Medusa, sing duwe ula ing endhas

Medusa

Medusa Dheweke minangka salah sawijining tokoh mitologi Yunani sing paling misuwur lan paling apik. Yaiku salah siji saka telung gorgon, bebarengan karo Stheno lan Euryale, mung siji saka telu sadulur wadon sing elek sing ora abadi.

Sapa gorgon kasebut? Makhluk-makhluk aneh kasebut sing diwedeni karo wong Yunani ing jaman kuna yaiku wanita wing wing tinimbang rambut ing endhas duwe ula urip. Nanging, iki dudu sing paling medeni. Sing paling ala yaiku, miturut legenda, sing wani ndelok mripate langsung malih dadi watu.

Ing gorgons

Gampang mbayangake rasa wedi yen makhluk kasebut mesthi menehi inspirasi ing wong-wong Yunani nalika semana, sing nggawe kabeh mitos lawas kasebut yakin. Ing kahanan apa wae, mesthine kudu yakin manawa gorgon kasebut manggon ing papan sing adoh. Ing sawijining pulau sing adoh jenenge Sarpedon, miturut sawetara tradhisi; utawa, miturut wong liya, ing papan sing ilang Lybia (yaiku sing diarani wong Yunani bawana Afrika).

Gorgons yaiku putri Forcis lan Keto, loro ketuhanan primordial ing teori Yunani kompleks.

Telu sadulur (Stheno, Euryale lan Medusa), nampa jeneng górgonas, yaiku "nggegirisi". Dikandhani bab mau rahé kuwasa nguripaké wong mati menèh, anggere diekstrak saka sisih tengen. Nanging, getih ing sisih kiwa gorgon minangka racun sing bisa mateni.

ubur-ubur bernini

Bust Medusa dipahat dening Gian Lorenzo Bernini ing taun 1640. Patung Baroque sing megah iki disimpen ing Museum Capitoline Roma.

Ngomong khusus babagan Medusa, kudu diarani yen jenenge asale saka tembung Yunani kuno Μέδουσα sing artine "wali".

Ana legenda pungkasan sing asale Medusa asale beda saka rong gorgon liyane. Miturut iki, Medusa minangka prawan ayu sing bakal duwe nyinggung dewi Athena ngrusak salah sawijining kuil sing dikhaskan kanggo dheweke (miturut panulis Roma Ovid, dheweke mesthi bakal nuroni dewa Poseidon ing papan suci). Sing siji iki, bakal abot lan tanpa karep rubah dheweke dadi ula minangka paukuman.

Mitos Medusa akeh sing mainake karya seni wiwit jaman Renaisans nganti abad kaping XNUMX. Mbok sing paling misuwur yaiku lukisan minyak dening Caravaggio, dicet ing taun 1597, gambar sing ditampilake ing gambar sing judhul kasebut. Ing jaman saiki, tokoh Medusa diklaim dening sawetara sektor feminisme minangka simbol pambrontakan wanita.

Perseus lan Medusa

Ing mitologi Yunani jeneng Medusa ora bisa digandhengake maneh karo Perseus, pembunuh monster lan pendiri kutha Mycenae. Pahlawan sing mungkasi uripe.

Danae, ibune Perseus, diklaim dening Polydectes, raja ing pulau Seriphos. Nanging, pahlawan enom kasebut ngadeg ing antarane. Polydectes nemokake cara kanggo nyingkirake alangan sing ngganggu iki kanthi ngirim Perseus menyang misi sing ora ana sing bisa urip maneh: lelungan menyang Sarpedon lan nggawa sirahe Medusa, siji-sijine gorgon sing fana.

Athena, sing isih sedhih dening Medusa, mutusake mbantu Perseus ing gaweyane sing rumit. Dadi, dheweke menehi saran supaya golek Hesperides lan njupuk senjata sing dibutuhake kanggo ngalahake gorgon kasebut. Gaman kasebut yaiku a pedhang inten lan helm sing diwenehake nalika dipasang kekuwatan sing ora bisa dideleng. Dheweke uga nampa saka tas sing bisa ngemot sirahe Medusa kanthi aman. Opo maneh, Hermes nyilihake Perseus na sandal swiwine kanggo mabur, nalika Athena dhewe diwenehake tameng cermin polesan gedhe.

Perseus lan Medusa

Perseus nyekel sirahe Medusa sing dipotong. Detil babagan patung Cellini, ing Piazza de la Signoria ing Florence.

Bersenjata karo panoply sing kuat iki, Perseus mlaku kanggo ketemu para gorgon. Kaya untunge, dheweke nemokake Medusa turu ing guwa kasebut. Kanggo ngindhari pandelenge sing bakal ndadekake sampeyan ora kuwat, pahlawan nggunakake tameng sing nggambarake gambar gorgon kaya kaca pangilon. Mula, dheweke bisa maju mara karo dheweke tanpa nyawang pasuryane lan dipenggal. Saka gulu sing kepenak, jaran kasebut duwe Pegasus kanthi swiwi lan raksasa sing jenenge Chrysaor.

Sawise ngerti apa sing kedadeyan, para gorgon liyane nyoba nguber pembunuh mbakyune. Nalika semana Perseus nggunakake helm sing ora katon kanggo mlayu saka dheweke lan menyang safety.

Simbol kepala Medusa sing dipenggal kondhang minangka Gorgoneion, sing katon ing pirang-pirang perwakilan ing tameng Athena. Yunani kuno nggunakake jimat lan patung kepala Medusa kanggo ngatasi nasib ala lan mripat sing ala. Wis ing jaman Hellenistik, Gorgoneion dadi gambar sing akeh digunakake ing mozaik, lukisan, perhiasan lan uga koin.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*