessies en selfs vis wat hy met sy voorpote vang. As die winter nader kom dit wel kosbyeenkoms in sy hol om nie in die koue te honger nie.

Het 'n kragtige reuk Dit dien beide om sy prooi te vang en om vir roofdiere te vlug en selfs om sy grondgebied te merk. Van hul grootste vyande tel tiere, wolwe, jakkalse, lynxe, arende en uile.

Sable Marten sit op 'n boom

Sable Marten sit op 'n boomstam

Wat die gedrag daarvan betref, kan dit 'n gewelddadige dier in die natuur wees. En ons sê dit so omdat eksemplare gematig is. In hierdie gevalle het hulle 'n sagte en speelse gedrag. Maar u moet nie vergeet dat dit presies gaan oor wilde diere en daarom is hulle lot nooit om as troeteldiere te dien nie.

Ten slotte, die swartwitpens, Russiese diereskat, is een van die emblematiese spesies van daardie reusagtige land. Daarbenewens is die groot gebiede die habitat waar hierdie simpatieke diere die meeste voorkom, wat versprei het na Sjina. Die marter aan Rusland is so gekoppel dat dit verskyn het in talle films, dokumentêre films en literêre werke wat in die land gemaak of gespeel is.


Die inhoud van die artikel voldoen aan ons beginsels van redaksionele etiek. Klik op om 'n fout te rapporteer hier.

Wees die eerste om te kommentaar lewer

Laat u kommentaar

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Verpligte velde gemerk met *

*

*