Ang condor sa mga Andes, nasudnon nga langgam

gikan sa colombia

El Kondor sa mga Andes Kini usa sa labing simbolo nga mga hayop sa South America. Ang halangdon nga langgam nga kini puno sa simbolo ug gikonsiderar nga usa ka nasudnon nga langgam sa mga mosunud nga nasud: Bolivia, Chile, Ecuador, Peru ug Colombia.

Ingon kadugangan, ang condor naa sa mga taming sa lainlaing mga lalawigan sa kining mga nasud, ingon man sa mga simbolo sa mga institusyon sama sa Pulis sa Peru, la National Autonomous University of Mexico (Usa ka taling Unibersidad sa Mendoza sa Argentina.

Ang pagkamadanihon sa mga tawo alang sa niining katingalahang langgam moadto pa sa halayo. Pananglitan, incas nagtoo sila nga ang condor dili mamatay. Ang uban pang mga sugilanon nga wala pa Hispaniko nagpakita sa condor ingon usa ka mahika ug maalamon nga hayop nga, sa paghapit sa gutlo sa iyang pagkamatay, milupad siya sa tumoy sa usa ka bukid, gitakpan ang iyang mga pako ug nahulog sa wanang aron matuman ang siklo sa kinabuhi.

Parehas kaniadto ug karon, ang Condor of the Andes usa ka simbolo sa gahum ug salabutan. Ang mga katawhang Andes giisip sila nga usa ka nagdala sa hayop nga maayo o dili maayo nga swerte, depende sa kaso. Ang uban nagtoo pa nga siya ang nagdumala sa "pagsubang sa adlaw" sa pagsugod sa matag adlaw.

Mga Kinaiya sa Condor sa Andes

Descripción

El vultur gryphus (kana ang syentipikong ngalan sa Condor of the Andes) mao usa sa labing kadaghan nga nagalupad nga mga langgam sa kalibutan. Ang mga hamtong nga ispesimen mga 140 cm ang gitas-on ug ang ilang gibuklad nga mga pako moabut sa usa ka gitas-on nga hapit tulo ka metro. Nagtimbang sila tali sa 12 ug 15 kg.

Gipalahi kini sa hubo nga pula nga ulo nga gitabunan sa usa ka taluktok sa kaso sa mga lalaki). Ang sungo niini nabitay ug hait kaayo. Kini adunay itom nga balahibo, bisan pa sa liog kini adunay usa ka klase nga kwelyo sa labi ka pino nga mga balhibo.

condor ni lso Andes

Ang lalaki nga ispesimen sa Condor de los Andes, nga adunay kinaiya nga taluktok

Ang pamatasan

Ang condor adunay katakus nga molupad sa taas nga gitas-on, labaw sa 6.500 metro sa ibabaw sa lebel sa dagat. Tungod niini nga hinungdan mao kini hingpit nga gipahiangay sa kinabuhi sa labing kataas nga mga lugar sa Andes. Sa tinuud, posible nga makit-an kini sa tibuuk nga kasaparan sa kontinente sa South American ingon man usab sa rehiyon sa Patagonia, habagatan sa Chile ug Argentina.

Kini nga langgam nag-una sa pagkaon sa carrion, bisan kung kini usahay makapangayam gagmay nga mga hayop nga sus-an. Kasagaran nagsalag kini sa mga lungag ug lungag sa labing dili maabut nga mga bahin sa mga bukid.

Bisan kung hilig nila nga magkonsentrar sa mga grupo aron mapanalipdan ang ilang kaugalingon gikan sa hangin ug ulan sa gitawag nga "mga ihawan", ang mga condor nag-inusara nga mga hayop. Nag-monogamous sila ug gipadayon ang parehas nga kapareha sa tibuuk kinabuhi. Ang iyang siklo sa pagsanay kini taas (nga adunay usa ka panahon sa paglumlum hapit sa duha ka bulan) ug ang mga babaye nagbutang usa ra ka itlog.

Usa ba nga namamatay nga species?

Pinauyon sa pagbanabana sa Birdlife Internasyonal, ang populasyon sa kalibutan sa Condor of the Andes mga 6.700 ka mga specimen. Ang labing kadaghan nga mga kolonya nakit-an sa amihanang Argentina, nga adunay mga 300 nga mga hamtong nga indibidwal.

Panguna nga mga hulga

Ang kinatibuk-an nga ihap sa mga langgam nga kini dili na mapugngan gikan sa ika-XNUMX nga siglo hangtod karon. Ang pagtuo nga ang condes sa Andean gipakaon pinaagi sa pagpangayam sa labing gagmay nga mga baka, karnero ug uban pang mga binuhing hayop ang hinungdan sa ilang dili malikayan nga pagpangayam y makahilo sa mga mag-uuma sa South American sa daghang mga dekada.

Ang uban pang mga katarungan nga nagpalihok sa kini nga daghan nga pagpangayam gipasukad sa mga gituohan sa kadaghanan nga gipahinungod nila ang mga therapeutic o mahika nga gahum sa pipila nga mga bahin sa anatomy sa condor.

Kondor sa mga Andes

Condor sa paglupad

Sa laing bahin, ang sistematikong pagkaguba sa puy-anan sa condor nagdala sa kini nga species sa usa ka kahimtang sa grabe nga kahuyang. Alang sa tanan niini, ang Condor de los Andes karon a Gikuyawan nga species, labi na sa pipila nga mga nasud sama sa Colombia.

Mga proyekto sa pagtipig

Karon adunay lainlaing mga programa nga nagpadayon alang sa pagtipig sa kini nga lahi nga nagtrabaho sa pagpaila pag-usab ngadto sa ihalas nga mga binihag nga condor. Ang kini nga mga proyekto gipatuman kaniadtong miaging katuigan sa Argentina, Venezuela ug Colombia.

Talalupangdon usab ang Andean Condor Conservation Project (PCCA), giorganisar sa Buenos Aires Zoo, ang Temaikén Foundation ug ang Fundación Bioandina Argentina. Ang trabaho sa kini nga mga kapunungan nagtutok sa pagpreserba sa mga espisye ug kalikopan niini sa lalawigan sa Argentina sa Córdoba.


Ang sulud sa artikulo nagsunod sa among mga prinsipyo sa pamatasan sa editoryal. Aron magreport usa ka pag-klik sa sayup dinhi.

6 nga mga komento, biya sa imoha

Biyai ang imong komentaryo

Ang imong email address dili nga gipatik.

*

*

  1.   Fanny dijo

    Nangita ako usa ka condor aron magborda apan kung unsa ang mahimo sa usa ka labi ka daghang kolor nga talan-awon bisan pa, daghang salamat sa imong kontribusyon

  2.   Jorge Alejandro Paez Romero dijo

    Kumusta gugma

  3.   yajaira dijo

    kini gipamulong

  4.   yajaira dijo

    salawayon

  5.   karolay dijo

    Maayo salamat kaayo tungod kay nakit-an nako ang akong gusto

  6.   Maria dijo

    Gihunahuna nako nga super kini nga panid, salamat kaayo