Beras ing China

Yen mikir babagan beras, kita uga mikir China. Beras lan china dheweke duwe hubungan millenary lan intim. Ora ana sangsi sing dadi dhasar panganan, nanging apa ana sing ngerti luwih akeh babagan sereal iki sing kayane minangka panganan paling berdaulat ing donya, sing bisa menehi panganan jutaan wong?

Kepiye cara tuwuh, pira sing diprodhuksi, pirang-pirang kilogram kanggo saben wong, kepiye pari dadi gedhe kanggo budaya Tionghoa? Kabeh kasebut lan liya-liyane, ing artikel saiki.

Asal lan karakteristik beras

Punika a sereal, sereal nomer loro sing paling akeh diproduksi ing jagad sawise jagung. Tanduran, kalebu kulawarga suket, duwe oyot alus lan fibrosa, gagang silinder kanthi simpul lan internode, kanthi godhong selubung lan ijo nganti kembang putih.

Ana macem-macem jinis beras, luwih saka sewu jinis sing ana ing rong klompok gedhe utawa subspesies: macem-macem japonica sing ditandur ing wilayah tropis lan zona sedheng, kanthi akeh pati, lan macem-macem indica sing ditandur ing wilayah tropis.

Banjur ana gandum cendhak, gandum medium, gandum dawa, gabah, gabah lan uga bisa diklasifikasikake minangka pulut, aromatik lan pigmen, lan ing istilah industri, ana beras parboiled lan nasi cepet.

Beras ing China

Penanaman padi ing China wiwit jaman biyen, ana omongan sawetara 10 ewu taun bisa uga, ing jaman Kaisar legenda Shennong. Banjur, peradaban Tionghoa ngembang ing sadawane Kali Yangtze, kanthi iklim ideal kanggo nandur pari.

Wiwitane, mung sing paling sugih sing bisa ngonsumsi beras, nanging mengko, ing jaman wangsa Han dadi panganan sing populer saben dinane. Sejatine sukses beras yaiku kejaba kabeh gampang disimpen lan masak, lan yen dikombinasikake karo kacang kedelai klasik klasik Asia, mula dadi panganan utama.

Mangkene, sukses utawa kegagalan budidaya pari isih ana lan isih dadi kunci kanggo kesehatan bangsa. Kabeh bisa nyebabake weteng utawa weteng serem lan kabeh iki wis dialami dening wong-wong Tionghoa wiwit suwe.

Dadi, teknologi sing ditrapake kanggo budidaya pari uga wis penting lan penting. Utamane sing ana gandhengane karo irigasi lahan kanggo njaga tingkat banyu ing sawahe, diarani sawah. Beras butuh banyu akeh kanggo tuwuh lan tanduran ngidinke tuwuh gedhe kaya iki, luwih saka liyane. Irigasi digunakake ing 90% sawah kanggo tuwuh.

Umume jerone sawah 15 sentimeter lan level banyu wis dikontrol nganggo pompa sikil wiwit dinasti Song. Sawah iki umume dibangun ing teras, saéngga bisa njupuk kauntungan saka jaban paling gedhe. Kita wis ndeleng dheweke ing foto lan film dokumenter, mujur nengen sing apik lan sempit kanthi garis bunder sing ngrangkul gunung. Cara sing cocog kanggo njupuk udan.

Mesthi wae, budidaya pari ora mung khas ing Tiongkok, amarga tuwuh ing endi wae bisa nampa banyu. Ya tenan, 28% beras ing donya ditandur ing China ing pirang-pirang yuta hektar. Wiji ditandur udakara wulan April lan ditandur ing wulan September, lan ing sisih kidul, yen asine cukup anget, ditandur kaping pindho saben taun, antarane Maret nganti Juni lan antarane Juni lan November.

