Keragaman budaya ing Kanada

Keragaman budaya Kanada

La bhinéka budaya ing Kanada Iki minangka salah sawijining ciri khas masarakat ing negara iki sing paling apik lan khas. Ora muspra ing pungkasan dasawarsa 70-an, bangsa iki njupuk bendera multikulturisme, dadi salah sawijining negara sing paling promosi imigrasi.

Keragaman iki minangka asil saka macem-macem tradhisi agama lan pengaruh budaya sing, minangka negara imigran wiwit lair, wis mbentuk identitas Kanada.

Masyarakat Adat Kanada

ing masarakat adat Kanada, sing dikenal minangka "bangsa pertama" kalebu luwih saka 600 klompok etnis sing ngomong udakara 60 basa. Ukum Konstitusi 1982 nggolongake masarakat kasebut dadi telung klompok gedhe: India, Inuit lan Métis.

Bangsa Pertama Kanada

Masyarakat Adat Kanada ("Bangsa Pertama") saiki udakara 5% saka total populasi negara kasebut.

Diperkirakan manawa populasi pribumi iki udakara 1.500.000 wong, yaiku udakara 5% saka total negara kasebut. Luwih saka separo wong kasebut manggon ing komunitas utawa cadangan deso sing kapisah.

Kaloro jiwa ing Kanada: Inggris lan Prancis

Wis ing abad pitulas wilayah, wilayah sing saiki dadi bagean saka Kanada ditliti lan dijajah dening british lan french, manawa wilayah pengaruh resektif disebar. Ngarsane Eropa ing tlatah kasebut tambah akeh ing abad kaping XNUMX liwat gelombang migrasi gedhe.

Sawise entuk kamardikan ing taun 1867, pamrentah Kanada wiwitan nggawe kabijakan musuhan tumrap masarakat adat sing sabanjure dijelasake "Ethnocide." Asile, bobot demografi kutha-kutha kasebut dikurangi sacara drastis.

Quebec Kanada

Ing Quebec (Kanada sing nganggo basa Prancis) ana sentimen nasional sing kuat

Praktis nganti setengah abad kepungkur, mayoritas pedunung Kanada kalebu salah sawijining klompok Eropa utama: Prancis (konsentrat geografis ing propinsi Quebec) lan Inggris. Dhasar budaya negara kasebut adhedhasar rong kabangsaan kasebut.

Udakara 60% wong Kanada duwe basa Inggris minangka basa ibu, dene basa Prancis kanggo 25%.

Imigrasi lan macem-macem budaya

Wiwit taun 60an, undang-undang lan watesan imigrasi sing milih imigrasi saka Eropa lan Amerika Serikat diowahi. Iki nyebabake banjir para imigran saka Afrika, Asia lan wilayah Karibia.

Tingkat imigrasi Kanada saiki dadi salah sawijining sing paling dhuwur ing saindenging jagad. Iki diterangake kanthi kesehatan ekonomi sing apik (sing tumindak minangka klaim kanggo wong-wong saka negara-negara sing luwih miskin) lan kabijakan penyatuan kulawarga. Saliyane, Kanada uga minangka salah sawijining negara bagian kulon sing dadi pengungsi paling akeh.

Ing sensus taun 2016, nganti 34 klompok etnis beda ing negara kasebut. Kabeh, selusin ngluwihi yuta wong. Keragaman budaya ing Kanada bisa uga paling gedhe ing kabeh planet.

27 Juni Kanada

Status Kanada minangka negara multikultural diwenehake ing taun 1998 karo Undhang-undhang Multikulturalisme Kanada. Undhang-undhang iki menehi kewajiban marang pamrentah Kanada supaya kabeh warga bisa dianggep padha karo negara, sing kudu ngurmati lan ngrayakake keragaman. Antarane liyane, undang-undang iki ngakoni hak-hak masarakat pribumi lan mbela kesetaraan lan hak-hak masarakat tanpa preduli ras, warna, keturunan, asal nasional utawa etnis, akidah utawa agama.

Saben tanggal 27 Juni, negara kasebut ngrayakake Dina Multikulturisme.

Puji lan kritik

Keragaman budaya ing Kanada saiki minangka tandha identitas negara iki. Wis dianggep conto paling apik kanggo macem-macem, toleran lan masarakat terbuka. Resepsi lan integrasi wong-wong sing wis teka ing negara kasebut saka meh kabeh wilayah, minangka prestasi sing dikagumi banget ing njaba watese.

Nanging, komitmen sing ditemtokake pamrentah Kanada kanthi berturut-turut marang multikulturalisme uga wis dadi sasaran keras review. Sing paling galak teka sabenere saka sawetara sektor masarakat Kanada dhewe, utamane ing wilayah Quebec.

Kanada minangka mozaik budaya

Mozaik budaya Kanada

Kritikus ujar manawa multikulturalisme nyengkuyung nggawe geutos lan nyengkuyung anggota klompok etnis sing beda supaya katon batin lan negesake bedane antarane klompok tinimbang negesake hak utawa identitas sing dituduhake minangka warga Kanada.

Keragaman budaya ing Kanada kanthi jumlah

Statistik sing rutin diterbitake dening pamrentah Kanada minangka refleksi sejatine saka macem-macem budaya negara kasebut. Ing ngisor iki sawetara sing paling penting:

Pedunung Kanada (38 Yuta Ing 2021) Miturut Etnis:

  • Eropa 72,9%
  • Asia 17,7%
  • Penduduk Asli Amerika 4,9%
  • Afrika 3,1%
  • Amerika Latin 1,3%
  • Oceanic 0,2%

Basa sing digunakake ing Kanada:

  • Inggris 56% (basa resmi)
  • Prancis 22% (basa resmi)
  • Cina 3,5%
  • Punjabi 1,6%
  • Tagalog 1,5%
  • Spanyol 1,4%
  • Arab 1,4%
  • Jerman 1,2%
  • Italia 1,1%

Agama ing Kanada:

  • Agama Kristen 67,2% (Luwih saka separo wong Kristen Kanada Kanada Katolik lan seperlima wong Protestan)
  • Islam 3,2%
  • Agama Hindu 1,5%
  • Sikhisme 1,4%
  • Agama Buddha 1,1%
  • Agama Yahudi 1.0%
  • Liyane 0,6%

Udakara 24% wong Kanada negesake awake dhewe minangka ateis utawa nyatakake ora dadi pengikut agama apa wae.

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*