Tanduran pari ing China

Beras tuwuh saka wiji sing dijaga dilindhungi banyu sing tenang. Dadi ngono sawise 40 dina tekan kana, dheweke ditransfer menyang sawah. Ana bagean ing China sing iwak, ikan mas lan iwak emas ditambahake ing sawah iki, saengga bisa mangan serangga sing bisa mambu panen. Sawise iku, pari ditandur lan iwak uga dipangan.

La panen Iki kalebu ngeculake sawah, ngenteni pari dadi garing, banjur dipotong lan dilebokake ing polong. Gandum kasebut banjur dipisahake saka gagang lan di pepe garing. Sawise garing godhong banjur dipisahake karo jerami. Kabeh iki biyen dilakoni kanthi tangan lan angel banget, nanging untunge suwe-suwe dheweke dadi mekanisasi sanajan bisa uga ing wilayah tartamtu isih akeh tenaga kerja manual.

Nanging Apa gunane pari ing Tiongkok? Khusus, beras ketan tuwuh ing sisih kidul wétan negara, yaiku beras sing nempel nalika mateng lan bungkus dibungkus karo godhong pring. Sejatine, kudu dielingi manawa pari umume a bahan netral ing masakan Tionghoa lan anane ningkatake rasa legi utawa rasa sajian liyane. Iki kanggo ngisi weteng lan alus rasa liyane.

Pati sing asale saka nasi masak wis digunakake pirang-pirang atus taun ing pondhasi bangunan, kayata unsur lesung. Uga godhong tanduran digunakake kanggo nggawe kertas, kertas sega, lan biji-bijian lemah dadi glepung beras kanggo nggawe mie.

Dadi pokoke kabeh tanduran njupuk kauntungan. Ora preduli yen fermentasi beras uga asile anggur lan roh sawetara…

Nanging babagan bisnis pari apa? Sejatine yaiku liwat wektu beras impor ing China wis regane regane, mula tetanen ing lemah sing miskin dadi ora kompetitif.

Tren iki saya cepet amarga lahan kasebut uga dibutuhake kanggo industri lan omah, saengga lahan sing bisa dipangan rata saya saya sithik lan sithik. Ing puncak budidaya pari, ing pertengahan taun 70-an, pari dipanen udakara 37 yuta hektar, dadi 31 ing taun 90-an lan udakara 30 yuta sepuluh taun kepungkur.

Sanajan sejatine beras minangka bahan dhasar saka masakan Tionghoa, ing sawetara wilayah negara gandum luwih penting, ing sisih lor, umpamane. Lan sanadyan nasi ana ing panganan nasional, nanging sejatine pentinge wis sudo ing limalas taun kepungkur. Data resmi nuduhake konsumsi beras per kapita wis mudhun saka 78 kilo saben taun ing taun 1995 nganti 76.5 ing taun 2009.

Tangga teparo kayata Burma, Vietnam, Kamboja utawa Thailand uga ngasilake beras lan adol menyang China, mula China ora mung dadi produser sing gedhe, nanging sing tuku akeh. Lan bakal dadi luwih mbesuk. Ngimpor lan ngekspor, sanajan pari sing diekspor Tiongkok kalebu medium nganti entheng. Wiwit taun 2004 pamrentah wis menehi subsidi lan mbusak pajak kanggo pertanian.

Tiongkok minangka raksasa lan kanthi pedunung saya mundhak saben taun udakara 13 yuta, kudu ngasilake paling ora 20% beras maneh ing taun 2030. Mung kanthi cara iki, mula bisa nyukupi kebutuhan konsumsi beras internal per kapita.

Ora bakal gampang, ana lahan sing kurang subur, ana kekurangan banyu, ana perubahan iklim, kurang tenaga kerja, kenaikan permintaan konsumsi beras berkualitas tinggi, bisa ngrusak varietas liyane ... lan mesthine masalah kayata kekurangan genetik gandum, over fertilization, over use of pestisida, umur struktur irigasi sing kadang dikelola nanging ora mesthi dianyari, lsp.

Yaiku sejarah pari ing Tiongkok.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1.   edy lopez vazquez ngandika

    Iku asik

bool (bener)